Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plungėje – retų knygų ir rankraščių paroda

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai atvilnijo ir į Plungę. Viešojoje bibliotekoje eksponuoti originalūs reti dokumentai ir knygos iš Vilniaus universiteto bibliotekos.
Knygos.
Knygos. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Eksponuosim senuosius dokumentus keturias valandas, tačiau labai tikiuosi, kad ateis tie žmonės, kuriems įdomi Plungės istorija, įdomi Oginskių šeimos istorija, jų indėlis į Lietuvos kultūrą ir mokslą“, – teigia Vilniaus universiteto bibliotekos direktorė Irena Krivienė.

Be privilegijos, kuria grafui Platonui Zubovui skiriama Lietuvos gubernijose Jurbarko seniūnija, parodoje – ir didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio privilegija, kuria Plungės miestui suteikiamos laisvojo miesto teisės. Taip pat Mykolo Kleopo Oginskio memuarų autorinis egzempliorius, Marijos Oginskos ir Mykolo Oginskio laiškai Janui Sniadeckiui, Raseinių žydų bendruomenės Padėkos malda Oginskiams ir kiti reti dokumentai. Tačiau didžiausia parodos intriga – Plungės dvaro svečių knyga, kurioje įrašai nuo 1893 iki 1917 metų. 

„Įdomūs čia žmonės lankėsi, kadangi Oginskiai garsėjo kaip tokie šviesūs, lietuvių tautinį atgimimą skatinantys veikėjai, kunigaikščiai. Čia yra pirmas toks paprastas parašas, labai neryškus Kazimiero Bereznevičiaus, kuris buvo ir Varnių seminarijos rektorius. Jis pasirodo turėjo didelę įtaką ir Baranauskui ir Valančiui ir visam atgimimui“, – sako I. Krivienė. 

Iš viso Vilniaus universiteto bibliotekoje saugoma 14 knygų su Plungės bibliotekos antspaudu. Leidiniai atspindi senojo paveldo įvairovę. Juos vienija ne tik Plungės bibliotekos antspaudas, bet ir Oginskių pavardė. Kunigaikščio Mykolo Oginskio dvaras garsėjo puikia biblioteka.

„Kunigaikštis turėjo didelę biblioteką, bet, deja, viena dalis – sudegusi, kita – išvogta, kita tiesiog dingusi. Ir mes turime 1637 m. mišiolų knygą, storą mišiolų knygą lotynų kalba, kurią kunigai naudodavo mišių metu“, – Plungės viešosios bibliotekos direktorė Violeta Skėrienė.

Ši reta knyga, eksponuojama Plungės viešojoje bibliotekoje, taip pat pažymėta Oginskio bibliotekos antspaudu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius