-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

2016-ieji skelbiami poeto Prano Vaičaičio metais

Šakių rajono savivaldybė, atsižvelgdama į tai, kad 2016 metais Pranui Vaičaičiui sukanka 140 metų, šiuos metus paskelbė poeto Prano Vaičaičio metais.
Pranas Vaičaitis
Pranas Vaičaitis / Organizatorių nuotr.

Poetas, vertėjas ir teisininkas P.Vaičaitis gimė 1876 m. vasario 10 d. Santakų kaime, Šakių rajone. Pasiturinčių ūkininkų sūnus, pasimokęs Sintautų pradžios mokykloje, išėjęs mokslus garsiojoje Marijampolės gimnazijoje, studijavo teisę Sankt Peterburgo universitete. Jau vaikystėje daug skaitė, intensyviai lavinosi, o Sankt Peterburge aktyviai dalyvavo lietuvių draugijų veikloje. Ne tik skaitė draudžiamą lietuvių spaudą, bet ir pats bendradarbiavo bei ją platino, domėjosi Lietuvos praeitimi ir kalba.

Carinėje Rusijoje jis ne tik neišvengė politinio persekiojimo, bet ir ragavo kalėjimo duonos, kankinosi ypatingoje policijos priežiūroje,taip pat buvo nubaustas garsioje Sietyno byloje. Nepaisydamas materialinių nepriteklių ir persekiojimų, studijas baigė I laipsnio diplomu ir pradėjo dirbti Peterburgo Mokslų akademijos bibliotekoje. Besimokydamas Peterburge poetas pamilo ten besimokančią Juliją Pranaitytę. Deja, P.Vaičaitį, sulaukusį vos 25-erių metų, ištiko daugumos 19 amžiaus lietuvių inteligentų likimas – jis susirgo džiova. P.Vaičaitis mirė 1901 m. rugsėjo 21 d. Palaidotas gimtųjų Sintautų kapinaitėse.

Nuo 13 metų pradėjęs eiliuoti P.Vaičaitis per gerą dešimtmetį sukūrė beveik 100 eilėraščių, tapusių Lietuvos literatūros aukso fondo dalimi. Pirmas poezijos rinkinys išleistas jau po P.Vaičaičio mirties 1903 m. Amerikoje, sužadėtinės J.Pranaitytės ir bendražygio J Mačio-Kėkšto pastangomis.

Vienas žymiausių eilėraščių „Yra šalis“ tapo ne tik giesme gimtajam kraštui, bet ir 1919 metais buvo siūlytas Lietuvos himnu greta V.Kudirkos „Tautiškos giesmės“ ir Maironio „Lietuva brangi“. Šis, kaip ir daugelis kitų poeto eilėraščių, žadinančių tautinę savigarbą ir orumą, pritaikius melodiją virto liaudies daina.

2016 metų poezijos pavasaryje P.Vaičaitis bus prisimintas gimtoje sodyboje. Poezijos popietė bus surengta Šakių miesto bibliotekoje, jam ir kraštiečiui stilistikos tėvui J.Pikčilingiui numatoma skirti tradicinę 2016 metų Kalbos dieną.

Vasarą Sintautų akademija surengs medžio skulptorių ir dailininkų plenerą „Yra šalis“, tradicinis kraštiečių poetų poezijos almanachas „Sintautų vyturiai 2016“ irgi bus skirtas P.Vaičaičiui atminti. Tikimasi Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus bei Prano Vaičaičio draugijos pastangomis pakartotinai išleisti jau beveik bibliografine retenybe tapusį P.Vaičaičio elegijų rinkinį.

Taip pat vasarą ketinama surengti ekspediciją į Sankt Peterburgą, kur archyvuose ir muziejuose planuojama ieškoti P.Vaičaičio studijų ir kultūrinės veiklos pėdsakų. Zanavykų muziejuje numatoma edukacinė programa, skirta poeto jubiliejui, Sintautų miestelis ir poeto sodyba pakvies į poezijos skaitymus. Rengiamasi įsteigti nacionalinę literatūrinę P.Vaičaičio premiją, kuri būtų skiriama poetams už patriotinės tematikos eiles. Rudenėjant numatomas vakaras Lietuvos rašytojų sąjungoje Vilniuje „Prano Vaičaičio likimas, asmenybė ir kūrybinis palikimas“ ir baigiamoji poeto jubiliejaus paminėjimo konferencija Sintautuose.

Be šių svarbiausių darbų taip pat numatoma sukurti ir išleisti medalį su poeto atvaizdu, įvairiose Lietuvos vietose surengti poeto atminimui skirtas parodas, renginius. Kraštiečiai ir poetui prijaučiantieji taip pat bus kviečiami į talkas, per kurias bus tvarkoma poeto gimtoji sodyba, atnaujinta memorialinio muziejaus ekspozicija ir sodinami pavasariniai ąžuolaičiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius