-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiurpią tiesą apie Šiaurės Korėją atskleidęs Šinas Dong-hyukas keičia pasakojimą

Iš Šiaurės Korėjos darbo stovyklos pabėgęs Šinas Dong-hyukas, daugelyje šalių bestseleriu tapusioje knygoje „Pabėgimas iš lagerio Nr. 14“ atskleidęs šiurpią tiesą apie Šiaurės Korėją, gyvenimą lageriuose ir juose kalinamus žmones, sekmadienį atsiprašė skaitytojų už suklaidinimą. Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad kai kurios knygos dalys bus keičiamos, nes buvo paskelbta netiesa.
Šinas Dong-hyukas
Šinas Dong-hyukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skaudžią jo gyvenimo istoriją pasauliui atskleidė buvęs JAV leidinio „Washington Post“ žurnalistas Blaine'as Hardenas, parašęs daug straipsnių apie represinius režimus.

Knygoje „Pabėgimas iš lagerio Nr. 14“ atskleidžiama, ką turi iškęsti Šiaurės Korėjoje nekaltai kalinami ir terorizuojami žmonės. Nuolatinis smurtas, alkis, vienas kito įtarinėjimai ir skundimai – tokia gyvenimo lageryje kasdienybė.

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje jis bandė nuslėpti kai kurias savo praeities dalis.

„Kiekvienas iš mūsų turi savo istoriją arba dalykų, kuriuos nori nuslėpti. Kiekvienas iš mūsų turi praeityje kažką tokio, ko niekada nenorėtų ištraukti į dienos šviesą. Tarp jų ir aš. Norėjau nuslėpti dalį savo praeities. Mes įtikiname save, kad nebūtina atskleisti kiekvienos smulkmenos ir kad nėra svarbu, jeigu kažkokia nedidelė detalė nebus atskleista iki galo“, – socialiniame tinkle rašė Šinas.

Tiems, kurie mane palaikė, manimi tikėjo visą laiką, aš esu labai dėkingas ir tuo pačiu metu labai visų atsiprašau – kiekvieno iš jūsų atskirai, – pridūrė jis.

„Vis dėlto mano praeities dalis, kurią stipriai norėjau nuslėpti, nebegali būti slepiama ir nenoriu jos slėpti. Tiems, kurie mane palaikė, manimi tikėjo visą laiką, aš esu labai dėkingas ir tuo pačiu metu labai visų atsiprašau – kiekvieno iš jūsų atskirai“, – pridūrė jis.

Tuo metu žurnalistas Blaine'as Hardenas teigė kreipęsis į Šiną ir paprašė patikslinti, kokius pakeitimus knygoje reikės padaryti.

„Kreipiausi į jį, prašydamas patikslinti pakeitimus ir paaiškinti, kodėl jis mane suklaidino“, – teigė žurnalistas.

Nei rašytojas, nei pats Šinas neatskleidė, kokie pakeitimai bus daromi. Dėl platesnio komentaro leidiniui nepavyko susisiekti su pačiu Šinu.

Tuo metu B.Hardenas „Washington Post“ leidiniui teigė sieksiantis, kad klaidingos dalys knygoje būtų ištaisytos. Vis dėlto jis pridūrė tikintis, kad esminė knygos informacija nėra klaidinanti.

BBC praneša, kad netiksliai yra įvardyta vieta, kurioje buvo nužudyti pabėgėlio motina ir brolis. Knygoje rašoma, kad jie nužudyti belaisvių stovykloje nr. 14, o iš tiesų tai įvyko stovykloje nr. 18. Taip pat knygoje teigiama, kad už planuotą bandymą pabėgti jis buvo nubaustas, kai jam buvo 13 metų, o dabar jis pats teigia, kad tai nutiko, kai jis buvo sulaukęs 20-ies.

Jis taip pat sakė galintis baigti kovoti prieš Šiaurės Korėjos lagerius, tačiau paragino kitus žmogaus teisių šalininkus tęsti jo jau pradėtą darbą.

Įrašas, kurį paskelbė Shin Dong-hyuk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius