Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 19

Tarptautiniame Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje akcentuojama šeima

Vilniuje prasidėjo jau vienuoliktas Tarpautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Didžiausias ir seniausias Baltijos šalyse Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis iki rugsėjo 28 dienos vyksta „Skalvijos“ ir „Pasakos“ kino teatruose.
Kadras iš Jonas Bangas Carlseno filmo „Tikslus smurto kiekis“
Kadras iš filmo „Tikslus smurto kiekis“

Asmenybė ir pasaulis – taip šiais metais festivalio rengėjai apibendrino savo idėjas. Šių metų programoje gausu asmenybių, bandančių įminti pasaulio sukūrimo paslaptis, sužinoti dvasingumo slėpinių esmę, kovoti už teisę mylėti ir gerbti tautą, šalį, namus.

Festivalio programoje numatyta parodyti per 40 rinktinių ir naujausių dokumentinių filmų iš viso pasaulio.

Anot festivalių rengėjų, programa išlaikė savo formą: „Mes nesame linkę didinti programos, stengiamės gerinti kokybę ir turinį, atrinkti kuo įdomesnius filmus.“

Programa sudaryta iš dviejų dalių – pagrindinės, kurioje bus rodomi 9 naujausi, tarptautiniuose kino festivaliuose apdovanoti filmai, bei specialiosios, kurioje kalbama apie aktualius dalykus. „Senoji dokumentika“ primins senuosius lietuvių dokumentinius pasakojimus. Konkursinėje programoje dalyvauja lietuvių, latvių ir estų dokumentiniai filmai. Kaip teigia festivalio organizatoriai, vienas pagrindinių akcentų šiais metais yra šeima.

Vertinimo komisijoje šiais metais žymūs vardai. Į festivalį pakviestas vienas įdomiausių danų dokumentinio kino kūrėjų Jonas Bangas Carlsenas, kitas garbingas svečias – Baškirijoje gimęs Sergejus Bukovskis. Anot festivalio organizatorių, jo filmų restrospektyva – tai organizatorių pagarbos išraiška Ukrainai, jos istorijai bei likimui. Šio režisieriaus filmuose matomi istoriniai šalies skauduliai, kurie akivaizdžiai siejasi su dabartiniais įvykiais Rytų Ukrainoje. Festivalį aplankys ir Svetoslavas Draganovas, jis laikomas vienu įdomiausių jaunųjų dokumentinio kino kūrėjų Bulgarijoje.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis lauks žiūrovų ne tik kino seansuose, bet ir specialiuose renginiuose.

Jau šį šeštadienį „Skalvijos“ kavinukėje „Planeta“ pusdieniui atidaroma žinomo fotografo Gintauto Trimako fotoateljė.

Kaip teigia festivalio organizatoriai, bus galima ne tik įsiamžinti ir įsigyti vienetinį savo atvaizdą, bet ir stebėti, kaip jis atsiranda: nuo kelių sekundžių prieš fotoobjektyvą iki atvaizdo ant popieriaus – nuotrauką ryškinant kartu laboratorijoje.

Tai bus netiražuojamas portretas, perkeliamas tiesiai ant popieriaus. Pasak festivalio rengėjų, G.Trimako dirbtuvės atliepia šiemet festivalyje ryškią asmenybės temą, kalba apie jos unikalumą, individualumą ir nuolatinį kitimą.

Kitą penktadienį, rugsėjo 26 d., į dirbtuves apie „surežisuotą dokumentiką“ kviečia vienas ryškiausių šiuolaikinių Danijos dokumentininkų Jonas Bangas Carlsenas. Festivalyje bus parodytas naujausias jo filmas „Tikslus smurto kiekis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius