Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 02 06

Tarptautinėje kino mugėje Berlyne užsieniečiai kviečiami kurti filmus Lietuvoje

Ketvirtadienį prasidėjusioje Europos filmų mugėje, vykstančioje 64-ojo Tarptautinio Berlyno kino festivalio metu, ketvirtus metus veiks nacionalinis Lietuvos stendas.
Sigitas Račkys filmavimo aikštelėje
Sigitas Račkys filmavimo aikštelėje / TV3 nuotr.

Šiemet kino profesionalams iš viso pasaulio bus pristatoma ne tik Lietuvos kinematografija, bet ir mokestinės lengvatos kinui, kuriomis pasinaudoti ir filmuoti mūsų šalyje bus kviečiami užsieniečio kino gamintojai.

„Šių metų pradžioje įsigaliojusios mokestinės lengvatos sudaro palankias sąlygas filmuoti Lietuvoje: pasinaudojęs naujuoju modeliu, kino gamintojas mūsų šalyje patirtas išlaidas gali susimažinti iki 20%.

Europos filmų mugė yra puiki vieta pirmą kartą pristatyti šią naujieną užsienio auditorijai. Jau esame gavę vieno nacionalinio gamintojo paraišką pasinaudoti lengvata, o grįžę iš Berlyno tikimės sulaukti ir pirmųjų užsienio gamintojų, norinčių atvykti filmuoti į Lietuvą“, - sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Įsigaliojus mokestinėms lengvatoms, Lietuva prisijungė prie Europos šalių, kurios jau kurį laiką siūlo panašią pagalbą kino sektoriui ir nuo šiol galės sėkmingiau konkuruoti tarptautinėje arenoje.

Užsienio kompanijos, kuriančios filmus Lietuvoje, mokės už Lietuvos įmonių teikiamas paslaugas ir prekes, samdys Lietuvos specialistus, nes norint pasinaudoti lengvatomis, bent 80 % visų išlaidų filmui ar jo daliai turi būti patiriamos Lietuvoje. Jos turi būti ne mažesnės kaip 150 000 litų.

Ne tik dėl teigiamų ekonominių pasekmių, bet ir dėl didesnio šalies žinomumo kino pasaulyje, Lietuvos kino centras kartu su prodiuseriais, paslaugų teikėjais skirs didelį dėmesį mokestinių lengvatų pristatymui. Lietuvos kino stende vyks specialūs atskiri susitikimai, kuriuose besidomintiems bus detaliai atsakyta į klausimus, susijusius su galimybėmis ir sąlygomis naudotis mokestinėmis lengvatomis.

Be to, Lietuvos kino stende lankytojai turės galimybę 3 specialiai įrengtuose ekranuose peržiūrėti naujausių filmų ištraukas, pamatyti galimas filmavimų lokacijas šalyje, sužinoti, kokios filmų gamybos paslaugos teikiamos Lietuvoje.

Berlyno kino festivalio metu kasmet vykstanti Europos filmų mugė yra vienas svarbiausių ir didžiausių šio pobūdžio renginių pasaulyje. Renginio metu šalys ir kino kompanijos pristato savo produkciją ir paslaugas mugėje bei specialiose filmų peržiūrose, rengia susitikimus.

Stendo lankytojams bus dalinama įvairi informacinė medžiaga: Lietuvos kino centro leidinys „Lietuviški filmai 2013-2014“, kuriame pristatoma per 100 Lietuvos kino kūrėjų sukurtų ir kuriamų filmų, leidinys „Shoot in Lithuania“, kuriame pateikiama aktuali ir išsami informacija besidomintiems filmavimo galimybėmis mūsų šalyje, taip pat lankstinukai apie mokestinę lengvatą ir lankstinukai, pristatantys mugėje rodomus lietuviškus filmus.

Europos filmų mugėje dalyvaus gausi šalies kino industrijos atstovų delegacija. Per 40 šalies kino industrijos atstovų (prodiuseriai, kino gamybos bendrovių atstovai, festivalių organizatoriai, filmų platintojai ir kt.) ieškos verslo partnerių iš užsienio, pristatys savo filmus ar paslaugas.

Tarptautinis Berlyno kino festivalis yra vienas seniausių ir reikšmingiausių kino renginių Europoje ir pasaulyje, kasmet pritraukiantis tūkstančius žiūrovų ir kino industrijos atstovų. Šiame festivalyje įteikiami Auksinio lokio ir Sidabrinio lokio apdovanojimai.

Berlyno kino festivalio metu kasmet vykstanti Europos filmų mugė yra vienas svarbiausių ir didžiausių šio pobūdžio renginių pasaulyje. Renginio metu šalys ir kino kompanijos pristato savo produkciją ir paslaugas mugėje bei specialiose filmų peržiūrose, rengia susitikimus.

Lietuva nacionalinį kino stendą mugėje pristato nuo 2011 metų. Antrus metus Lietuvos kino pristatymą Berlyno kino festivalyje rengia ir finansuoja Lietuvos kino centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius