Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prakeikti Leonido Andrejevo klausimai – jums nepatogu?

Leonidas Andrejevas (1871–1919) – vienas ryškiausių „sidabro amžiaus“ rusų prozininkų. Pirmoji jo novelių knyga pasirodė 1901 metais ir itin greit buvo parduota ketvirčio milijono tiražu, o pats rašytojas tapo literatūros žvaigžde Rusijoje ir už jos ribų.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Tačiau vėliau, sovietų epochoje, jis buvo visai arba iš dalies ignoruojamas ir tik pastaraisiais dešimtmečiais užėmė deramą vietą didžiųjų rašytojų plejadoje. Sudėtingą, į kraštutinumus linkusią autoriaus asmenybę (norėdamas save išbandyti paauglystėje atsigulė tarp bėgių prieš važiuojantį traukinį, ne kartą bandė nusižudyti, sirgo alkoholizmu, gydėsi psichiatrinėje ligoninėje) atspindi ir jo personažai – jie ieško atsakymų į „prakeiktuosius klausimus“, peržengia ribas, skausmingai išgyvena socialines piktžaizdes. Jo kūryboje daug nevilties, pesimizmo, beprasmybės pojūčio ir maišto – būtent todėl autorius kartais vadinamas egzistencializmo literatūros pradininku, nors dėl šių bruožų, kaip ir dėl drąsos nagrinėti „nepatogias“ temas, amžininkų dažnai buvo kaltinamas šmeižtu, tikrovės iškraipymu ar pornografija.

Vienas iš tokių „nepatogių“ kūrinių – apysaka „Judas Iskarijotas“ (1907). Perpasakodamas kanonišką biblinį siužetą autorius susitelkia į Išdaviką, kurio asmenybę, kaip ir išdavystės motyvus, evangelijose gaubia paslaptis, ir pateikia prieštaringą, sudėtingą jo portretą. Vieniems ši „evangelija pagal Judą“ – autoriaus religingumo įrodymas, kitiems – bedieviškas šventraščio iškraipymas, nors pats autorius pabrėžė, kad jam pirmiausia rūpi etinė ir psichologinė problematika.

Pesimizmas ir abejonės šviesia žmogaus prigimtimi dar labiau sustiprėja nebaigtame romane „Šėtono dienoraštis“ (1919), kurį autorius kūrė prislėgtas I-ojo pasaulio karo ir revoliucijos jo tėvynėje baisybių. Nuobodulio kamuojamas Šėtonas atvyksta į žemę pasilinksminti ir įsikūnija į amerikiečių milijardierių, bet čia jis įtraukiamas į žmogiškų aistrų verpetą, ir ši našta pasirodo esanti per sunki net Šėtonui...

Lietuvos teatruose yra pastatytos kelios L. Andrejevo pjesės: „Žmogaus gyvenimas“, „Tas, kuris gauna antausius“, „Šunų valsas“, „Judas Iskarijotas“. 

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla Leonido Andrejevo kūrinius „Judas Iskarijotas. Šėtono dienoraštis“ (iš rusų kalbos vertė Aidas Jurašius) skaitytojams pasiūlys Vilniaus knygų mugėje, įvyksiančioje vasario 25–28 dienomis. 

Leonid Andrejev. Judas Iskarijotas. Šėtono dienoraštis.: apysaka ir romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016. 276 p. 978-9986-39-870-7. Iš rusų kalbos vertė Aidas Jurašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius