-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Recenzija. Karin Alvtegen romanas „Šešėlis“ – tamsiausiose žmogaus sielos gelmėse

Šiuolaikinė švedų rašytoja Karin Alvtegen per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje, atrodo, subūrė itin gausų savo gerbėjų būrį. Psichologinių, kriminaliniu prieskoniu pagardintų, istorijų meistrės romanai mūsų šalyje buvo išleisti pakartotiniu tiražu ir, nepaisant sunkmečiu itin pabrangusių knygų, vis tiek buvo ir yra godžiai graibsomi nuo knygynų bei parduotuvių lentynų.
Šešėliai
Šešėliai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Recenzija

2010–aisiais „Baltų lankų“ leidykla į dienos šviesą išleido dar vieną Karin Alvtegen romaną „Šešėlis“, kuris daugelyje knygynų atsidūrė perkamiausių kūrinių sąrašo viršūnėje.

„Šešėlis“, kaip ir kiti rašytojos romanai, iš pirmo žvilgsnio galėtų būti priskirtas detektyvinės literatūros žanrui. Tačiau nors Karin Alvtegen kūriniuose ir yra nusikaltimas, jo vykdytojas bei skaitytojui ramybės neduodanti intriguojanti mįslė, jos romanus būtu sunku įsprausti į vieno žanro rėmus. Rašytojos kūriniuose nėra daugeliui detektyvų būdingų šabloniškų personažų ir tradicinės nusikaltimo tyrimo bylos. Karin Alvtegen romanai persmelkti niūrumu, apeliacija į tamsiausias žmogaus dvasios gelmes bei psichologizmu, juose aprašomi veikėjai skaitytojui neretai primena jam pažįstamus žmones, o kartais priverčia susimąstyti ir apie save patį. Taigi, galima teigti, jog rašytojos romanų veikėjai yra hiperbolizuoti šiuolaikinės visuomenės narių prototipai.

Rašytojos romanas intriguojantis, užduodantis daugybę mįslių, verčiančių skaitytoją godžiai versti knygos puslapius.

Pati Karin, vieno interviu metu paklausta, ar jai svarbus trilerio žanras atsakė: „Ne itin. Niekad nesu tikra, ar rašysiu trilerį. Bjauriuosi jėga ir prievarta. Mano knygose nėra aprašinėjamos žmogžudystės. Mane domina mūsų mąstymas ir jo prieštaringumas, tai, kas slypi už kraštutinės ribos.“ Taigi, akivaizdu, jog „Šešėlis“ – vienas iš rašytojos būdų atskleisti tą psichologinę ribą, kuri nesvetima nė vienam iš mūsų. Šiame romane pasakojama apie kraupią mįslę, kurią namų tvarkytojai užduoda Gerdos Person bute rastas jos pačios kūnas. Įtarimus sukelia ir Gerdos šaldytuve aptiktos Nobelio premijos laureato Akselio Ragnerfeldo knygos. Maža to, dauguma jų puslapių perbraukti raudonu rašikliu. Kas gi siejo velionę Gerdą su pasaulinio garso rašytoju?

Karin Alvtegen itin įtaigiai pristato visus „Šešėlio“ personažus. Skaitytojui meistriškai sužadinama simpatija bei antipatija romano veikėjams. Štai vienas iš pagrindinių „Šešėlio“ personažų Janas Erikas Ragnerfeldas – garsaus ne tik gimtojoje Skandinavijoje, bet ir visame pasaulyje rašytojo sūnus, plačiai auditorijai pristatinėjantis tėvo kūrinus ir kiekvieną moterį pakerintis turtuolis. „Jis pažvelgė į ją įdėmiu žvilgsniu ir suprato, jog pataikė tiksliai. Patenkintas matė, kad jos plojimai skyrėsi nuo kitų. Kiek lėtesni, kiek kampuotesni, taryrum sakytų: tu nuostabus, bet nemanyk, jog gausi ko nori. Tas rodė, kad jis gaus kaip tik tai, ko nori. Širdyje šyptelėjo, kad jam taip gerai sekasi”. Ši citata puikiai atspindi Ragnerfeldo charizmos galią ir jo pasitikėjimą savimi. Savo žavesį tarsi ginklą naudojantis Janas Erikas mano, jog jam nėra nieko neįmanomo. Tačiau mandagus ir rafinuotas Ragnerfeldas tariamąją, iš tėvo paveldėtą savo didybę puikiai slepia po statiška kauke. Karin Alvtegen skaitytojui puikiai atskleidžia ir tikrąjį Ragnerfeldo charakterį: emociškai išsekęs, nervingas, bailus, menkavertis ir savanaudis turtuolis iškart sukelia daugelio skaitytojų panieką jam.

Ledyklos „Baltos lankos“ nuotr./Knygos viršelis
Ledyklos „Baltos lankos“ nuotr./Knygos viršelis

Dar viena „Šešėlio“ veikėja Halina – Antrojo pasaulinio karo metu terorą ir pažeminimą koncentracijos stovykloje iškentusi Lenkijos žydė. Taigi, šios moters kerštingumas bei pagiežingumas romane grįstas ne vien neapykanta vienam ar kitam „Šešėlio“ personažui. Visam gyvenimui giliai į Halinos sąmonę įsirėžusios psichologinės traumos moterį lydi kiekviename jos žingsnyje. Todėl drąsiai galima teigti, jog kurdama šios veikėjos charakterį Karin Alvtegen siekė ne tik užaštrinti stiprią siužeto liniją, bet ir priversti skaitytoją prisiminti istorinius faktus, palikusius gilius randus mirties lageriuose kentėjusių žmonių kūnuose ir sielose.

Ne ką mažesnį dėmesį Karin Alvtegen skiria ir, iš pirmo žvilgsnio, nesvarbiems, antraeiliams personažams. Štai jaunas, karjeros laiptais neseniai pradėjęs lipti, rašytojas Jesperis, nutaria tragiškai užbaigti savo gyvenimą. Savižudybę vaikinas tiesiogiai transliuoja internetu, taip siekdamas, jog žmonės susidomėtų naujausia jo knyga. Šis jaunatvišku tragizmu permelktas epizodas tarsi kreipiasi į problematišką, maksimalitiškai nusiteikusį jaunimą. Maža to, savižudybės išvakarėse Jesperis dar pasiskundžia draugui apie dabartinę, jo toli gražu nedžiuginančią, šiuolaikinės spaudos situaciją. Begalinis bulvarinių, jokios išliekamosios vertės neturinčių leidinių vartojimas jaunuolio širdyje sukelia ištisą nusivylimo, pasipiktinimo ir kartėlio bangą. Akivaizdu, jog šio personažo žodžiais ir veiksmais rašytoja siekia skaitytojus priversti susimąstyti apie šiuolaikinei visuomenei aktualias ir opias problemas.

Dar vienai antraeilei „Šešėlio“ veikėjai Gerdai Person tenka ne ką menkesnis vaidmuo. Nors Karin Alvtegen šią moterį „nužudė“ jau pačioje romano pradžioje, tolesniame kūrinyje epizodiškai atskleidžiamas Gerdos elgesys kritinėse situacijose, jos pasyvumas, paslapčių bei emocijų užslendimas savyje. Gerdos širdies balsą nuolatos užgožia protas, pareiga, bei, jos manymu, užimamos socialinės padėties neprivilegijuotumas. Panašu, jog kurdama Gerdos Person paveikslą Karin Alvtegen skaitytojui siekė priminti apie šiuolaikinės visuomenės polinkį atsiriboti nuo skaudžių problemų ir visą blogį stebėti iš šalies.

Taigi, galima drąsiai teigti, jog šiuolaikinė detektyvinių romanų virtuozė iš Švedijos Karin Alvtegen savo kūrinyje „Šešėlis“ puikiai nutiesė dvi linijas: siužetinę ir psichologinę. Rašytojos romanas intriguojantis, užduodantis daugybę mįslių, verčiančių skaitytoją godžiai versti knygos puslapius. Rašytoja stilingai ir subtiliai perteikia šiuolaikines žmonių problemas bei visuomenės aktualijas, todėl „Šešėlis“ turėtų patikti net ir trilerinės literatūros nemėgstantiems skaitytojams. Neperkrauti, tačiau kartu ir labai informatyvūs bei susimąstyti verčiantys romano veikėjų portretai giliau į save pažvelgti turėtų priversti kiekvieną.

Vertinimas: 5/5

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius