Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 03 /20:41

Trečią kartą vykusiuose „KINFO apdovanojimuose“ metų vaidybiniu filmu tapo „Dėdė, Rokas ir Nida“

Trečiadienio vakarą Lietuvos kino industrijos atstovai sugūžėjo į trečiuosius „KINFO apdovanojimus“. Jų metu buvo apdovanoti geriausiai žiūrovų įvertinti lietuviški filmai – per keturias savaites trukusį balsavimą buvo atiduota daugiau nei 45 000 balsų.
Martynas Levickis filme „Dėdė, Rokas ir Nida“
Martynas Levickis filme „Dėdė, Rokas ir Nida“ / Filmo kūrybinės komandos nuotr.

Daugiausia žiūrovų simpatijų sulaukę nominantai namo parsivežė jau tradicinį „KINFO“ apdovanojimą – stilizuotą VHS kasetę.

Renginį pradėjo grupė „Netikėti svečiai“, kurių įžanginiu kūriniu tapo „Jurgos arijos“ iš „Velnio nuotakos“ interpretacija. Po apdovanojimų ceremonijos renginio organizatoriai kvietė prisiminti Lietuvos kino klasiką ir kartu pasižiūrėti būtent Arūno Žebriūno miuziklą „Velnio nuotaka“ (1973).

Metų aktoriaus apdovanojimą pelnęs Giedrius Savickas sakė vieną kartą balsavęs už Juozą Budraitį, o likusius – už save.

Apdovanojimus vesti šiemet buvo patikėta aktoriams Gabijai Urniežiūtei bei Justui Vanagui. Renginio pradžioje vedėjai pasidžiaugė, jog šie metai lietuvių kinui buvo itin sėkmingi – paminėta Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“, pelniusi apdovanojimą „Sundanso“ kino festivalyje, bei keturi restauruoti ir suskaitmeninti lietuviškos klasikos filmai (vienas jų – jau minėtoji „Velnio nuotaka“).

Metų kino renginiu tapo kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2015“. Lietuvių kino akademijos direktorė Lina Buzelytė juokavo, jog atsiimant šį apdovanojimą ją aplankė dviprasmiški jausmai – kai vienuose apdovanojimuose apdovanojami kiti apdovanojimai, atrodytų, jog ir „Sidabrinėse gervėse“ teks apdovanoti „KINFO apdovanojimus“.

Metų kino festivaliu tapo Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“, šį apdovanojimą pelnęs jau trečią kartą iš eilės.

Metų trumpametražio filmo titulą pelnė Marijos Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus filmas „Iglu“, o geriausiu trumpametražiu dokumentiniu filmu tapo režisieriaus Lino Mikutos filmas „Pakeleiviai“. Atsiimdamas apdovanojimą režisierius dėkojo kūrybinei grupei ir už jo filmą balsavusiems žiūrovams.

Geriausiu metų dokumentiniu filmu paskelbtas Akvilės Gelažiūtės filmas „Deminas: dvi tvirtovės“. Atsiimdama prizą režisierė tiesioginės transliacijos metu perdavė linkėjimus savo tėvams, gyvenantiems Kerų kaime.

„Problemų tvarkytoją“ filmavęs Mantas Butkus pelnė geriausio operatoriaus apdovanojimą. „Jei nebūčiau toks susijaudinęs, tikriausiai verkčiau,“ –dėkodamas kūrybinei grupei ir apdovanojimų organizatoriams sakė laureatas.

Metų trumpametražio filmo titulą pelnė Marijos Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus filmas „Iglu“

Šiemet „KINFO“ komanda jau tradiciškai rinko ir metų žiūrovą. Juo tapo kino mylėtoja Raminta Spėčiūtė, surinkusi daugiausia taškų specialiai kinomanams sukurtame klausimyne.

Režisierius ir scenarijaus autorius Marius Pocevičius pelnė geriausio scenarijaus apdovanojimą už filmą „Problemų tvarkytojas“. Atsiimdamas prizą M.Pocevičius sakė, jog pradėjęs savo kūrybinį kelią, neretai susidurdavo su stereotipu, jog Lietuvoje nėra gerų scenaristų ir dramaturgų. Šiuo apdovanojimu M.Pocevičius teigė norintis pasidalinti su visais rašančiais ir kuriančiais žmonėmis, o savo kalbą užbaigė, kaip sakė pats, motyvacine kliše: „Jei tik nori ir gali, nieko nėra neįmanomo“.

Geriausia metų aktore tapusi Justė Zinkevičiūtė teigė, jog filmas „Dėdė, Rokas ir Nida“ buvo kuriamas iš meilės jūrai ir iš meilės kinui, o šis apdovanojimas yra įrodymas, kad žiūrovai jį įvertino.

Metų aktoriaus apdovanojimą pelnęs Giedrius Savickas (filmas „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“) sakė vieną kartą balsavęs už Juozą Budraitį, o likusius – už save. Kadangi balsuoti iš vieno kompiuterio buvo galima tik vieną kartą, G.Savickas tikino važinėjęs po Lietuvos miestelius ir balsavęs bibliotekose. Būtent jų technologinei pažangai už apdovanojimą ir dėkojo aktorius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Giedrius Savickas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Giedrius Savickas

Salėje sėdintis kino kritikas Rytis Zemkauskas, paklaustas, koks lietuvių režisierius turėtų kurti vaidybinį kiną apie jo gyvenimą, sakė, jog šį darbą patikėtų kriminalinei policijai. „Žmogus, šitiek metų kalbėjęs apie kiną, nieko apie jį neišmano – tokius reikia „sodint“, – juokavo R.Zemkauskas.

Antrą kartą į sceną žengęs Marius Pocevičius buvo apdovanotas ir už geriausią režisūrą (filmas „Problemų tvarkytojas“). Režisierius dėkojo „KINFO“ komandai, kuri filmu ir patikėjo, ir jį įvertino.

„KINFO“ nominacija, skirta projektui ar iniciatyvai, kuri, organizatorių nuomone, neturėtų būti pamiršta, šiemet buvo skirta „Skalvijos“ kino centrui už kino klasikos seansus.

Ilgai laukta vakaro kulminacija – geriausio metų vaidybinio filmo apdovanojimas. Šiemet daugiausia žiūrovų balsų pelnė „Dėdė, Rokas ir Nida“. Atsiimdamas prizą režisierius Justinas Krisiūnas dėkojo žiūrovams – esantiems, žiūrintiems, suprantantiems – bei savo komandai.

„Norėjau mesti kiną, nes skolos užkniso „juodai“, tačiau ryšys su žiūrovu yra tai, dėl ko verta kurti,“ – sakė režisierius.

Balsavimas vyko vienuolikoje nominacijų.

Metų kino renginys:

Projektas „Kino knyga“ 
Apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2015“
„Žvaigdžių karai. MARATONAS“

Metų kino festivalis:

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“
Europos šalių kino forumas „Scanorama“
Vilniaus tarptautinis vaikų ir jaunimo kino festivalis

Metų trumpametražis filmas:

„Iglu“
„Tuštumos kilpos“
„Vaiduoklis, kurio neprisimenu“

Metų trumpametražis dokumentinis filmas:

„Marių katės“
„Pakeleiviai“
„Suokalbis“

Metų dokumentinis filmas:

„Apie Joną“
„Deminas: dvi tvirtovės“
„Pasitikiu tavimi“

Metų operatorius:

Mantas Butkus „Problemų tvarkytojas“
Dominique Colin „Sangailės vasara“
Marius Komičius „Dėdė, Rokas ir Nida“

Metų scenarijus:

Augustinas Gricius „Dėdė, Rokas ir Nida“
Marius Pocevičius „Problemų tvarkytojas“
Alantė Kavaitė „Sangailės vasara“

Metų aktorė:

Aistė Diržiūtė „Sangailės vasara“
Sonata Paliulytė „Problemų tvarkytojas“
Justė Zinkevičiūtė „Dėdė, Rokas ir Nida“

Metų aktorius:

Juozas Budraitis „Edeno sodas“
Andrius Gecevičius „Problemų tvarkytojas“
Giedrius Savickas „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“

Metų režisierius:

Marius Pocevičius „Problemų tvarkytojas“
Alantė Kavaitė „Sangailės vasara“
Justinas Krisiūnas „Dėdė, Rokas ir Nida“

Metų vaidybinis filmas:

„Dėdė, Rokas ir Nida“

„Problemų tvarkytojas“
„Sangailės vasara“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius