Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Česlovo Milošo metais – dėmesys ir užsienio, ir lietuvių autoriams

Keturiolika metų veikianti „Homo liber“ leidykla per šiuos metus išleido dvidešimt dvi knygas, tarp kurių Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo 100-osioms gimimo metinėms skirti du leidiniai – „Laiko pameistrys“ ir „Gražūs laikai“.
Česlovo Milošo 100-ųjų gimimo metinių proga išleistas kalendorius.
Česlovo Milošo 100-ųjų gimimo metinių proga išleistas kalendorius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Knyga „Laiko pameistrys“ skirta ne vien lietuvių, bet ir lenkų, baltarusių skaitytojui. Joje trimis kalbomis pateikti Šeteiniuose gimusio poeto Č.Milošo, rašiusio lenkiškai, tačiau daug vietos savo kūryboje skyrusio Lietuvai, svarbiausi kūrybos ir biografijos momentai“, – sako leidyklos direktorius Vilius Gužauskis.

Antroje knygoje „Gražūs laikai“, skirtoje poeto gimimo metinėms, literatūros kritikas, leidyklos „Znak“ vyr. redaktorius Jerzy Ilgas dalijasi prisiminimais apie bičiulystę su Nobelio premijos laureatais Č.Milošu ir Wisława Szymborska. Pasak leidyklos direktoriaus V.Gužauskio, tai autentiški pasakojimai, paremti asmeniniais autoriaus pokalbiais su Nobelio premijos laureatais.

Leidykla šiais metais skaitytojus nudžiugino ir pirmą kartą išversta į lietuvių kalbą Williamo Shakespeare‘o pjese „Užsispyrėlės sutramdymas“, pirmą kartą į lietuvių kalbą išversto šiuolaikinio norvegų rašytojo Dago Solstado romanu „Vienuoliktas romanas, aštuoniolikta knyga“. Romanas sulaukė palankių daugelio šalių skaitytojų vertinimų. Lietuvių skaitytojui jis įdomus ir dėl jame vaizduojamo Vilniaus pirmaisiais Nepriklausomybės metais.

Leidykla skyrė dėmesį ir lietuvių autoriams: išleista poeto Alio Balbieriaus poezijos rinktinė „Skaidrumos“, rašytojos ir žurnalistės Loretos Jastramskienės romanas „Juokingos moters agapė“ apie antrąjį Nepriklausomos Lietuvos dešimtmetį, šiais metais anapilin išėjusio poeto, literatūros kritiko Valdemaro Kukulo poezijos knyga „Antausis sienai“. Tai paties poeto sudarytas neskelbtų eilėraščių, rašytų 2009–2011 metais, rinkinys, pasirodęs trys mėnesiai po autoriaus mirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius