Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Morta Baužienė pristatė knygą, skirtą pasižvalgyti anapus miesto gynybinės sienos

Istorikė Morta Baužienė pristatė knygą, kurioje populiariai rašo apie istorines Vilniaus vietas. Pasak autorės, knyga skirta norintiems geriau pažinti Lietuvos sostinę, pastatų, gatvių atsiradimo istoriją.
Vilniaus panorama
Vilniaus panorama / Irmanto Gelūno nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

M.Baužienė – buvusio architektūros muziejaus vadovė. Per 40 metų sukaupusi didelį archyvą, moteris išleido jau antrą knygą apie Vilnių. Pirmoji buvo skirta istoriniam Vilniaus centrui. Antrąją M.Baužienė skyrė priemiesčiams: Užupiui, Antakalniui, Verkiams, Kalvarijoms, senajam Žvėrynui, Pohuliankai ir Šventojo Stepono gatvei iki geležinkelio stoties.

„Kiek yra žmonių, kiekvienam vis kitoks objektas yra svarbiausias. O pasižvalgymas yra laisvesnis. Kas man labai artima, brangu, ten aš galiu kalbėti daugiau, kas ne taip brangu, galiu praeiti ir visai nepastebėjusi“, – pasakoja knygos autorė.

Pasak M.Baužienės, ji galėjusi parašyti kelis kartus storesnę knygą, bet nenorėjo apkrauti skaitytojų, derino faktus ir įdomybes. Knyga skirta gidams ir Vilniaus gyventojams.

„Vilniaus gyventojai labai pasikeitė po Antrojo pasaulinio karo. Vilnius yra toks lietuviškas, koks niekada nebuvo. Yra čia labai daug atvykusių žmonių, kurie čia atvyko, dirbo, paseno, jau yra ir palaidoti, čia gyvena jų vaikai, anūkai. Manyčiau, kad jiems reikia pažinti miestą“, – teigia M.Baužienė.

Autorė aprašo pastatų atsiradimo istoriją, taip pat – svarbiausius įvykius juose, koks pastatų savininkų likimas. Kur laidotos maro aukos, kaip atsirado Tuskulėnų pavadinimas, kokiame pastate stovėjo pirmasis rentgeno aparatas – knygoje pateikiami įvairiausi faktai. Objektai aprašomi taip, kad galėtum pėsčias eiti nuo vieno pastato prie kito. M.Baužienė sako pati patikrinusi maršrutus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius