-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Vanagaitė: „Atlikdami pareigą tėvams, nepamirškite ir pareigos sau – pareigos gyventi“

Pristatyta pirmoji knyga Lietuvoje apie artimųjų senatvę ir slaugą „Pareigos metas“. Knygos autorė, komunikacijos ekspertė, prodiuserė, teatrologė, Vilniaus miesto tarybos Slaugos ir globos komisijos pirmininkė Rūta Vanagaitė dalijasi per ilgus metus slaugant savo tėvus sukaupta patirtimi ir žiniomis apie senų žmonių slaugą Lietuvoje.
Rūta Vanagaitė
Rūta Vanagaitė / Organizatorių nuotr.

Dėl aktyvios jaunimo emigracijos Lietuvoje gyventojų senėjimas vyksta greičiau nei kitose ES šalyse. Šį procesą mūsų šalyje skatina ir žemas gimstamumas bei auganti vidutinė gyvenimo trukmė, kuri 2013 m. pirmą kartą viršijo 74 metus. Prognozės rodo, jog ateityje Lietuvoje senų ir labai senų gyventojų skaičius nuolat didės, todėl augs ir sveikatos apsaugos paslaugų poreikis bei globos ir socialinių paslaugų vyresnio amžiaus žmonėms poreikis.

Kartu su didėjančiu senų gyventojų skaičiumi didėja skaičius, tų, kurie tiesiogiai susiduria su šia problema – t.y. senų žmonių artimųjų, kurie ištisus metus paklusdami visuomenės normoms ir pareigos jausmui aukojasi slaugydami ir karšindami savo šeimos narius. 

Būtent jiems knygos „Pareigos metas“ autorė išsamiai pristato įvairiausius aktualiausius aspektus slaugant, o vėliau ir išlydint artimuosius – nuo protinės būklės mini tyrimo, prašymo skirti judėjimo techninės pagalbos priemonę procedūrų, reikalavimų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėms, paliatyviosios pagalbos teikimui – iki medicininio mirties liudijimo išdavimo ar kreipimosi dėl kremavimo tvarkos. 

Laikas suvokti, kad savo senais tėvais reikia rūpintis, tačiau negalima jų karšinimui paaukoti savo pačių gyvenimo metų ar dešimtmečių

„Kas jei ne aš, kada, jei ne dabar?“ – tokia buvo pradžia, kai Rūtai Vanagaitei kilo mintis pasidalinti savo sukaupta patirtimi, surinkti ir pateikti visą informaciją apie artimųjų senatvę ir priežiūrą bei slaugą Lietuvoje. „Žinome mažai, o turime žinoti viską – pradedant tuo, kaip atpažinti Alzheimerio ligos pradžią, kaip paruošti savo namus ar pasirinkti globos namus – iki laidotuvių kainų ir gedėjimo sunkumų. Be to, laikas suvokti, kad savo senais tėvais reikia rūpintis, tačiau negalima jų karšinimui paaukoti savo pačių gyvenimo metų ar dešimtmečių“, – pristatymo metu kalbėjo knygos autorė.

Knygos autorė R.Vanagaitė siūlo kiek įmanoma daugiau naudotis profesionalų paslaugomis slaugos ligoninėse ir globos namuose. Anot R.Vanagaitės, labai svarbu saugoti savo pačių gyvenimus, šeimas, psichinę sveikatą. Ne visuomet verta tęsti užsispyrėlišką senų tėvų, kuriems tikrai atėjo laikas iškeliauti, gydymą – savo tėvus derėtų paleisti jų nebekankinant. „Turėdami omeny demografines tendencijas ir valstybės abejingumą senų žmonių slaugos ir globos problemai, turime ruoštis „sidabriniam cunamiui“ – savo pačių senatvei – tiek finansiškai, tiek pasirašydami reikalingus dokumentus, tarp jų – ir valią dėl užsispyrėliško gydymo atsisakymo ateityje“, teigė R.Vanagaitė. 

Knygos pristatyme dalyvavęs neurologas, Šv. Roko ligoninės neurologijos skyriaus vedėjas, Pasaulinės neurologų asociacijos narys Jokūbas Fišas kalbėjo, jog knyga labai reikalinga visiems, kurie susiduria ar susidurs su tėvų slaugymo problema. Ji Lietuvoje pirmoji, tačiau tokių knygų, skirtų plačiajai visuomenei, o ne specialistams, poreikis tik augs. „Slaugantys žmonės turi savo gyvenimus, jie nebegali ir neturi aukotis, jie turi ieškoti kokių išeičių. Nuolatinės profesionalios pagalbos reikalingų demencijos, insulto pakirstų senų žmonių vis daugiau, ir jų slauga vis ilgesnė ir vis brangesnė. Niekuomet negalime žinoti, koks tokio ligonio likimas, imti ir nuspręsti kad jis beviltiškas ir gydymo tęsti neverta. Kai esame kryžkelėje ir nežinome kaip pasielgti, visuomet turime būti gyvybės, o ne mirties pusėje“, renginyje kalbėjo J.Fišas.

Knygos aktualumą akcentavo ir Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius prof. Boguslavas Gruževskis. Anot jo, knyga „Pareigos metas“ parašyta pagal geriausias pasaulines šio žanro literatūros tradicijas. Iš vienos pusės, autorė objektyviai pristato analizuojamą problemą, iš kitos – parodo įvairius problemos sprendimo būdus, pateikia praktinę informaciją, komentarus ir paaiškinimus. Visas tekstas yra apgaubtas asmeninio išgyvenimo šiluma, kas dar labiau priartina jo turinį, daro suprantamą kiekvienam, kas susiduria su panašiomis problemomis.

Dvidešimt metų globos namų direktore dirbusi Europos senjorų globos  įstaigų  vadovų asociacijos (E.D.E.)  generalinės tarybos ir vykdomosios  valdybos narė,  asociacijos „Rūpestinga globa“ garbės prezidentė Angelė Bajorienė knygos pristatymo metu pabrėžė tokios metodinės literatūros svarbą, nes kol kas, jos nuomone, tiek slaugantieji, tiek slaugomieji valstybės palikti likimo valiai, ir jiems tai bus puikus vadovas savarankiškai sprendžiant sudėtingas problemas. 

„Lietuva neturi ilgalaikės senų žmonių priežiūros strategijos, slaugos reikalingų senų žmonių gyvenimas tampa tik „lova“. Būtų pats laikas kalbėti apie globos kokybės kėlimą, visaverčio senų žmonių gyvenimo kūrimą, atsižvelgiant į asmens sveikatą, poreikius, pomėgius, interesus, integraciją... Būtų pats laikas kalbėti apie orią žmonių senatvę Lietuvoje“, kritikos vykdomai socialinei valstybės politikai negailėjo A.Bajorienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius