Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas Mekas apie karo pabėgėlių stovykloje verstas pasakas: „Paslaptis, su trupučiu baimės ir netikrovės”

Įvairių tautų pasakos, kurias surinko ir į lietuvių kalbą išvertė žymūs menininkai broliai Jonas ir Adolfas Mekai, pirmą kartą buvo išleistos 1947 metais, o dabar knygą vėl išleidžia leidykla „Dominicus Lituanus“.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / „Scanpix“ nuotr.

„Mes su  Adolfu tada gyvenom  Kaselio/Metenbergo  D.P.  (karo „išmestųjų”) stovykloje kartu su pora tūkstančių kitų lietuvių. Lietuviškų knygų buvo sunku rasti, ypač tokių, kurios tiktų ir vaikams”, - prisimena Jonas Mekas.

Paskatinti Antano Giedraičio, kuris buvo įkūręs primityvią knygų leidyklėlę, Jonas ir Adofas Mekai pasinaudojo proga išstudijuoti kitų kraštų pasakas. Parinko knygai tas pasakas, kurios patiko jiems ir manė, jog patiks kitiems. Pasakas išvertė lietuviškų pasakų stiliumi.

Knygos "Iš pasakų krašto" viršelis
Knygos "Iš pasakų krašto" viršelis

Pasak Jono Meko, pasakos iš senovės nebuvo skirtos tik vaikams – jos skirtos visiems. Jose daug potekstinės išminties, kuri dažnai vaikams nesuprantama. Todėl ir ši aštuoniolikos pasaulio pasakų rinktinė skirta labiau suaugusiems, sako jis.

Knyga iliustruota Jono Meko artimo bičiulio ir gerbiamo dailininko Eugenijaus Varkulevičiaus–Varkalio piešiniais.

„Viršelis yra paslaptingas. Pasaka ir realybė, kaip arabiškose „Tūkstantis ir viena naktis” pasakose. Nieko vaikiško. Paslaptis, su trupučiu baimės ir netikrovės, kur gali visko atsitikti, ko nesitiki”,- teigia amerikietiškojo avangardo kino krikštatėvis J.Mekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius