Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 26

Vengrų kino savaitėje – kultinis vengrų kinas ir skandalingasis režisierius

Balandžio 29 d. – gegužės 5 dienomis „Skalvijos“ kino centre vyks vengrų kino savaitė. Vengrijos ambasada kartu su Vilniaus tarptautiniu kino festivaliu „Kino pavasaris“ pristatys septynis vaidybinius filmus, į kuriuos įėjimas bus nemokamas.
„Pagaminta Vengrijoje“
„Pagaminta Vengrijoje“ / Festivalio organizatorių nuotr.

Vengrų kino savaitėje pristatomi filmai – tai jau anksčiau Lietuvos kino festivaliuose rodyti filmai, geriausiai atspindintys paskutiniojo dešimtmečio Budapešto kino industriją. 

„Vengrijos kinas visais laikais garsėjo originalumu, drąsa ir nestandartinėmis išraiškos priemonėmis, išskirtiniu humoru bei psichologinėmis temomis.  Pasaulyje pripažinimą jau pelnė vyresnioji vengrų kino karta – Istvan Szabo, Bela Tarr, Miklos Jancso, dabar kelią skinasi bei daug pagyrų sulaukia ir jaunieji kino kūrėjai nuo Dunojaus. Ne tik pakilimą išgyvenanti Vengrijos kino industrija, bet ir artimos, priimtinos ir lietuviams gerai suprantamos filmų temos paskatino surinkti įsimintiniausius filmus ir atvežti juos dar kartą parodyti Lietuvos žiūrovams. Juolab, kad vengrų kinas jau turi daug gerbėjų mūsų šalyje“, – sakė Vida Ramaškienė, festivalio „Kino pavasaris“ direktorė.

Bene didžiausia staigmena laukia filmo „Taksidermija“, rodyto festivalyje „Kino pavasaris“ 2007-aisiais, gerbėjų nes į Vilnių atvyks pats filmo režisierius Györgis Pálfis. Jis pristatys pastarąjį filmą ir debiutinį savo filmą, sukurtą 2002-aisiais, „Žagsėjimas“ (Hukkle).  Būtent savo pirmuoju filmu „Žagsėjimas“ jau sulaukė tarptautinio pripažinimo, už kurį buvo apdovanotas Europos kino akademijos Metų atradimo prizu. . Juodo humoro komedija „Taksidermija“ susilaukė labai kontroversiškų nuomonių ir taip pat apkeliavo daugybę festivalių. Kai kurie vengrų kritikai teigė, jog žiūrint šį filmą svarbus ne išlavintas estetinis jausmas, o stiprus skrandis.

Vengrų kino savaitę (balandžio 29 d. 19 val.) pradės Gergely Fonyó komedija „Pagaminta Vengrijoje“ (Made in Hungária, 2009). Balandžio 30 d. 19 val. bus rodomas Nimródo Antalio filmas „Kontrolieriai“ (Kontroll, 2003). Šį filmą galima vadinti kultiniu šios šalies filmu, nes 2003 – aisiais filmas buvo atrinktas į Kanų, Karlovy Varų, Pusano, Edinburgo, Monrealio, Vankuverio  kino festivalius bei gavo ne vieną apdovanojimą kaip geriausias filmas, susirinko ir žiūrovų simpatijas Varšuvos ir Čikagos kino festivaliuose.

Gegužės 3 d. 19 val. bus parodyta Lajoso Koltai drama „Likimo atstumtas“ (Sorstalanság, 2005). Lajosas Koltai – garsus kino operatorius, nominuotas „Oskarui“ už Giuseppės Tornatorės filmą „Malena“, o 1999 m. Europos kino akademijos apdovanotas kaip geriausias operatorius už kitą G. Tornatorės filmą „Legenda apie pianistą vandenyne“. Paties Lajoso Koltai filmas „Likimo atstumtas“ buvo nominuotas „Auksiniam lokiui“ Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Gegužės 4 d. 19 val. bus parodyta debiutuojančio režisieriaus Árono Mátyássy drama „Prarasti laikai“ (Utolso Idok, 2009), rodyta pernykščio „Kino pavasario“ konkursinėje programoje.

Gegužės 5 d. 19 val. vengrų kino savaitės programą pabaigs Krisztinos Godos istorinė drama „Meilė laisva“ (Szabadság, szerelem, 2006). Filmas buvo sukurtas Vengrijos revoliucijos penkiasdešimtmečiui paminėti, tad filmo sukūrimui pinigų pagailėta nebuvo - tai akivaizdu jau nuo pirmųjų filmo minučių, ypač stebint specialiuosius efektus. Istorija nukels į 1956 – uosius, Vengrų revoliucijos išvakares ir prieš prasidedant Melburno Olimpinėms žaidynėms, kur kova dėl Vengrijos laisvės vyko ir vandensvydžio varžybų metu.

Trumpametražiai ir ilgo metro vengriški filmai jau buvo demonstruojami „Skalvijos“ kino teatre – projekto „ARTscape“ metu 2009-aisiais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius