-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Reikšmingiausias 2013 m. literatūrinis debiutas – biologijos mokytojos knyga

Neringos Vaitkutės nuotykių ir magijos kupiną knygą „Vaivorykščių arkos“ (leidykla „Nieko rimto“) IBBY Lietuvos skyrius išrinko Reikšmingiausiu 2013 m. debiutu. Šiemet Knygų mugėje pristačiusi knygos tęsinį, antrąją trilogijos apie Vidurio terasos gyventojus dalį „Titnago plunksna“, autorė žada nesustoti ir toliau kurti fantastiškus pasaulius.
Neringa Vaitkutė
Neringa Vaitkutė / Leidyklos „Nieko rimto“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Pirmoji Neringos Vaitkutės knyga „Vaivorykščių arkos“ praėjusią žiemą įsisuko į užsistovėjusias knygų lentynas it gaivus vėjo gūsis. Didelio susidomėjimo sulaukė ir Knygų mugėje pristatytas jau pamėgtų veikėjų nuotykių tęsinys „Titnago plunksna“. Maginė fantastika vaikams ir paaugliams, literatūrinė pasaka ar nuotykių istorija visai šeimai? Skaitytojai ginčijosi, nesutardami, kaip tiksliau apibūdinti šią knygą. Tačiau dėl kai kurių dalykų, regis, sutarė visi – kūrinį skaityti įdomu, jis parašytas puikia kalba, skrajūnų, pranašų ir nuotykiautojų pasaulis be galo įtraukiantis ir itin  kruopščiai bei išmoningai sukurtas.

Ne veltui IBBY Lietuvos skyriaus komisija Neringos Vaitkutės „Vaivorykščių arkas“ pripažino Reikšmingiausiu 2013 metų debiutu vaikų literatūros srityje. IBBY – tarptautinė  organizacija, besirūpinanti vaikų ir jaunimo literatūros kokybe ir sklaida pasaulyje. Tarp jos įkūrėjų – tokie asmenys kaip Astrid Lindgren ar Erichas Kästneris. IBBY įsteigė Hanso Christiano Anderseno premiją, vaikų literatūros srityje prilygstančią Nobelio premijai. Taigi, būti įvertintam šios organizacijos – reikšmingas įvykis.

Neringa Vaitkutė, paklausta apie apdovanojimą, atsakė, jog labai juo džiaugiasi. Tačiau, rašytojos nuomone, patys griežčiausi vertintojai – ne literatūros kritikai, o vaikai. „Jie – kur kas kategoriškesni. Juk jei knyga neįdomi, neskaitys, ir viskas“, – kalbėjo „Vaivorykščių arkų“ ir „Titnago plunksnos“ autorė. Todėl didžiausias įvertinimas buvo skaitytojai ir jų tėvai, šių metų Knygų mugėje prieinantys pasakyti, jog laukė „Titnago plunksnos“ jau nuo rudens ir į mugę atvyko būtent dėl šios knygos.

Rašytojos nuomone, patys griežčiausi vertintojai – ne literatūros kritikai, o vaikai. „Jie – kur kas kategoriškesni. Juk jei knyga neįdomi, neskaitys, ir viskas“

Neringa Vaitkutė žavi nuoširdžiu optimizmu, energija ir begaline fantazija. Kai nerašo, yra mama, žmona ir biologijos mokytoja. Mokinių labai mėgstama už savo humoro jausmą, šiltumą ir tai, kad yra asmenybė. Ko gero, būtent biologijos mokytojos patirtis (ir, žinoma, nuolatinis skaitymas bei rašymas) padėjo sukurti tokį turtingą ir išskirtinį Vidurio terasos pasaulį „Vaivorykščių arkose“ bei „Titnago plunksnoje“. Pasaulis turi savo geografiją, biologiją, čia gyvena skirtingos rasės ir kultūros. Čia ir nuspėti ateitį gebantys pranašai, ir su medžiais bendrauti mokantys skrajūnai, ir neregėti padarai, statantys akinamai baltus namus, ir paslaptingoji Grybinikė, kuri nebeprisimena, kas esanti, tačiau jos galioms pavaldus visas miškas, o kur dar keisčiausias mašinų miestas, saugomas geležinės pabaisos... Knygas puošia ne tik Linos Eitmantytės-Valužienės iliustracijos, bet ir dailininkės kruopščiai piešti Vidurio terasos žemėlapiai, tad persikelti į stebuklų pasaulį galima jau nuo pirmųjų puslapių.

Nors ir tituluota reikšmingiausiu debiutu, istorija apie Vidurio terasos gyventojus nėra pirmasis Neringos Vaitkutės bandymas kurti. Rašyti ji pradėjo nuo mažens – eilėraščiai, istorijos, scenarijai mokyklos teatrui – ir pomėgio nemetė. Neringos kūrinys „Atgauti nuožmumą“ pateko į rinkinį „Geriausia Lietuvos fantastika 2003–2006“. Ėmusi rašyti, autorė nenustoja kurti naujų pasaulių, siužetų ir, svarbiausia, tobulėti. 

Kuo išskirtinė Neringos Vaitkutės kūryba? Leidyklos „Nieko rimto“ atstovai teigia, jog ją galima lyginti su tokiais autoritetais kaip J.R.R. Tolkienas, turėdami omenyje kuriamo pasaulio turtingumą ir gylį. Tačiau N. Vaitkutė turi savo išskirtinį balsą ir nieko nekopijuoja. Lietuvos autorių kontekste jos kūryba išsiskiria gyvybingumu, lengvai plaukiančiais sakiniais ir gebėjimu žodingą kalbą ir meistriškai piešiamus gamtos vaizdus suderinti su greitu, įtraukiančiu ir stipriai sukaltu siužetu, dalykais, kurių dažnai pritrūksta mūsų autoriams. Rašytoja, kurdama knygos pasaulį, nevengia žaisti tekstu. Kiekvieną skyrių palydi pačios išgalvotos ištraukos iš kūrinio erdvėje egzistuojančių enciklopedijų, mokslinių ar grožinių kūrinių ar pačių veikėjų dienoraščių ir atsiminimų. Šie epigrafai sukuria žaismingą dialogą su pasakojama istorija ir suteikia skaitytojui didesnį pasaulio, kuriame vyksta nuotykiai, kontekstą.

Neringa Vaitkutė paprastų užduočių nesiima. Apdovanojimo susilaukusi debiutinė knyga „Vaivorykščių arkos“, kurioje žaismingai pasakojama apie vaikų – į žvėrelius panašių smalsių būtybių – draugystę ir nuotykius, į kuriuos jie patenka gelbėdami savo magiškąjį Vidurio terasos pasaulį, yra pirmoji trilogijos dalis. Šiemet pasirodęs tęsinys „Titnago plunksna“ – visai naujas pamėgtų personažų nuotykis, į kurį leistis galima net ir neskaičius pirmosios knygos. Šįkart draugai, ant ledo lyties perplaukę Okeaną, atsiduria Neatrastosiose žemėse. Čia, aiškindamiesi titnago plunksnos paslaptį, jie ieško Prarajos labirinto, kurio gale stovi vartai į Sapnų pasaulį. Skaitytojų laukia ne tik nesibaigiantys nuotykiai, bet ir tvirta draugystė, charakteringi veikėjai bei jiems iškylantys daugeliui jaunų žmonių svarbūs klausimai. Kaip susitarti su įkyriu ir nuolat eibes krečiančiu giminaičiu? Kaip išgyventi pirmąją meilę ar brangaus asmens išdavystę? Lengvų atsakymų į juos nėra, tačiau draugų palaikymas, nuoširdumas ir optimizmas gali padėti atlaikyti visus sunkumus.

Vaikų literatūros leidykla „Nieko rimto“ žada ir trečiąją serijos dalį, kuri vadinsis „Šnabždesiai bedugnėje“. Neringa Vaitkutė atskleidė, jog nesustos kurti ir šiuo metu rašo dar vieną, visiškai naują trilogiją. Šį kartą – kiek vyresniems vaikams. Autorė teigia, jog naujose knygose nenutols nuo mėgstamo fantasy žanro, tačiau šįkart skaitytojų lauks visai kitoks pasaulis. Kodėl fantastika? „Aš pernelyg suaugusi, kad gaiščiau laiką niekams“, – sako N. Vaitkutė, pridurdama, jog sėdėti per naktis rašant tai, kas tau pačiam neteikia malonumo, būtų per didelė prabanga. O gal net kvailystė. Taigi, jei rašytoja kuria, tai iš širdies. Tas nuoširdumas ir meilė justi skaitant knygas. Neringos Vaitkutės pasaulis, kuriame svarbiausia draugystė, drąsa, optimizmas ir išmonė, galėtų būti puiki gyvenimo mokykla bet kokio amžiaus skaitytojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius