Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojų sąjungos leidykla Vilniaus knygų mugėje: naujos knygos, džiazas ir užsienio svečiai

Ketvirtadienį prasidėsianti Vilniaus knygų mugė savo tema paskelbė kultines, laiko patikrintas knygas. Tradiciškai mugėje dalyvaujanti Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, kasmet savo akcentus mugėje besistengianti sudėlioti pagal pasiūlytą temą, ir šiemet į ją įsiklausys – siūlys ne tik naujas, specialiai mugėje pasirodysiančias knygas ir gausią renginių programą, bet kvies pasižvalgyti ir įsigyti dešimties ar net daugiau metų sulaukusių knygų, taip pat pakartotinai perleistų knygų.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.

Naujos knygos

Turbūt svarbiausia mugės naujiena – tai žinomo, savito ir daugelio mylimo poeto Marcelijaus Martinaičio (1936–2013) anksčiau neskelbtų eilėraščių rinkinys „Nenoriu nieko neveikti“, pradėtas ruošti dar paties autoriaus. Kartu su spausdintais tekstais knygoje pateikiami daugelio jų rankraščiai bei juodraščiai, atskleidžiantys nepaprastą kūrybos procesą, braukymus, pakeitimus, pergalvojimus, taip pat ir nuotraukos iš Martinaičių namo Vanaginėje.

Minint 300-ąsias Kristijono Donelaičio gimimo metines ir šiuos metus paskelbus Donelaičio metais, mugėje pasirodys jo kūrybos tomas su publikuojama poema „Metai“ bei pasakėčiomis. Leidinys pasirodys serijoje „Lietuvių literatūros lobynas. XVIII amžius“. XX amžiaus „lobyno“ serija skaitytojams puikiai pažįstama, taigi džiugi žinia jos gerbėjams – serija plečiama ne tik XX amžiaus ribose, bet ir keliasi į ankstesniuosius amžius.

Vytautas Landsbergis, kultūrologas ir politikas, kelių dešimčių knygų autorius, skaitytojams pateikia prozos rinkinį „Jotvingių giesmės“, kurį sekmadienio popietę pristatys mugės lankytojams. Skaitytojai pajus, kad įvairių žanrų kūriniai kupini meninės išmonės, humoro. Žaismingas pasakorius improvizuoja šių dienų temomis, nuvesdamas į tolimus laikus, ir atvirkščiai – porina pasakaites ir padavimus, folkloro siužetus transformuoja į smagias dabarties istorijas.

Pakartojimai bei laiko patikrintos knygos

Marcelijaus Martinaičio biografiniai užrašai „Mes gyvenome“ – Metų knyga, kūrybiškiausia knyga, knyga, pelniusi ne vieną literatūrinę premiją – buvo lig šiol viena ieškomiausių ir labiausiai pageidaujamų Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos knygų. Mugėje pasirodys pakartotinis šios knygos leidimas. Taip pat mugėje pasirodys ir Romualdo Granausko novelių apysakos „Šventųjų gyvenimai“ antrasis leidimas, nes pernai metais pasirodžiusi knyga greitai buvo išgraibstyta iš knygynų lentynų.

Leidyklos stende mugėje skaitytojai atras ne tik naujų ir pakartotinai išleistų knygų, bet ir anksčiau leistų, jau išparduotų ir vis dar ieškomų knygų – specialiai šiai mugei iš leidyklos archyvo bus išimta gerų, laiko patikrintų knygų, taigi skaitytojai turės galimybę įsigyti norimų, tačiau sunkiai atrandamų knygų.

Renginių programa – daug poezijos ir džiazo

Šiemet Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla mugėje surengs dešimt renginių – didžiausias dėmesys skiriamas poezijai. Svarbiausiais poetiniais akcentais taps poeto Artūro Valionio ir žymių džiazo muzikantų Vladimiro Tarasovo, Liudo Mockūno bei Eugenijaus Kanevičiaus parengtas koncertas pagal knygą „Apytiksliai trys“, taip pat Aido Marčėno poezijos iš rinkinio „Tuščia jo“ skaitymai Literatų svetainėje, kurių metu bus rodomos dailininko Šarūno Leonavičiaus iliustracijų projekcijos. Renginys „Iš rankraščių: nežinomas J. Marcinkevičius, M. Martinaitis, J. Strielkūnas“ bus skirtas šiems trims poetams klasikams ir anksčiau neskelbtai jų kūrybai, jos skaitymams, taip pat vyks šiuolaikinės moterų poezijos skaitymai, kuriuose skaitys autorės, per praėjusius metus išleidusios naujus eilėraščių rinkinius.

Mugės lankytojai kviečiami į susitikimą su Donaldu Kajoku, kuriame rašytojas kalbės ne tik apie trumpųjų esė knygą „Lapės gaudymas“, bet skaitys ir naujos savo kūrybos, į susitikimą su Aidu Marčėnu, išleidusiu literatūros pasaulyje beveik skandalinga tapusią menkosios eseistikos knygą „Sakiniai“, taip pat į Vytauto Landsbergio, Vidmantės Jasukaitytės naujų knygų pristatymus, susitikimus su lenkų rašytoja Magdalena Tulli bei baltarusių poetu Vladzimiru Niakliajevu.

Užsienio svečiai

Magdalena Tulli ir Vladzimiras Niakliajevas – šių metų Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos užsienio svečiai. Šiuolaikinė lenkų rašytoja Magdalena Tulli, viena įdomiausių ir žymiausių Lenkijos rašytojų, lietuviams jau pažįstama iš romano „Yda“, o mugėje autorė pristatys ir naują savo romaną „Itališkos špilkos“ – autobiografišką pasakojimą apie mažos mergaitės didelį skausmą.

Vladzimiras Niakliajevas, pasak jo knygos sudarytojo ir vertėjo į lietuvių kalbą Jono Liniausko, yra pats žinomiausias baltarusių poetas pasaulyje, ne tik dėl kūrybos, bet ir stebinančio pilietinio aktyvumo Baltarusijos politikoje. Mugėje poetas skaitytojams pristatys ką tik lietuviškai pasirodžiusią knygą „Polonezas“, kurioje skelbiama rinktinė autoriaus poezija bei poema „Polonezas“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius