Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudenį ir žiemą pasirodysiančios knygos: gimusios iš skyrybų bei prisiminimų ir skirtos ne eruditams

Leidykla „Tyto alba“ kiekvieną pirmąjį rugsėjo pirmadienį sukviečia knygų mylėtojus į reikšmingiausių rudens ir žiemos knygų pristatymą. Pirmadienį buvo pristatytos reikšmingiausios 2015-2016m. rudens ir žiemos knygos.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Leidyklos „Tyto alba“ surengtame renginyje savo knygas pristatė žinomi Lietuvos rašytojai: Regimantas Dima, Viktoras Gerulaitis, Kristina Gudonytė, Antanas Guoga, Danutė Kalinauskaitė, Elvyra Kučinskaitė, Vidas Poškus, Saulius Šaltenis bei Mikalojus Povilas Vilutis.

Rašytojai pasidalijo savo mintimis ir emocijomis, užklupusiomis rašant knygas.

Regimantas Dima, pristatęs savo knygą „Bronislovas ir imperatorius“ pasakojo, kad netikėčiausias komentaras, kurį yra girdėjęs apie savo ankstesnes knygas, yra tai, kad jo personažai labai žiaurūs žmonės. Tačiau suskubo pridurti: „Iš dalies moteris, rėžusi šį komentarą buvo teisi. Knygų veikėjai padaro nemažai žiaurių dalykų.“

Muzikos publicistas, knygų autorius Viktoras Gerulaitis pristatė knygą apie vieną žymiausių Lietuvos operos solistų Virgilijų Noreiką. Knygos apimtis – daugiau nei 400 puslapių, tačiau tiek knygos autorius, tiek V.Noreika vienbalsiu sutiko, kad į knygą tikrai netilpo viskas, ką norėjo sudėti. „Knyga daugiausia susijusi su kūryba, o asmeniniai įvykiai buvo šiek tiek nustumti į šalį“, – teigė V.Noreika.

Rašytoja Kristina Gudonytė žinoma dėl savo romanų, skirtų paaugliams. Ir dabar ji pristatė paaugliams skirtą romaną „Jie grįžta per pilnatį.“ Paklausta, kaip jai pavyksta rasti ryšį su jaunimu, ji atvirai atsakė nežinanti: „Tikrai nežinau. Mano tokia natūra, matyt. Man tai labai patinka, tikrai dėl to nesiskundžiu. Paauglystė – labai įdomus laiko tarpas. Paaugliai tokie teisingi, kategoriški, užsispyrę.“

Europos parlamento nariui Antanui Guogai, pristačiusiam savo knygą „20 sekundžių drąsos“, buvo užduotas klausima, kaip jis mato Lietuvą po dešimties metų. „Lietuvą matau sumažėjusią, senesnę, su iššūkiu dėl pabėgėlių. Tačiau lietuviai tikrai protingi žmonės, sugeba užkariauti pasaulį. Tik reikia pasitikėjimo ir drąsos,“ – kalbėjo A.Guoga.

Novelių autorė Danutė Kalinauskaitė pasakojo mananti, kad lietuvių proza yra „trumpų distancijų bėgikė.“ „Ji stipriausia trumpuoju žanru, tiek dabar, tiek sovietmečiu,“ – teigė rašytoja D.Kalinauskaitė. Šių metų pabaigoje pasirodys D.Kalinauskaitės novelių rinkinys „Skersvėjų namai“, kurį sudarys 9 novelės.

Lietuviai tikrai protingi žmonės, sugeba užkariauti pasaulį. Tik reikia pasitikėjimo ir drąsos.

Knygą „Įskaudinta meilė. Skyrybos: išgyventi ir kilti“ pristačiusi knygos sudarytoja Elvyra Kučinskaitė sakė: „Skyrybos yra dalis gyvenimo ir iš jų gimsta kartais visai neblogų kūrinių.“ Ji taip pat pripažino, kad nors ir dirba su skausmingu momentu žmonių gyvenimuose, tiki, kad žmogiškųjų santykių prasme Lietuvoje viskas bus gerai. „Žmonės labai gajūs, jie sugeba sunkią patirtį panaudoti taip, kad ji būtų vaisinga,“ – kalbėjo E. Kučinskaitė.

Savo knygą „Nedingęs Vilnius. Miesto akupunktūros“ pristatė rašytojas Vidas Poškus. „Pats nesu kilęs iš Vilniaus, esu atvykęs čia prieš 20 metų. Pagrindinis dalykas, kuriuo rėmiausi rašydamas šią knygą, – tai Vilnius kaip žmogus ir, kad ir kaip banaliai beskambėtų, meilė Vilniui,“ – pasakojo rašytojas.

„Senstat vis rašai viską intymiau, atviriau. Ir tavęs tarsi nebelieka, tu susilieji,“ – kalbėjo rašytojas Saulius Šaltenis, pristatęs savo knygą „Žydų karalaitės dienoraštis. S.Šaltenis pasakojo, kad knyga paremta realiais įvykiais, tėvų, senelių prisiminimais, kuriuos girdėjo dar būdamas jaunas. Rašytojas taip pat pasakojo, kad knygoje norėjo parodyti, jog net baisiausiais karo metais, tiek lietuviai, tiek žydai turėjo ir džiugių gyvenimo momentų.

Paskutinis savo kūrybą, esė „Meno ieškojimas“ pristatęs Mikalojus Povilas Vilutis, paklaustas, kodėl jo knygas mėgsta labai plati auditorija, atsakė: „Turbūt todėl, kad aš nerašau eruditams ar labai išprususiems žmonėms, nes ir pats toks nesu. Stengiuosi rašyti linksmai, suprantamai, kad skaitytojui nebūtų sprangu.“ Rašytojas taip pat pasidžiaugė, kad jo kūryba patinka ir jaunimui.

Renginio vedėja, leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė pastebėjo, kad lietuviai vis rečiau perka knygas. Tačiau tiek knygas pristatę rašytojai, tiek L.Varanavičienė pasidžiaugė, kad skaitymas vis labiau žavi vaikus ir jaunimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius