-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Knygos recenzija. Vietoje serialo ar dramos – romanas „Vaistininko duktė“

Norisi ko nors jaudinančio, žadinančio emocijas ir su laiminga pabaiga, o jūsų mėgstamo serialo ar geros dramos nerodo. Yra tobula alternatyva – smaksojimą prie televizoriaus iškeiskite į laiką su knyga. Visoms pasiilgusioms emocijų, jausmų ir laimingos pabaigos tiks Charlotte Betts romanas „Vaistininko duktė“.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Jame bus ir gražūs tėvo bei dukters santykiai, ir pikta tarytum iš pasakos pamotė su savo nepaklusniais vaikučiais, ir apsimetėlis jaunikaitis, ir geroji tetulė, ir rimtas mylintis vyras, ilgą laiką buvęs šalia ir padėjęs išgyventi ne vieną bėdą, bet taip pat kėlęs ir nemažai nesusipratimų, kol galų gale viskas baigsis laimingai. Tarsi iš pasakos „...ir jiedu ilgai ir laimingai gyveno, ir aš ten buvau...“ O pabūti ten ne taip ir sunku – tereikia atsiversti knygą: pasakojimas nuo pirmų puslapių įtrauks, įsuks ir privers jaudintis, nes tai emocijų ir jausmų kupina knyga.

Veikėjai tikrai primena pasakų herojus: jie arba blogi, arba geri, taigi charakteriai ir poelgiai gana nuspėjami.

Veikėjai tikrai primena pasakų herojus: jie arba blogi, arba geri, taigi charakteriai ir poelgiai gana nuspėjami. Kita vertus, šie gerajam arba blogajam poliui atstovaujantys veikėjai tiksliai žino, ko nori, ir atkakliai siekia savo tikslo. Be to, jausmų intensyvumas, blaškymasis tarp jų ir gyvenimo sukurtų aplinkybių knygos herojus daro patrauklius ir tikroviškus. Romano autorė neapsiriboja tik personažų kūrimu, ji dar bando pavaizduoti ir XVII amžiaus Londoną. Jai tikrai pavyksta įtikinamai sukurti maro užkluptų gyventojų siaubą, perduoti epidemijos keliamą paniką ir gaisro siaubiamo miesto vaizdą.

Įsmukusi pro vartus, kol panaktiniai mušėsi, atsistojo šešėlyje ir pažvelgė į vaizdą prieš akis. Nustėrusi žvelgė į kapavietę. Joks pamokslininkas nebūtų galėjęs baisiau nupasakoti pragaro. (p. 313)

Žingsnis po žingsnio ji smelkėsi pirmyn ir pagaliau pasiekė Braidvelą, ten aiktelėjo išvydusi klaikią dykynę. Namai, kuriuos ji matė visą gyvenimą, buvo išnykę, jų vietoje riogsojo griuvėsiai. Ji dairėsi pakraupusi, net neatpažindama, kur seniau ėjo gatvė. Žemė buvo nuklota medžio lūženomis, tinku ir čerpėmis, oras tirštas nuo dūmų ir dulkių. (p. 354)

Kadangi jau žinote, kad pabaiga laiminga, tai suprantate, jog romane vaizduojama viską nugalinti meilė. Tačiau iki laimingos pabaigos tolimas ir tikrai ne rožėmis klotas kelias, o juo keliaujanti keleivė – romano herojė vaistininko duktė našlaitė Suzana, jos mama mirė gimdydama.

Vienintelis merginos siaubas – mirti gimdant, gal dėl to ji vis dar neištekėjusi, bet gyvenimas su mylimu tėvu ramiuose namuose ją visiškai tenkina. Protinga ir sumani mergina ne tik padeda tėvui vaistinėje, ji mokosi ir yra lygiavertė partnerė, be to, vakarais jiedu diskutuoja ir skaito knygas. Tačiau namų idilę sugriauna tėvo sprendimas vesti – atsikrausčius pamotei su triukšmingais vaikais Suzanai nebelieka namuose vietos, todėl ji kiek pasvarsčiusi nusprendžia ištekėti už nelabai seniai sutikto jaunuolio. Jis – turtingas pirklys. Deja, po vestuvių išsvajotos vedybinės laimės Suzana nesulaukia, o neilgai trukus paaiškėja, kad jos vyras visai ne tas, kuo dedasi. Maža to, įvykiai susiklosto taip, kad Suzanos vyrą pasiglemžia maras, jaunoji moteris lieka be pastogės ir su neįsivaizduojamo dydžio skolomis.

Kad ir kaip gaila, grįžti į tėvo namus Suzana negali... Nuo nenuspėjamos ateities ją išgelbsti vyro tetulė. Suzana apsigyvena pas ją, ten pat gyvena ir jai jau pažįstamas jos velionio vyro pusbrolis, kiek atšiauroko būdo gydytojas. Galbūt du jauni žmonės susieis, tačiau maras, Suzanos globojami vargšai, vergė su sūnumi, atsiplukdyti jos vyro, neramumai tėvo ir pamotės namuose ir dar daug kitų įvykių vis pasirodo svarbesni nei jųdviejų santykiai. Galų gale po daug išmėginimų, maro siaubo ir miestą nuniokojusio gaisro telieka pripažinti jau taip seniai visiems akivaizdžią tiesą – vaistininko duktė ir gydytojas myli vienas kitą.

Gražus, neįpareigojantis, tačiau jausmais kukuliuojantis ir priverčiantis virpčioti širdį pasakojimas šių dienų informacinio maro ir darbų gaisrų kasdienybėje praskaidrins mintis, privers piktintis nedorėliais, baimintis dėl herojų ir linkėti jiems gero, trokšti laimingos pabaigos ir džiaugtis nuostabia bei įdomia meilės maro siaubiamame Londone istorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius