Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Durys atsiveria į kiną: „Trumpa kino istorija“ ir „Kinas ir filosofija“

Pačios knygų mugės pradžioje LRT televizijos kampas pakvietė kino mylėtojus ir jiems neabejingus asmenis į dviejų knygų pristatymą: „Trumpa kino istorija“ bei „Kinas ir filosofija“.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Trumpa kino istorija“ – knyga, kurioje pateikiama kino istorija nuo XXa. 5 dešimtmečio iki XXI a. pradžios. Knygą pristatinėjo knygos vyriausioji redaktorė Auksė Kancerevičiūtė bei keleto tekstų autorius Maksimas Ivanovas.

Knygos idėja kilo dar 2008 metais, o visi knygoje pateikiami straipsniai buvo rašomi jau po to, kai buvo sudarytas leidinio turinys ir struktūra. Kaip teigė M.Ivanovas, knyga tam tikra prasme yra kino pradžiamokslis. Svarbu paminėti ir tai, kad knygoje nėra jokių verstų tekstų. Klausimas, kilęs susirinkusiesiems – ar knygoje rašoma apie Lietuvos režisierius?

J.Mekas reprezentuoja ne tik kiną, bet ir kultūrą, – savo idėjomis apie „Trumpą kino istoriją“ dalijosi M.Ivanovas.

„Tik apie Joną Meką. Norėjau jį pristatyti kaip amerikietiško avangardinio kino kūrėją bei supažindinti su jo nuopelnais kinui. J.Mekas reprezentuoja ne tik kiną, bet ir kultūrą“, – savo idėjomis apie „Trumpą kino istoriją“ dalijosi M.Ivanovas.

Kita knyga – „Kinas ir filosofija“. Knygos bendraautoriai filosofai Nerijus Milerius, Audronė Žukauskaitė, Jūratė Baranova, Kristupas Sabolius bei kinotyrininkas Lukas Brašiškis. Kaip teigė autoriai, jų knyga yra skirta akademinei bendruomenei.

„Ne kinas primetinėja taisykles filosofijai, bet ir ne filosofija kinui“, atsakė Nerijus, paklaustas apie tai, kas iš šių dviejų dalykų turi didesnį svarmenį knygoje. Iškilęs klausimas pristatymo vedėjui – „Ar filosofas gali kurti kiną? Ar tai jam netrukdo?“, kuris buvo tiesiogiai nukreiptas į Kristupą Sabolių. Kristupas – vienas iš filmo „Lošėjas“ scenarijaus autorių. „Filosofija ir kino kūryba nėra tas pats“, atsakė vyras ir tęsdamas savo mintį pasakojo, kad filosofija kartais gali pakišti koją dirbant su kinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius