-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Siaubų autobuso“ autoriaus Paulo van Loono knyga įkvėpė nuotykių parką

Paulas van Loonas – mylimiausias Nyderlandų vaikų ir paauglių knygų autorius. Jis nė kiek ne mažiau mėgstamas ir Lietuvoje, kur jo „Siaubų autobuso“ serija mokinių tiesiog šluojama nuo knygynų ir bibliotekų lentynų. Nuotykinis rašytojo kūrinys „Raveleinas“ (leidykla „Nieko rimto“) Nyderlanduose sulaukė didlio pripažinimo: pagal jį pastatytas įspūdingas spektaklis Eftelingo pramogų parke.
Paulas van Loonas
Paulas van Loonas

Už šiurpiai linksmą „Siaubų autobuso“ knygų seriją Lietuvos vaikų jau seniai pamiltas rašytojas rašo ne tik siaubų istorijas. Nors siaubai – mėgstamiausia Paulo van Loono sritis, šįkart paaiškėja, kad jis ir be jų geba kurti įtraukiančias ir patrauklias knygas. Tik be humoro ir nuotykių apsieiti nepavyksta, bet nuo to skaityti tik įdomiau. Rašytojo nuotykiai tokie įtraukiantys, kad pagal juos statomi ne tik filmai, bet ir spektaklis viename gražiausių Europos pramogų parkų .

Paulo van Loono knyga, susilaukusi tokios šlovės, – nuotykingasis „Raveleinas“, kurį išleido leidykla „Nieko rimto“. Pagal šią istoriją sukurtas įspūdingas vaidinimas visai šeimai Eftelingo nuotykių parke, įsikūrusiame Nyderlanduose, mažame Kaatsheuvel miestelyje. Eftelingas – vienas seniausių teminių pramogų parkų pasaulyje. Atvėrusi vartus lankytojams dar 1952-aisiais, ši visus metus veikianti pasakų šalis šiuo metu yra dvigubai didesnė už Disneilendo parką Kalifornijoje.

„Raveleinas“ – nuotykių istorija, skirta 8–13 metų skaitytojams, tačiau dėl įspūdingų iliustracijų patiksianti ir platesnei auditorijai.

„Raveleine“ dabartinis pasaulis su roko muzika, automobiliais ir internetu sudaro kontrastą viduramžiškai nuotykių erdvei su stimpanko elementais.

Šeimai persikėlus gyventi į kaimą, šešiolikmetis Tomas, mieste palikęs draugus ir savo roko grupę, jaučiasi nelaimingas. Tai, kad keturi jaunesni jo broliukai ir sesutės džiaugiasi gamta ir viduramžiška aplinka, vaikino gyvenimo nepalengvina. Tačiau netrukus ima dėtis keisti dalykai – dailininkė mama tapo paveikslus, kuriuose pasirodo Tomą sapnuose lankantys personažai, miestelio gyventojai kažką slepia, o visur skraidantys varnai, regis, bando vaikams kažką parodyti.

Be to, jauniausiasis brolis Jostas teigia radęs vartus į kitokį pasaulį, kuriame jis virto suaugusiu riteriu, raitu ant žirgu tapusio varno. Paaiškėja, kad stebuklingam Raveleino miestui išties reikia penkių vaikų pagalbos, o kiekvienas iš jų turi vieno iš penkių elementų – ugnies, vandens, žemės, medžio ir metalo – galių, tereikia jas savyje atrasti.

„Raveleine“ dabartinis pasaulis su roko muzika, automobiliais ir internetu sudaro kontrastą viduramžiškai nuotykių erdvei su stimpanko elementais. Viskam čia užtenka vietos – ir magijai, ir pavojams, ir slaptiems susitarimams, ir, žinoma, nesibaigiantiems nuotykiams ir išbandymams. Vaikams teks ne tik susikauti su mechaninėmis pabaisomis, bet ir įsigilinti į save, kad pajustų  viduje slypinčias galias. Ir, svarbiausia, suprastų, kad tikras riteris kovoja ne dėl garbės, o dėl brangių ir artimų žmonių.

Knygą puošia įspūdingos spalvotos Eftelingo parko dailininkų iliustracijos. Jas, atliktas trimis išsiskiriančiomis stilistikomis, vienija šiltos spalvos ir paslaptinga atmosfera. Skirtingi piešimo būdai papildo vieni kitus ir padeda kurti magišką Raveleino pasaulį – erdvę, kur susitinka legendų, fantazijų ir įprasto gyvenimo tikrovės.

Stebuklingas pasaulis atgyja fantastiškame spektaklyje Eftelingo parke. Čia pastatyta didžiulė Raveleino pilis, kurios kieme vyksta vaidinimas. Jame riteriai jodinėja tikrais žirgais, vyksta įspūdinga kova su ugnimi spjaudančiu mechaniniu drakonu. Be to, vaidina ne tik aktoriai, bet ir prijaukinti varnai. Pasak parke apsilankiusios dailininkės Linos Eitmantytės-Valužienės, kad mėgautumeisi reginiu, nebūtina suprasti olandų kalbos – užburia muzika, scenografija, prijaukintų varnų ir aktorių vaidyba.

Pasiilgusiems nuotykių apsilankymas tokiame parke galėtų būti tikra atgaiva ar net svajonės išsipildymas. Laimė, keliauti po pasaulį ir įvairiausius laikmečius mums visada gali padėti knygos. Nyderlandų vaikų ir paauglių literatūros meistro Paulo van Loono knyga „Raveleinas“ gali tapti ta istorija, kuri ne tik padės atsipalaiduoti ir viltingiau žvelgti į pasaulį, bet ir įkvėps tikriems nuotykiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius