-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip prasidėjo elektroninių knygų era: kuris kūrinys tapo pirmuoju, išleistu šiuo formatu?

Peterio Jameso knyga „Host“, 1993 metais išleista dviejose lanksčiuose kompiuterio diskeliuose, dažnai laikoma viena pirmųjų elektroninių knygų, skelbia guardian.co.uk.
Knygų skaityklė
Knygų skaityklė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“ puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ ir sekite naujienas apie literatūras bei dalyvaukite knygų konkursuose.

Leidinyje rašoma, kad nors kyla diskusijų, kurį kūrinį turėtume laikyti pirma elektronine knyga, dažnai P.Jameso trileris „Host“ vadinamas vienu iš pirmųjų šiuo formatu išleistų kūrinių – bent jau sulaukusių plataus dėmesio. 

„Aš buvau prikaltas prie gėdos stulpo, - tuos laikus dabar prisimena rašytojas. - „Today“ mane kaltino romano nužudymu, Italijoje aš atsidūriau pirmuosiuose laikraščių puslapiuose – 99 proc. publikacijų buvo neigiamos“. 

Aš buvau prikaltas prie gėdos stulpo

Skaitmeninė knygos versija (ji taip pat buvo publikuota ir popieriuje) parduota 12 tūkst. kopijų tiražu. Po 2 metų jis buvo pakviestas kartu su „Apple“ įkūrėju Steve'u Jobsu į Pietų Kalifornijos universitetą paskaitai apie knygų ateitį. „Aš sakiau, kad elektroninės knygos išplis, kai jas taps patogiau skaityti nei popierines. Stebėtina, kokį pasipiktinimą tai sukėlė“, - prisimena rašytojas. 

Tiesa, nemažai tyrinėtojų nesutinka, kad tai iš tiesų buvo viena pirmųjų elektroninių knygų. Oksfordo Leidybos studijų tarptautinio centro direktorius Angusas Phillipsas teigia, kad viskas priklauso nuo to, kaip apibrėšime elektroninės knygos sampratą – šis terminas imtas naudoti visai neseniai, išplitus tokioms skaityklėms kaip „Kindle“, ir iki šiol nėra aiškiai apibrėžtas, ypač kai kalbame apie pirmuosius formatus.

Anot jo, jeigu mes elektronine knyga laikysime tiesiog tekstą, kurį galima perskaityti internete ar kompiuteriuose, tuomet reikėtų prisiminti, kad Gutenbergo projektas pradėtas dar 1971 metais, ir 1989 metais jau buvo paruošta 10 elektroninių knygų. Be to, devintame dešimtmetyje, išplitus įrašomiems kompiuterių diskams, kai kurios knygos buvo perkeliamos ir į šią laikmeną. Šiame formate 1985 metais buvo publikuota „Grolier Encyclopaedia“. 

Kiti tyrinėtojai atkreipia dėmesį ir į kompiutėrinius žaidimus, paremtus knygomis. Pavyzdžiui, „Hobitas“ (1982 metai), 1985 metais Stepheno Kingo „The Mist“ buvo pritaikyta interaktyviam žaidimui. Poetas Robertas Pinsky 1984 metais sukūrė interaktyvų žaidimą „Mindwheel“, kuris apibūdintas kaip „elektroninis romanas“. 

A.Phillipso teigimu, pirmoji knyga, kuri elektroniniu formatu platinta didžiuliais kiekiais, buvo 1989 metais išleistas Biblijos leidimas. 

Vankuverio universiteto specialistė Dene Grigar sako, kad pirmąja elektronine knyga galime laikyti 1987 metais išleistą Judy Malloy „Uncle Roger“. Kitas kūrinys, kurį irgi galima būtų laikyti viena iš pirmųjų elektroninių knygų, yra Michaelo Joyce'o „Afternoon“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius