-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureato Mo Yano knygos graibstomos iš knygynų, bet gimtinėje daug žmonių apie jį išgirdo pirmą kartą

Kinijos sostinėje Pekine 30-metė moteris, pavarde Liu, skuba kuo greičiau iš lentynos pagriebti ir nusipirkti šių metų Nobelio literatūros premijos laureato Mo Yano knygų. Moteris prisipažįsta, kad nori nusipirkti bet ką, kas tik liko iš šio rašytojo kūrybos, rašo naujienų agentūra „Xinxua“.
Mo Yanas
Mo Yanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Literatūros naujienas galite sekti ir specialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Po to, kai ketvirtadienį Mo Yanas buvo paskelbtas 2012 metų Nobelio literatūros premijos laureatu, vis daugiau žmonių prisijungė prie ponios Liu ir pradėjo ieškoti šio rašytojo knygų. Įdomu yra tai, kad Mo Yano kūrybos pradėjo ieškoti net nieko apie jį negirdėję žmonės.

Literatūros žurnalo „Harvest“ vyriausiasis redaktorius Chengas Yongxinas sako, kad Mo Yano kūrybą anksčiau daugiausia skaitė kiti rašytojai arba žmonės, kurie yra susiję su literatūra. Bet kuriuo atveju, Nobelio literatūros premija Mo Yanui padėjo padidinti savo skaitytojų skaičių.

Leidinyje „Yilin Press“ dirbančio Wango Lixingo teigimu, staigaus Mo Yano kūrybos populiarumo šuolį padėjo padaryti žmonės, kurie nėra susiję su literatūra. Žurnalistas mano, kad populiarumas susijęs ne su Mo Yano kūrybos įvertinimu, bet netikėta Nobelio literatūros premija.

Pavyzdžiui, Pekino taksi vairuotojas Shanas Haijunas buvo nustebęs, kai sužinojo, kad filmas „Raudonas javų laukas“ („Red Sorghum“) buvo pastatytas pagal Mo Yano romaną.

O ponia Han, perkanti knygas užsienio kalbų knygyne, Mo Yano knygas įsigijo, kad galėtų jas padovanoti

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mo Yano knygų stendas Frankfurto knygų mugėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mo Yano knygų stendas Frankfurto knygų mugėje

draugams iš kitų šalių. Moteris ir sau nusipirko Mo Yano knygų, nes niekada neskaitė jo kūrybos.

Vieno knygyno darbuotojas „Xinxua“ pasakojo, kad Mo Yano knygos buvo tiesiog graibstomos – vienas klientas panorėjo net po 11 kiekvienos knygos kopijų.

Paskelbus Nobelio literatūros premijos laureatą, Mo Yano knyga „Frog“ buvo greitai išpirkta. Knygynai prašo daugiau užsienio kalbomis išverstų šios knygos kopijų, kurias labiausiai perka žmonės, knygą dovanojantys draugams iš užsienio.

Kinų literatūros profesorius Wenas Ruminas sako, kad išaugęs Mo Yano populiarumas yra labai lengvai suprantamas. Profesoriaus teigimu, viskas susiję su Nobelio literatūros premija, nes šis apdovanojimas visame pasaulyje yra labai gerbiamas.

W.Ruminas įsitikinęs, kad šis apdovanojimas pakels moderniosios kinų literatūros vertę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius