Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinktos vertingiausios iš vertingiausių 2013 metų verstinės knygos

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga (LLVS) penktus metus rengia Metų verstinės knygos rinkimus. Iki rugsėjo m. 26 d. skaitytojai buvo kviečiami balsuoti LLVS tinklalapyje www.llvs.lt už, jų nuomone, vertingiausią 2013 m. šiuolaikinę verstinę knygą iš ekspertų sudaryto literatūros sąrašo.
Knygų mugėje
Knygos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Daugiausia skaitytojų balsų surinkusi knyga bus paskelbta rugsėjo 26-ąją – Europos kalbų dieną – 17 val. Užupio knygyne „Keistoteka“ (Paupio g.2)

LLVS ekspertai Laimantas Jonušys, Laurynas Katkus, Marius Burokas ir Audrius Ožalas iš ilgojo 2013 m. vertingų šiuolaikinės literatūros knygų sąrašo atrinko ir skelbia  2013 metų vertingiausių verstinių knygų penketuką:

Barnes, Julian. Pabaigos jausmas. Iš anglų k. vertė Nijolė Regina Chijenienė. – Baltos lankos

(„Moralinio nerimo knyga – tai labai teigiamas bruožas laikais, kai vis didėja spaudimas literatūrai „gaminti“ teigiamus herojus.“ – Laurynas Katkus; „Viena iš tų retų knygų, kurios, ką tik perskaitytos, priverčia iškart vėl jas atsiversti.“ – Marius Burokas)

Bolaño, Roberto. Pašėlę detektyvai. Iš ispanų k. vertė Alma Naujokaitienė. – Kitos knygos

(„Taip aistringai parašytos knygos jau seniai nebuvau skaitęs.“ – Audrius Ožalas; „Savotiškas „bytnikų“ literatūros, Lotynų Amerikos prozos tradicijų ir „Bildungsroman“ mišinys. Originalus ir sprogstamas.“ – Marius Burokas)

Pelevinas, Viktoras. SNUFF. Iš rusų k. vertė Dalia Saukaitytė. – Kitos knygos

(„Negražus fantastinis pasaulis vaizduojamas su gražia išmone.“ – Laimantas Jonušys: „Knyga patraukli saldžiu, pavojingu nihilizmo ir niūrumo, tiesos ir konspiracijų mišiniu.“ – Marius Burokas)

Šiškinas, Michailas. Veneros plaukas. Iš rusų k. vertė Aušra Stanaitytė-Karsokienė. – Vaga

(„Čia susilieja mitas ir tikrovė, išnyksta epochų ribos – tai turtingas pasaulis.“ – Laimantas Jonušys; „Plastiškas, poetiškas, daugiasluoksnis, su gausybe poteksčių, aliuzijų, giliai psichologinis pasakojimas.“ – Audrius Ožalas)

Zagajewski, Adam. Du miestai. Iš lenkų k. vertė Kazys Uscila. – Vaga

(„Neįtikėtina minties koncentracija ir gelmė, o pasakojimas išlieka toks skaidrus, paprastas, jusliškas.“ – Laurynas Katkus; „Išmintingai skleidžiama mintis, kad grožinė kūryba yra kitas pasaulis ir jame galioja kiti dėsniai, kiti principai negu mus supančioje empirinėje aplinkoje.“ – Laimantas Jonušys)

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga jau rengiasi rinkti ir vertingiausią 2014 m. verstinę knygą, tad kviečia leidėjus, vertėjus, literatūros žinovus, skaitytojus siūlyti knygas pagal šiuos kriterijus:

– grožinė šiuolaikinė užsienio literatūra: suaugusiųjų proza, dramaturgija, poezija, literatūrinė eseistika,
– kūrinio originalas pirmąkart išleistas užsienyje ne seniau nei prieš 30 metų (t.y. 1984 m.), 
– Lietuvoje kūrinys pirmąkart išleistas 2014 metais,
– meniškai vertinga knyga,
– geras vertimas.

Metų verstinės knygos projekto tikslas – padėti skaitytojams, bibliotekoms, knygynams pastebėti reikšmingus pasaulio literatūros kūrinius, nurodyti orientyrus didžiuliame spaudinių vandenyne, skatinti diskusijas apie perskaitytas knygas. Kartu siekiama parodyti grožinės literatūros vertėjo darbo svarbą, populiarinti šią profesiją.

LLVS dėkinga projekto partnerei – Lietuvos nacionalinei bibliotekai, o už projekto sklaidą ir knygų populiarinimą dėkoja informaciniams partneriams – LRT radijo programos „Klasika“ laidai „Ryto allegro“, naujienų portalui „15min“.
Projekto rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau literatūros naujienų ieškokite „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius