-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kretingos bibliotekos statybą kelia iš praėjusio į šį amžių

„Jūsų statoma biblioteka – iš praeito gigantomanijos amžiaus. Ji turėjo būti dvigubai mažesnė“, – pirmadienį pareiškė kultūros ministras Šarūnas Birutis, pirmą kartą apžiūrėjęs Kretingos miesto centre įstrigusią bibliotekos statybą ir šiai statybai užbaigti pasiūlė keisti pastato paskirtį, bibliotekai skiriant ne visą, o dalį.
„Neapgaudinėkite savęs, kad Kretingai reikalinga tokia gigantiška biblioteka“, - sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis (pirmas iš kairės) apie amžiaus statybą Kretingoje. Šalia jo (iš kairės) - Vytautas Ročys, Juozas Mažeika, Jolita Vaickienė, Virginijus Domarkas ir Kretingos viešosios bibliotekos
„Neapgaudinėkite savęs, kad Kretingai reikalinga tokia gigantiška biblioteka“, – sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis (pirmas iš kairės) apie amžiaus statybą Kretingoje. Šalia jo (iš kairės) - Vytautas Ročys, Juozas Mažeika, Jolita Vaickienė, Virginiju / „Pajūrio naujienų“ nuotr.

Kretingos bibliotekos statybai užbaigti reikia apie 9-10 mln. Lt, statybai jau išleisti apie 5 mln. Lt. Prieš ekonominę krizę – 2006 metais suprojektuotos bibliotekos statyba buvo įtraukta į Kultūros ministerijos valstybės investicijų programą (VIP). „Tuomet Kultūros ministerijai skirtos metinės VIP lėšos siekė apie 240 mln. Lt, kai 2014 metams 60-čiai savivaldybių kultūros objektams VIP lėšų numatyta 80 mln. Lt.  Jūsų bibliotekos statyba, ir kasmet skiriant po vieną milijoną litų, užsitęstų dar dešimtmetį“, – nūdienos valstybės finansines galimybes Š. Birutis aiškino kretingiškiams – merui Juozui Mažeikai, vicemerui Vytautui Ročiui, administracijos direktoriui Virginijui Domarkui, Savivaldybės kultūros, Kretingos bibliotekos darbuotojams. Ir čia pat pažymėjo: jei šiemet šiai statybai skirtų milijoną litų, sukiltų nepatenkintos kitos savivaldybės, nes kai kurios iš jų nesulaukia VIP lėšų prakiurusiems kultūros objektų stogams užlopyti.

Savivaldybės vadovai prašė ministro, kad šiemet statybai duotų pinigų bent likusioms langų angoms užsandarinti (dalis langų jau įstiklinta). Rajono vadovams užsiminus apie kai kurių valstybės veikėjų pažadus, kad pradėta bibliotekos statyba būtų baigta 2015 metais, ministras sakė: „Visi už bibliotekos statybą, bet nė lito daugiau kultūrai nepridėjo. Pabandykite su tuo 80 mln. Lt išspręsti 60-ies savivaldybių problemas“.

Š. Birutis pasiūlė koreguoti statomos Kretingos bibliotekos projektą. „Tarkime, pusę patalpų iš tų 3 tūkst. kv. m skirkite bibliotekai, o kitą dalį, pavyzdžiui, – suaugusiųjų neformaliajam ugdymui. Tam būtų galima panaudoti švietimo sistemai skiriamas ne vien VIP, bet galbūt ir ES paramos lėšas“, – svarstė ministras.

„Kuo ilgiau statyba bus vilkinama, tuo brangiau ji kainuos“, – Šarūnui Biručiui aiškino Vytautas Ročys, rodydamas jau irstančias nebaigto statyti pastato konstrukcijas.

„Šios bibliotekos projektas yra praeito amžiaus vizija. Ateities viešoji biblioteka turėtų tarnauti visiems kaip formalaus bei neformalaus švietimo centras“, – teigė Š. Birutis. Jo nuomone, viešosios bibliotekos turėtų atlikti ir mokyklų bibliotekų funkcijas. „Bibliotekų tinklą šalyje reikia optimizuoti. Kokie čia atskiri namai – švietimo, kultūros, yra vieni namai – Lietuva“, – teigė ministras, pažymėdamas, jog tinklo optimizavimu būtų sprendžiamos darbuotojų kvalifikacijos, algų kėlimo, bibliotekų fondų kaupimo problemos.

Statomo bibliotekos pastato funkcinės paskirties keitimui pritarė ir susitikime dalyvavusi Seimo narė Jolita Vaickienė. Ji teigė suprantanti, jog esant dabartinei valstybės finansinei situacijai ir nesiimant jokių naujų sprendimų, pradinis bibliotekos statybos projektas yra pasmerktas žlugti. Seimo narės poziciją sutvirtino ir Savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė, pažymėdama, kad nebaigto pastato lietaus, šalčio pažeistoms konstrukcijoms rekonstruoti šiandieną jau reikia apie 170 tūkst. Lt.

Mero J. Mažeikos pastebėjimu, koreguoti bibliotekos projektą jo autorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas architektas Saulius Juškys nesutinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius