Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katinėlis Findusas ir dėdulė Petsonas – švedų rašytojo herojai, žavintys viso pasaulio vaikus

Jei pasakytume, kad jis dėvi žalias dryžuotas kelnes, mūvi kepurėlę ir moka kalbėti, – beveik kiekvienas Švedijos mažylis, o veikiausiai ir suaugęs žmogus, pažintų Findusą. Ir ne tik švedai, nes istorijos apie katinėlį Findusą, kuris kartu su dėdule Petsonu ir būreliu vištų gyvena mažame kaimo namelyje, populiarios ir kitose šalyse.
Iliustracija iš knygos „Lapių medžioklė“
Iliustracija iš knygos „Lapių medžioklė“ / Sven Nordqvist iliustracija

Jų autorius, garsus šiuolaikinis švedų vaikų rašytojas ir iliustruotojas Svenas Nordkvistas apie Findusą ir Petsoną sukūrė seriją istorijų, kurios žavi viso pasaulio vaikus ir jų tėvelius.

Lietuviškai autoriaus herojai prabyla jau ne pirmą kartą. Susipažinome su jais knygelėje „Petsono tortas; Lapių medžioklė“, o pažintį tęsėme kitoje – „Nelaimingas Petsonas; Sąmyšis darže“. Pernai pasirodė ir pirmoji serijos istorija – „Kaip Findusas, būdamas mažas, ėmė ir prapuolė“, kurioje nuotaikingai pasakojama apie tai, kaip užsimezgė Finduso ir Petsono draugystė. 

Visai neseniai sužinojome ir „Kaip Findusas gaidį Karuzą išvijo“. Kad ir kas būtų – vasara, ruduo, žiema ar pavasaris – jų kieme nuolat yra ką veikti. Visos istorijos prasideda nuo paprastų kasdienių įvykių, kurių pilna ir mūsų gyvenime. Mes dažniausiai tai vadiname rutina, o Sveno Nordkvisto knygelėse visa tai virsta šmaikščia istorija. Kilusi problema iki istorijos galo išsprendžiama, o autorius parodo, kaip išradingai tai galima padaryti. 

Nesumeluosime sakydami, kad ir Sveno Nordkvisto iliustracijos – atskira istorija. Autoriaus dėka atgijo ir Jujos Vislander herojai iš istorijų apie Mamulę Mū ir Varną. Nieko baisaus, jei knygelių šeimininkai dar nepažįsta raidžių, o tėveliai ne visada jiems gali paskaityti. Dailininkas paveikslėlius nupiešė taip, kad mažiesiems jie tampa atskiromis istorijomis. Iliustracijos tokios išsamios, kad kaskart vis randame ką nors nauja, o jei jas varto mažasis skaitytojas – istorijos neišseks ilgiau nei diena, savaitė ar mėnuo.

Jei daugiau nei prieš dešimt metų neteko sužinoti istorijos apie naktinį nuotykį su lapinu, kviečiame susipažinti arba ir toliau draugauti su Petsonu ir Findusu šiandien jau parduodamoje knygelėje „Lapių medžioklė“.

Kartą į dėdulės Petsono ir katinėlio Finduso kiemą užsuka kaimynas Gustavsonas, kuris įspėja draugus apie jų vištoms gresiantį pavojų – aplinkui slankioja lapinas. Findusas nė per nago juodymą nepasitiki seniais su šautuvais ir mano, kad lapių nereikia medžioti. Geriau jas taip išgąsdinti, kad dingtų noras ėsti vištas! Pipirai, balionas, petardos, virvė, vaiduoklio drobulė – tai tik keletas dalykėlių, reikalingų įspūdingam Petsono ir Finduso planui. Naktis, kai jis bus įgyvendintas, paliks neišdildomą pėdsaką ne tik lapino, bet ir kaimyno Gustavsono gyvenime...

Be paveikslėlių knygų, mažieji Finduso gerbėjai greitai galės džiaugtis ikimokyklinio ugdymo knygelėmis – „Žaisdami lengvai mokomės“. Skaitytojai mokysis abėcėlės, pažinti skaičius, kruopščiai brėžti linijas, spalvinti ir būti atidūs. Išmokus visa tai, bus galima spręsti „Linksmuosius galvosūkius“, kuriuose reikės padėti Findusui ir Petsonui ieškoti, stebėti, atrasti, piešti ir atspėti. Kartu su draugais tai daug smagiau!

Kad ir kam būtų adresuotos Sveno Nordkvisto knygelės, naujų istorijų su nekantrumu laukiame ir mes, suaugusieji, nes nejusti Petsono ir Finduso žavesio – neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius