Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ – iš kojų verčiantis britiškas humoras

„Trise valtimi. Neskaitant šuns“ – garsiausias britų rašytojo Jerome K. Jerome kūrinys, kurį neabejotinai galime vadinti literatūros klasika. Leidykla „Vaga“ pristato jau penktą šios knygos leidimą.
Knyga „Trise valtimi. Neskaitant šuns“
Knyga „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ / Knygos viršelis

Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“ gerbėjų tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Trys džentelmenai ir šuo – nuotykių išsiilgusi draugų kompanija. Džordžas, Haris, ir Dži – senyvo amžiaus britai, kurie dienas leidžia vienas kitam pasakodami istorijas apie savo ligas ir vis prastėjančią sveikatą. Bent jau taip mano apysakos „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ personažai. Tuo tarpu šuo Monmorensis – savo malonumui gyvenantis sarkastiškų pažiūrų augintinis, kuris visoje apysakoje pristatomas kaip menkavertis ir kačių ištroškęs veikėjas.

Taigi, džentelmenai ir šuo, norėdami pabėgti nuo kadienio gyvenimo problemų ir skausmų, išsiruošia į dviejų savaičių kelionę Temzės upe. Pirmą kartą ši apysaka išleista dar 1889 metais, o po jos pasirodymo valčių turizmas Temzėje padidėjo net 50 proc. Nereikia stebėtis, nes „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ nėra vien britišku humoru paremtas pasakojimas apie nevykėlių džentelmenų nuotykius, bet ir išsamus gidas apie Temzės upę supančius miestus ir jų istoriją.

Apysaką rašytojas Jerome K. Jerome parašė remdamasis savo patirtimi. Įdomu yra tai, kad jis po vestuvių su Georgina Elizabeth Henrietta Stanley Marris, kuri už rašytojo ištekėjo praėjus vos devynioms dienoms po pirmos santuokos žlugimo, medaus mėnesio išvyko į kelionę Temzės upe. Po šios kelionės rašytojas ir sukūrė garsiausią savo apysaką. „Buvau ką tik grįžęs po medaus mėnesio ir visos pasaulio bėdos man nebeatrodė bauginančios. O „humoristinės atvangos“ sukūrimas nekėlė didesnių keblumų: nusprendžiau pirmiausia šią dalį ir parašyti – išlieti širdį, taip sakant“, – 1926 metais knygoje „My Life and Times“ prisiminimais dalijosi Jerome K.Jerome.

O humoro apysakoje „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ – išties daug. Pasaulyje vyrauja nuomonė, kad britų humoras yra sunkiai suprantamas ir nėra skirtas plačiam žmonių ratui. „Britiškas humoras“, – sako žmonės išgirdę subtilų ir dažnai sunkiai suprantamą pokštą. Tačiau Jerome K. Jerome paneigia šį nusistovėjusį požiūrį.

Wikimedia.org nuotr./Jerome K. Jerome
Wikimedia.org nuotr./Rašytojas Jerome K. Jerome

Apysakoje humoristiniai pasakojimai, kurių yra tiek daug, kad, atrodo, skaitome kelias knygas vienu metu, pateikti sarkastiškai, kas skaitant priverčia ne kartą garsiai nusijuokti. Užtenka vien prisiminti istorijas apie pelėsinį sūrį, bendravimo su nepažįstamais žmonėmis patarimus ar atvirus prisipažinimus apie tinginiavimą darbe.

Visgi skaitytoją gali blaškyti kartais kelis knygos puslapius trunkančios istorijos apie šalia Temzės upės įsikūrusius miestelius: jų įkūrimo istorijos ir britų tarpusavio karai – ne visiems skaitytojams yra gerai žinomi, o apysakoje jie pateikiami paviršutiniškai, tarsi kiekvienas skaitantis knygą šiuos istorinius įvykius puikiai žino. Bet kuriuo atveju, tai yra viena menka smulkmena, kuri nenusveria netikėtų džentelmenų nuotykių.

Knygos veikėjuose kiekvienas skaitojas atpažins save. Tiek Džordžas, tiek Haris, tiek ir Dži, save įsivaizduoja kitokius, nei yra iš tikrųjų. Kiekvienas iš jų save regi, pavyzdžiui, kaip geriausios kiaušinienės recepto žinovą ar daug patirties turintį valties vairuotoją. Būtent šis savęs aukštinimas apysakos personažams kišą koją kiekviename žingsnyje ir sukelia juokingas, kartais net absurdiškas situacijas. Garsiai juoktis, turbūt, priverčia ir tai, kad visi apysakos veikėjų nuotykiai skamba labai tikroviškai.

„Trise valtimi. Neskaitant šuns“ – tai knyga, skrta tiems skaitytojams, kurie nori pabėgti nuo kasdienybės, pasinerti į nuotykius ir gardžiai nusijuokti. Jei toks ir buvo autoriaus tikslas – jis išpildytas su kaupu.

Per pirmus 20 apysakos metų visame pasaulyje parduota daugiau nei milijonas „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ kopijų. Gautos pajamos už knygos pardavimus autoriui leido nieko nedirbti ir visą laiką skirti rašymui. Tačiau nei nauji romanai, nei esė Jerome K. Jerome nepakartojo apysakos apie džentelmenų kelionę Temzės upe sėkmės.

Šios knygos pasirodymą lydėjo apysakos ekranizacijos, televizijos serialai ir pjesės. Negana to, „Trise valtimi. Neskaitant šuns“ stilius turėjo didelės įtakos Didžiosios Britanijos ir kitų šalių humoristams ir satyrų rašytojams. Tai vienas iš tų kūrinių, kuriuos būtina perskaityti kiekvienam knygas mėgstančiam žmogui.

Smagaus skaitymo.

NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS RASITE PASPAUDĘ ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius