Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italų seksologas Willy's Pasinis: „Vyrai neturėtų dalyvauti gimdyme“

Willy‘s Pasinis – italų seksologas, psichiatras, psichoterapeutas, Europos seksologų federacijos įkūrėjas ir nepaprasto populiarumo sulaukusių knygų autorius. Jų Pasinis parašęs 17, jos išverstos į daugybę kalbų. Neseniai knygynuose pasirodžiusi W. Pasinio knyga „Gundymas – dieviškas ginklas: menas patikti sau ir kitiems“ (iš italų kalbos vertė Asta Žūkaitė; leid. „Tyto alba“) skirta gundymo fenomenui.
Willy Pasini
Willy's Pasinis / Leidyklos nuotr.

Remdamasis mitologijos, literatūros, kino ir televizijos filmų pavyzdžiais, autorius apžvelgia gundymo meno istoriją, atskleidžia teigiamus jo aspektus, kai partneris žavimas ir viliojamas pasitelkus geriausias savybes, kuriant lygiavertį ryšį, ir neigiamus aspektus, kai rūpi tik pagauti grobį neatsižvelgiant nei į partnerio jausmus ir norus, nei į tokių santykių pasekmes. Knygoje aprašomos ir didžiosios gundytojos, žymiausi visų laikų viliokliai, aptariamas gundymas gyvūnų pasaulyje, apibrėžiamos įvairios gundymo rūšys.

Gundymas nėra tik primityvus noras patraukti ir sužavėti. Tai paslaptingas reiškinys, padedantis atskleisti paslėptus asmenybės bruožus ir patraukti kitus žmones.  

– Daktare Pasini, kaip apibūdintumėte gundymą? Ar jo suvokimas laikui bėgant keičiasi?

– Taip, jis slopsta nuo rutinos, nuo įpratimo. Įsimylėjėlių porai numatyta maždaug dveji ar pustrečių metų karštų jausmų. Šiuo laikotarpiu gaminasi dopaminas, paskui šį hormoną keičia oksitocinas, kuris išsiskiria švelnumo akimirkomis. 

Tai kaip tik tas momentas, kai reikia nustebinti partnerį. Pavyzdžiui, pakeisti šukuoseną, pakoreguoti savo įpročius, nusipirkti naujus kvepalus ir pasitelkti savo seksualumą – suteikti gundymui naują impulsą. Santykių pradžioje valdęs spontaniškumas užleidžia vietą tęstinumui, asmeniniam indėliui, švelniam ryšiui, kuriame kiek mažiau gyvuliškumo.

Esama kintamų, kultūringesnių būdų, kuriuos reikia pasitelkti galvojant apie kitą. Jeigu jūsų draugo jautresnė uoslė, pirkti naujus drabužius nėra didelės prasmės, jeigu jis „myli akimis“ – keisti kvepalus neduos jokios naudos. Teisingai pasielgsite išsiaiškinusi partnerio prioritetus (uoslė, lytėjimas ar rega). Gundymas, siekimas žavėti prasideda nuo gyvenimo pradžios. Kūdikis žaidžia tam tikrą gundymo žaidimą su tėvais, kad būtų labiau mylimas. Neseniai netgi buvo nustatyta, kad žavingesnį kūdikį lengviau puoselėti. Gundymas neapsiriboja meilės ryšiais, tai – gyvenimo būdas. Jo esama visose gyvenimo srityse.

Flirtas

– Ar įmanoma užmegzti tvirtą ryšį per atstumą, ypač kai dar prisideda kultūros ir kalbos skirtumų?

– Distancija ir skirtingumai yra palankūs gundymo elementai. Distancija stiprina geismą. Ji nėra gundymo stabdys, priešingai. Kartais aš patariu pasinaudoti situacija, pavyzdžiui, „paskiriu“ pižamą, kad ji šiek tiek nutolintų partnerius ir kad jie paskui patirtų malonumą, atradę vienas kitą iš naujo. 

Na, o kultūrų skirtumas stimuliuoja. Viskas keičiasi globalizacijos kontekste, tampa patrauklu tai, kas nebuvo patrauklu ankstesniais laikais. Vakariečius žavi šviesi rytiečių oda, anksčiau jiems labiau patikdavo įdegusios moterys. O štai kalbų skirtumas apsunkina gundymą ir bendravimą, priešingai nei kultūrų skirtumas, kuris stimuliuoja.    

– Drovuolės dažnai nedrįsta parodyti dėmesio. Ar tiesmukesnės moterys labiau gundo? 

– Nemanau. Tiesmukumas tikrai negundo, nebent retais atvejais. Patikusiam vyrui reikėtų parodyti, kad jūs tikriausiai neprieštarausite, kad jūs, vaizdžiai tariant, paliekate pravertas duris... O tiesmukumas vyrus gąsdina.   

Gundymas neturi vykti per greitai. Mūsų laikais flirto, kaip ir susitikinėjimų, laikas sutrumpėjęs, viskas vyksta žaibiškai. Nėra prasmės iškart eiti prie sekso. Reikia duoti laiko geismui sustiprėti...

Apie gundymą ir seksualumą

– Vadinasi, neverta eiti į lovą patį pirmą vakarą?

– Ne! Netgi jokiu būdu... Reikėtų palaukti keletą sekundžių (kvatojasi)!

– Kaip vyrą apžavėti lovoje taip, kad santykiai nebūtų trumpalaikiai?

– Sužavėti seksualiai esama dviejų būdų: vienas – prisitaikyti prie kito, jį lepinti, mylėtis iškeliant pirmiausia partnerio malonumą. Anksčiau vyriškumas būdavo matuojamas vaikų skaičiumi, šiais laikais vyras įrodo savo vyriškumą orgazmų skaičiumi, įskaitant, žinoma, ir jo paties patiriamą malonumą.

– Ar paslapties sąvoka svarbi gundant?

– Be abejonės, visuomet reikia puoselėti savo paslapčių sodą. Vienais dalykais reikia dalytis, o kitus dalykus pasilikti sau. Tai būtina tvirtiems santykiams. Porai reikia ir paslapties, ir dalijimosi! 

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Pavyzdžiui, aš įsitikinęs, kad nereikia prisipažinti neištikimybės! Galima papasakoti apie savo pavydą, bet tik ne neištikimybę. Paranoiškas pavydas gali virsti erotiniu pavydu. Bet tai netinka neištikimybei! 

Neištikimybės keliu nueinama dėl kitų priežasčių. Kai kurie žmonės turi seksualinių santykių, pavyzdžiui, kad numalšintų savo nerimą, o tai visiškai nesusiję su erotika. Kartais neištikimieji nori patikrinti savo gebėjimą gundyti. Kita vertus, tokiu atveju jie kalba ne apie „neištikimybę“, o apie „alternatyvius seksualinius ryšius“! 

Gundymas – santykių gyvybingumui

– Kokia ilgalaikio gundymo esmė?

– Reikia stebinti! Gundymas turi būti netikėtumų seka. Nereikia užmigti ant pasiekimų. Elgesys, taktika – visa turi evoliucionuoti. Kaita – geriausias gundymo mechanizmas. Beje, Italijoje neseniai atlikti tyrimai parodė, kas sarkazmas taip pat puikus būdas sugundyti.

– Kaip įveikti rutiną, kad poros aistra neužgestų po vaiko gimimo?

– Pirma, nėštumas nėra kontrindikacija seksualiniams santykiams. Vyrai visuomet bijo pakenkti vaisiui, bet kai kurios moterys patiria pirmąjį orgazmą būdamos nėščios! Fiziškai jos tampa imlesnės. 

Vyras neturėtų dalyvauti gimdyme arba bent jau turėtų likti prie gimdyvės galvūgalio! Geriau būtų, kad jis nematytų, kas vyksta žmonos seksualinių organų lygyje, nes šis reginys jam bus antierotiškas. Psichologiniais sumetimais reikėtų palaukti mėnesį po gimdymo ir tik tuomet iš naujo atsidėti erotikai. 

Vėliau, kai vaikas yra gretimame kambaryje, jis, sakytum, „girdi“, kai tėvai mylisi. Perėjimą nuo dviejų žmonių prie trijų tikrai nelengva išgyventi. Psichologiškai vaikas pamėgdžioja tai tėvo, tai motinos vaidmenį. Jeigu moteris vaikiška, jai bus sunku su tuo susitvarkyti, tas pat ir vyrui, turinčiam polinkį į motinišką globą...

Beje, po gimdymo turi atsigauti ir moters kūnas – moteriai reikia sublogti, daryti tarpvietės mankštą, jokiu būdu neapsileisti! Beje, kūdikis neturėtų praleisti daug laiko tėvų lovoje. Pasamdykite auklę, pabūkite atskirai nuo vaiko, pasijuskite vėl pora, ne tik tėvais.

Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Knygos „Gundymas – dieviškas ginklas: menas patikti sau ir kitiems“ viršelis
Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Knygos „Gundymas – dieviškas ginklas: menas patikti sau ir kitiems“ viršelis

Apie neištikimybę 

– Kaip sutrukdyti „ganytis svetimose lankose“ per daug nespaudžiant? 

– Šį klausimą reikėtų aptarti pačioje santykių pradžioje. Žmonės turi skirtingą supratimą apie ištikimybę ir seksualumą. Ištikimybė virš liemens (galvoje) ir žemiau liemens, su prezervatyvu ar be jo, atsiduodant fantazijoms ar ne? Viskas turi būti išsiaiškinta, jeigu įmanoma, pradžioje. Dėmesio! Tik neatskleiskite partneriui iškart visų savo fantazijų.

– Ką daryti, jei jis sužino apie neišikimybę (atsitiktinę)?

– Sunku pasakyti, tvirtinama, kad vyrai sunkiau pakelia neištikimybę nei moterys. Tačiau laikai keičiasi... Keičiantis kartoms keičiasi ir neištikimybės suvokimas. Mūsų tėvų kartoje ištikimybė buvo labiau fizinė, o šiais laikais ji labiau emocinė. Šiandien neištikimybė mažiau baudžiama, nes pasikeitė papročiai, pavyzdžiui, ji neveda prie nėštumo. 

Gundymo sąvoka yra įvairialypė. Štai atlikime nedidelį testą: kas jums priimtiniau – kad jūsų partneris mylėtųsi su kuo nors, bet galvotų apie jus, ar mylėtųsi su jumis, galvodamas apie kitą? Vyrai dažniau renkasi antrą variantą, o moterys – pirmą... 

– Ar tam kad padarytum sėkmingą karjerą, reikia viską pasitekti gundymo, žavėjimo būdus?

– Darbe visų svarbiausia yra kompetencija. Tiesa, ją reikia parduoti, o tada labai praverčia mokėjimas gundyti. Tačiau gundymas nepakeičia kompetencijos. Neįmanoma žinių pakeisti vilionėmis. 

Reikia skirti dvi žmonių rūšis: vieni žmonės stengiasi sužavėti norėdami sutvirtinti ryšį, o kiti  griebiasi gundymo būdų, kad gautų naudos, „perliptų per kitų galvas“ finansiškai ar emociškai.

Šiame kontekste galima paminėti tokius atvejus: moterys pasipuošia sijonu, kad greičiau pasiektų tikslą, vyrai pasinaudoja išoriniu patrauklumu, kad suvaldytų situaciją. Dar esama žmonių, kurie savaime dominuoja dėl savo padėties hierachijoje. Ypač greit sužavi įtakingi vyrai, nes valdžia daro įspūdį daugumai moterų...    

Parengta pagal aufeminin.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius