Daugelio pasaulio rašytojų metinis uždarbis nesiekia 5000 dolerių

Atliktas tyrimas rodo, kad vidutinis rašytojų gaunamas metinis darbo užmokestis pasaulyje dabar yra mažesnis nei 5000 dolerių. Beveik trečdalio rašytojų metinis darbo užmokestis nesiekia 500 dolerių, skelbia guardian.co.uk.
Knygynas
Knygynas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Daugiau informacijos apie literatūrą, knygų konkursus rasite „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite ir jūs! 

Tyrimas, kurį atliko „Digital Book World“, rodo, kad daugiausia pinigų uždirba tie rašytojai, kurie pasirenka tradicinį leidybos būdą (vidutinis jų metinis užmokestis siekia 3000–4999 dolerių), o tie, kurie nusprendžia spausdintis savarankiškai, vidutiniškai uždirba 500–999 dolerių per metus. Geriausiai sekasi tiems, kurie savo kūrinius publikuoja tiek savarankiškai, tiek su leidyklų parama – jų vidutinis atlyginimas siekia 7500–9999 dolerių per metus. 

Šio tyrimo metu buvo apklausti 1879 autoriai. 56 proc. jų savo kūrinius skelbė savarankiškai, 13 proc. knygas leidžia leidyklos, o 31 proc. jungia abu būdus. Daugelis šių autorių rašo romanus, vyraujantis žanras – romantiškos istorijos. 

Sociologijos mokslų profesorė Dana Beth Weinberg teigė, kad šis tyrimas atskleidė žiaurią finansinę knygų verslo realybę – jos teigimu,  būtų nuostabu uždirbti daug pinigų ar bent jau iš rašymo pragyventi, tačiau tenka pripažinti, kad tik nedaugeliui autorių tai pasiseka įgyvendinti. Jos teigimu, svarbu atsisakyti nerealistiškų lūkesčių ir labiau susikoncentruoti ties pačiu rašymo džiaugsmu.

 Tyrimas parodė, kad apie 10 proc. rašytojų per metus uždirbo 100 000 dolerių ar daugiau, 4,1 proc. – 250 000 ar daugiau

Tiesa, yra ir tokių autorių, kuriems knygų leidyba duoda nemenkas pajamas. Tyrimas parodė, kad apie 10 proc. rašytojų per metus uždirbo 100 000 dolerių ar daugiau, 4,1 proc. – 250 000 ar daugiau.  

Beje, praėjusiais metais atliktas kitas tyrimas parodė, kad 2013 metais rašytojai uždirbo 29 proc. mažiau nei 2005 metais. 

„Digital Book World“ tyrimas parodė, kad apie pusė rašytojų yra „nepatenkinti arba labai nepatenkinti gaunamu užmokesčiu“, o 21,8 proc. „patenkinti arba labai patenkinti“. Įdomu tai, kad labiausiai leidyba buvo patenkinti tie autoriai, kurie savo kūrinius publikuoja savarankiškai, nepaisant to, kad jie uždirba mažiau. Anot D.B.Weinberg, nepriklausomi autoriai džiaugiasi tuo, kad patys gali kontroliuoti ne tik tai, kaip kūriniai išleidžiami, bet ir jų reklamą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius