-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos miestai ir miesteliai“ – visa Lietuva tavo lentynoje

Naujausiame leidyklos „Terra Publica“ leidinyje „Lietuvos miestai ir miesteliai“ pristatomos visos 346 miesto ar miestelio statusą turinčios gyvenvietės (kuriose gyvena iki 50 tūkst. gyventojų). Didelės apimties (beveik 500 puslapių!) knygoje pateikiami gyvenviečių aprašymai, atskleidžiantys jų praeitį bei dabartį. Knyga iliustruota beveik 1000 naujų ir archyvinių nuotraukų, leidžiančių nukeliauti į praeitį, žadinančių norą aplankyti Lietuvos miestus ir miestelius.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Tai išliekamąją vertę turinti reprezentacinė dovana visiems lietuviams, besidomintiems išskirtinėmis mūsų šalies vietomis. Knyga skirta ir besidomintiems krašto istorija, ir keliaujantiems po Lietuvą. 

Leidinio tekstus parengė knygos sudarytojas istorikas Rolandas Gustaitis kartu su 30 patyrusių autorių komanda. Tekstus padėjo recenzuoti beveik 30 savivaldybių, 155 seniūnijų, muziejų, turizmo centrų darbuotojai ir miestelių bendruomenių nariai.

Knygoje greta tekstų ir nuotraukų atskirai išskirti esminiai faktai, nurodantys kiekvienos gyvenvietės statusą, plotą, gyventojų skaičių, miesto ar miestelio įkūrimo (pirmojo žinomo paminėjimo) datą. Išskirtinius gyvenvietės bruožus nusako raktiniai žodžiai – „vizitinė kortelė“.

Pagal etnografinius regionus suskirstyti miestai ir miesteliai atskleidžia senąją ir dabartinę savo istoriją: apie čia gyvenusius ir gyvenančius žmones, vietovių įžymybes, lankytinas vietas. Vingiuojančios upės, besidriekiantys keliai ir geležinkeliai kūrė miestelių istoriją – jų kryžkelėse kilo bažnyčių bokštai, buvo grindžiamos aikštės, kūrėsi dvarai. Dabar tai – istorijos paminklai, turintys svarbią reikšmę modernėjančiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Tai mūsų visų namai, kuriuose užaugome, gyvename, dirbame, kuriuos puoselėjame, gražiname ir norime išsaugoti.

Pasak knygos sudarytojo R. Gustaičio: „Dažniau mus maloniai nustebina ne tai, ką mes matome svetimuose kraštuose, bet tai, kas yra šalia, kažkur netoliese, bet dėl tam tikrų priežasčių iki šiol nepažinta. Tikiuosi, kad ir ši knyga apie mūsų kaimynystėje esančius miestus ir miestelius nustebins ir paskatins keliauti, pažinti savo kraštą.“

Knygos „Lietuvos miestai ir miesteliai“ viršelį puošia archyvinė Vilkijos miesto nuotrauka, simbolizuojanti visų miestelių istoriją. Galinį viršelį – dabartinė Kėdainių miesto nuotrauka iš paukščio skrydžio, reprezentuojanti išaugusius ir modernėjančius Lietuvos miestus. Aukso folija įspaustos knygos pavadinimo raidės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius