Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygoje – liepsnojantis Vilnius liudininkų akimis

Liepsnojantis Vilnius. Liudininkų prisiminimai. Vertė ir sudarė Gintautas Šironas. – Vilnius: Briedis [2014]. – 168 p.: iliustr.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Briedis“ nuotr.

Leidykla „Briedis“ pristato pirmąją unikalios knygų serijos „Vilnius liepsnose“ knygą „Liepsnojantis Vilnius. Liudininkų prisiminimai“. Joje – karo žinovo G. Širono surinkti ir išversti karių, dalyvavusių baisiuose 1944 m. Vilniaus įvykiuose, pasakojimai. 

1944 m. kovą A. Hitleris pasirašė įsakymą dešimtis karą pralaiminčios imperijos miestų paversti neįžengiamomis tvirtovėmis – „Fester Platz“. Į jų sąrašą pateko ir Vilnius. Fiurerio parašas tapo sprendimu paversti šį miestą griuvėsiais, o daugeliui tūkstančių žmonių buvo mirties nuosprendis. „Dvigubi gynybos žiedai“, „betoniniai bunkeriai“, „geras aprūpinimas amunicija“, apie kuriuos kalbėjo Hitleris, liko tik žodžiais popieriuje, o įsakymo dalį „ginti „tvirtovę“ bet kokiomis aplinkybėmis“ kariams teko vykdyti.

1944-ųjų metų liepą paskubomis sulipdytą Vermachto įgulą puolė Raudonosios armijos daliniai, birželį pradėję Baltarusijos puolamąją operaciją kodiniu pavadinimu „Bagrationas“ – didžiausią kovinę Raudonosios armijos operaciją per visą karą. Palyginti negausios vokiečių pajėgos, turėjusios ginti daugiau nei tūkstantį kilometrų besitęsiantį frontą, buvo sumuštos, apsuptos ir išblaškytos. 

Per dvi pirmąsias Vilniaus puolimo dienas miestas buvo visiškai apsuptas, o pagrindiniai Raudonosios armijos daliniai jau žygiavo Kauno link. Nors miesto gynimas neturėjo vokiečiams jokios operatyvinės reikšmės, frontas griaudėjo toli vakaruose, Vilniaus įgula turėjo „laikytis iki paskutinio“. Ir miestas liepsnojo, o tūkstančiai karių atgulė griuvėsiais virtusiose gatvėse. Vėliau daugelis žuvusiųjų buvo perlaidoti Antakalnio ir Vingio parko karių kapinėse. Bet dalis jų šiandien vis dar ilsisi kažkur po Vilniaus gatvių grindiniu, jų kaulais nubarstytos Neries pakrantės. 

Knygoje „Liepsnojantis Vilnius. Liudininkų prisiminimai“ apie šiuos įvykius pasakoja abiejose fronto pusėse kovoję kariai. Jų išgyvenimai – tai Vilniaus istorijos dalis. Jie suteikia progą pajusti, kas buvo svarbu šiems žmonėms, dėl ko jie kariavo, ką jautė. Kiekvienas jų savaip žvelgė į pasaulį, skirtingai jį suprato, kaip ir bet kuris iš mūsų. Pasakojimai iliustruojami gausia archyvine medžiaga: unikaliomis fotografijomis, dokumentais, kino kronikų kadrais ir archeologinių tyrimų rezultatais, leidžiančiais šias baisiausias Vilniaus istorijos dienas pažinti iš arčiau nei bet kada iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius