-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atidaryta „Knygų mugė“

Ketvirtadienį ryte sostinėje, Lietuvos parodų centre „Litexpo“, atidaryta didžiausia Baltijos šalyse knygų ir skaitymo šventė – „Vilniaus knygų mugė 2010“.
Knygų mugės akimirka
Knygų mugės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atidarymo renginyje kalbą sakiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad valstybė turėtų remti naujų knygų leidybą, taip pat pasirūpinti, kad jos pasiektų ir atokiausias vietoves. „Su knyga užaugau, gyvenau kiekvieną dieną. Linkiu, kad kiekvienas turėtume įvairių knygų ant savo stalo“, – sakė prezidentė, primindama, jog knyga vienu metu buvo tapusi ir ginklu kovoje už laisvę.

Jau 11–ą kartą rengiama tarptautinė Vilniaus knygų mugė, kaip ir ankstesniais metais, kviečia į daugybę renginių: naujų knygų pristatymus, susitikimus su rašytojais, diskusijas, kūrybines dirbtuves, parodas.

Jau 11–ą kartą rengiama tarptautinė Vilniaus knygų mugė, kaip ir ankstesniais metais, kviečia į daugybę renginių: naujų knygų pristatymus, susitikimus su rašytojais, diskusijas, kūrybines dirbtuves, parodas. Mugėje su skaitytojais bendraus karštai jų mylimi rašytojai, netrūks ir svečių iš užsienio.

Šiais metais mugė kvies pasvarstyti tema „Kas mes esam, kuo mes būsim“. Iškeldama šią temą savo kultūrinėje programoje, mugė pakvies diskutuoti tapatybės klausimu, susitelkusiu apie dvi ašis: socialinės tapatybės ašį (istorinės, kultūrinės, tautinės, religinės tapatybės klausimus, pvz., Lietuva Europos Sąjungoje, tautinės mažumos Lietuvoje, lietuviai emigracijoje, sovietmečio įtaka tapatybės suvokimui ir t. t.) ir asmeninės tapatybės ašį (vaiko, paauglio, suaugusiojo tapatumą, su amžiumi susijusius kultūrinius ir edukacinius poreikius, taip pat lytiškumo sampratą šiuolaikinėje visuomenėje).

Vilniaus knygų mugėje lankytojai galės džiaugtis ir jau tradiciniais tapusiais renginiais, ir įdomiomis naujienomis. Viena iš tradicinių mugės akcijų – kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“. Tai unikalus renginys, gimęs Vilniaus knygų mugėje ir veikiantis tik joje. Studijos sumanytoja – grafikė, knygų dailininkė Sigutė Chlebinskaitė su savo komanda kviečia mugės lankytojus dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, skaitymuose, susitikimuose su lietuvių literatūros vaikams kūrėjais, knygų iliustruotojais iš Lietuvos ir užsienio.

Viena iš nemažo skaičiaus šiųmetės mugės naujienų – projektas „Knygrišystė gyvai“, kurį pristato Vilniaus knygrišių gildija.

Diskusijų klubas suteikia mugei daugiau intelektualinio turinio. Šio klubo renginiai nesusieti su kuria nors konkrečia leidykla ar nauju leidiniu, jame diskutuoja garsūs Lietuvos ir užsienio kultūros, meno bei mokslo žmonės. Vilniaus knygų mugės metu kasmet pristatomos garsių Lietuvoje ir užsienyje dailininkų, knygų iliustratorių, fotografų parodos, vaizdo ir garso instaliacijos, dauguma jų Lietuvoje rengiamos pirmą kartą. Šiais metais mugėje vaikai vėl turės savo vietą, kur galės nevaržomai žaisti ir skaityti, – tam bus skirta Vaikų salė.

Viena iš nemažo skaičiaus šiųmetės mugės naujienų – projektas „Knygrišystė gyvai“, kurį pristato Vilniaus knygrišių gildija. Žadama, jog  per 4 mugės dienas rankomis bus įrišta knyga, o mugės lankytojai galės patys prisiliesti prie knygrišystės procesų: siūti knygą, pinti kapitalą, formuoti bloko nugarėlę, akluoju ir auksuotais būdais ant ruošinių įspausti ornamentus. Bus demonstruojami  senoviniai knygrišystės įrankiai: siuvimo staklės, įvairūs mediniai spaustuvai, puošybos įrankiai.

Mugės bilietų kainos: 10 Lt – vienkartinis bilietas, 25 Lt – bilietas visoms mugės dienoms, 7 Lt bilietas atsieis studentams, moksleiviams, pensininkams ir Knygų klubo nariams).

Visą informaciją apie Vilniaus knygų mugę rasite specialioje 15min.lt rubrikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius