Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsaus šiuolaikinio švedų rašytojo herojus pamėgo ir Lietuvos vaikai

Švedų rašytojų ir poetų aukso amžiumi reikėtų laikyti XX a. Per pastarąjį šimtmetį Nobelio literatūros premijomis buvo apdovanoti net septyni švedų rašytojai, o vaikų literatūroje sužibo Astridos Lindgren žvaigždė. Tautybė „švedas“ literatūroje sufleruoja kokybę, todėl Lietuvos skaitytojai mielai renkasi švedų autorių kūrinius. Kalbant apie vaikų literatūrą, viena iš ryškiausių figūrų yra Svenas Nordqvistas. Šis žmogus – tai rašytojas ir iliustratorius, pasaulinio pripažinimo sulaukęs knygų serija apie dėdulę Petsoną ir katiną Findusą.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 1 Vaikai

S. Nordqvistas nuo pat pradžių norėjo būti knygų iliustratoriumi, tačiau jo nepriėmė į menų mokyklą ir jis galiausiai pasirinko architektūros studijas. Tačiau visą laisvą laiką S. Nordqvistas skyrė reklamų, plakatų kūrimui ir knygų iliustracijoms. Neilgai trukus rašytojas laimėjo literatūrinį konkursą, sukūrė žymiuosius Petsoną ir Findusą bei atsidėjo vien tik rašytojo ir iliustratoriaus darbui. Knygų serija, kurią Lietuvoje iš naujo atrado leidykla „Nieko rimto“, tapo tokia populiari, jog ne tik sukrovė turtus autoriui, bet ir tapo žinomu prekės ženklu. Pagal skirtingas serijos knygas buvo sukurti keturi animaciniai filmukai, išleista daugybė papildomų produktų: dėlionių, lipdukų, žaislų ir t.t.

Kūrybinę dėdulės Petsono ir katino Finduso idėją rašytojui padiktavo du jo sūnūs ir jiems nutinkančios smagios istorijos. Duodamas interviu vienam Vokietijos laikraščiui autorius sakė, jog Petsonas ir Findusas yra to paties amžiaus, tačiau judviejų santykis – kaip senelio ir anūko. Petsonas yra ramus ir lėtas, o Findusas – nenustygstantis vienoje vietoje. Nepaisant tokio didaktinio santykio tarp pagrindinių personažų, moralizavimo knygose mažai. Kaip ir idilės. Nors visos istorijos vystosi kaimo aplinkoje, tačiau autorius to neromantizuoja, bet rodo pasaulį tokį, kokį jį mato vaikai. O Finduse vaikai tikrai įžvelgs save ir savo draugus. Katinas užduoda klausimus, kuriuos iš mažųjų girdime kasdien, jam kyla neįtikėtinos idėjos, todėl vietoj bulvių ir morkų Findusas darže imasi auginti mėsos kukulius, išsiruošia stovyklauti savame sode arba gąsdinti kaimyno vištas medžiojantį lapiną.

S. Nordqvistas pats rašo tekstus ir piešia iliustracijas, o jo piešiniai išsiskiria tuo, kad  juose labai daug judesio, įvairių detalių. Mažiausiems knygų vartytojams netgi nebūtina mokėti skaityti: iliustracijos tokios išsamios, jog mažieji kiekvieną kartą ras ką nors naujo ir bus užsiėmę tyrinėdami piešinius. Vienoje iliustracijoje dažnai galima pamatyti penkis ar šešis Findusus, nes tokiam judriam katinui vieno piešinio tiesiog neužtenka.

Tarptautinį populiarumą pats rašytojas aiškina tuo, jog Švedijoje į vaikus žvelgiama kaip į asmenybes, augant jiems leidžiama būti savimi, o šios idėjos, perkeltos į istorijas apie Petsoną ir Findusą, garantuoja sėkmę. Visų šalių vaikai nori būti laikomi suaugusiais, todėl nenuostabu, kad knygos tapo bestseleriais, o didžiausio populiarumo susilaukė Vokietijoje ir autoriaus gimtojoje Švedijoje.

Per savo karjerą S. Nordqvistas kūrė piešinius ir kitų autorių knygoms, o Lietuvos skaitytojams geriausiai pažįstamos „Mamulės Mū“ istorijos (leidykla „Nieko rimto“). Savitas iliustracijų stilius, šmaikščios istorijos, mūsų literatūros tradicijai artimi pasakojimai leido švedų rašytojui užkariauti ir Lietuvos skaitytojų širdis. Iš Petsono ir Finduso serijos lietuvių kalba šiuo metu yra išleistos aštuonios knygos, taip pat galima rasti ikimokyklinio ugdymo užduočių knygelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius