-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelyje mirė įžymus žydų kilmės lietuvių rašytojas Icchokas Meras

Ketvirtadienį Tel Avivo ligoninėje eidamas 80-uosius metus mirė įžymus žydų kilmės lietuvių rašytojas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Icchokas Meras.
Icchokas Meras
Icchokas Meras / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Meras Literatūra

Lietuvoje gimęs ir augęs, išgyvenęs holokaustą, kurio metu nužudyti jo tėvai, lietuvių šeimos priglaustas ir išsaugotas bei išmokslintas, vėliau Izraelyje gyvenęs žydų kilmės rašytojas rašė tik lietuvių kalba. Jo knygos yra plačiai žinomos Lietuvoje ir pasaulyje.
      
Sovietų okupacijos metais į Izraelį išvykęs rašytojas išlaikė glaudų ryšį su Lietuva.

Icchokas Meras 1995 m. apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. Jam įteikta Lietuvos nacionalinė meno ir kultūros premija.

1941 m. vasarą I.Mero tėvai Jehuda ir Miriam Merai buvo sušaudyti. Icchokas liko gyvas, jį išgelbėjo žemaičių valstiečiai. 1958 m. baigė Kauno politechnikos instituto Elektrotechnikos fakultetą, dirbo inžinieriumi. Nuo 1972 m. gyveno Izraelyje.

1960 m. debiutavo autobiografinių apsakymų rinkiniu „Geltonas lopas“. Išleido dar kelis apsakymų rinkinius ir romanus "Lygiosios trunka akimirką", "Striptizas", "Sara".

Taip patarašė kino scenarijų, pagal tris iš jų Lietuvoje buvo pastatyti filmai. Daugumos Icchoko Mero Lietuvoje rašytų knygų tematika remiasi žydų išgyvenimais vokiečių okupacijos metu. Savo Lietuvoje rašytuose romanuose rašytojas nesistengia tikrovės įvykių atkurti su natūralistiniu konkretumu ir nuoseklumu, kaip jie vyko; jam pirmiausia rūpi duoti apibendrintą jų vaizdą, išryškinantį jų prasmę.

I.Mero kūryba versta į estų, jidiš, rusų, ispanų, vokiečių, prancūzų, latvių, vengrų, norvegų, gruzinų, lenkų, bulgarų, čekų, hebrajų, tadžikų, anglų, danų, olandų, turkų, serbų, ukrainiečių, portugalų ir italų kalbas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius