-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.Houellebecq'as vėl provokuoja: jo naujoje knygoje Prancūzijos prezidentu tampa musulmonas

Sausio pradžioje pasirodys nauja prancūzų autoriaus Michelio Houellebecqo knyga „Soumission“, kuria šis provokuoti mėgstantis autorius ir vėl neabejotinai sukels įvairių prieštaringų atsiliepimų. Praeityje jau ne kartą kategoriškai musulmonų atžvilgiu pasisakęs rašytojas knygoje rašo apie tai, kad Prancūzijos prezidentu tampa musulmonas.
Michelis Houellebecq\'as
Michelis Houellebecq\'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Naujienas apie literatūrą, knygų konkursus rasite ir „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. 

Šioje knygoje rašoma apie tai, kad 2022 metais, socialistų partijos ir centristų pastangomis Prancūzijos prezidentu tampa musulmonas Mohammedas Ben Abbesas, rašo guardian.co.uk. Šalyje prasideda suirutė. Knygoje rašoma apie tai, kad Francois Hollande'as, nepaisant to, kad yra visiškai nepopuliarus, valdžioje išlieka iki pat 2022, tačiau tais metais jam tenka užleisti postą – antrame rinkimų ture susikauna musulmonų bei kraštutinių dešiniųjų atstovai. 

Knygoje yra ir M.Houellebecq'o kūrybai gana tipiškas antiherojus – 44 metų literatūros profesorius, kuris mėgsta naudotis prostitučių paslaugomis ir vilioja dvigubai už save jaunesnes moteris. 

Kritikavo islamą

56 metų autorius anksčiau jau yra iššaukęs skandalų dėl pasisakymų apie islamą. 2001 metais jis pavadino islamą „pačia kvailiausia religija“. „Kvailiausia religija, tenka tai pripažinti, yra islamas... Biblija yra bent jau gražiai parašyta, nes žydai turi literatūrinį talentą, ir dėl to jiems galima atleisti“, – sakė rašytojas. 

Kvailiausia religija, tenka tai pripažinti, yra islamas... Biblija yra bent jau gražiai parašyta, nes žydai turi literatūrinį talentą, ir dėl to jiems galima atleisti

Po tokių jo pasisakymų keturios musulmonų organizacijos ėmėsi teisinių veiksmų prieš jį, teigdamos, kad rašytojas užsipuolė žmonių grupę dėl jų religinių įsitikinimų. 

Teisme autorius sakė, kad jis nejaučia musulmonams neapykantos, tačiau visgi išreiškė savo kategorišką nuostatą religijų atžvilgiu, pareiškęs, kad islamas, kaip ir krikščionybė bei judaizmas, remiasi „neapykantos tekstais“. Teismas panaikino M.Houellebecqui kaltinimus. Visgi autorius išvyko gyventi iš Prancūzijos, jis teigė, kad visuomenė neigiamai nusiteikusi jo atžvilgiu. 

Beje, pastaruoju metu M.Houellebecq'as daugiau dėmesio skyrė ne islamo, o apskritai monoteistinių religijų kritikai. Rugpjūtį, duodamas interviu, jis pasakė, kad „Kristus yra labai nemalonus“. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michelis Houellebecq'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michelis Houellebecq'as

Pakurstys aistras

Praėjusi M.Houellebecqo knyga „Žemėlapis ir teritorija“ pelnė jam Goncourt'ų premiją. 

Antradienį, duodama interviu radijui, prancūzų kultūros ministrė Fleur Pellerin pasakė, kad ji neabejotinai skaitys naująją M.Houellebecq'o knygą, pridūrusi, jog jis yra „provokuojantis rašytojas“, turintis „keistą humoro jausmą“. 

„France24“ paskelbė, kad 300 puslapių apimties knyga ir vėl pakurstys aistras. „Mes visi žinome rašytojo pomėgį provokuoti ir skelbti skambius pareiškimus“, – buvo sakoma reportaže. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius