-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečių bendrijos vadovė: T. Ševčenkos eilės – tarsi parašytos vakar ir šiandien

Šiemet sukanka 200 metų, kai gimė Ukrainos poetas ir dailininkas Tarasas Ševčenka. Jam pagerbti Vilniuje surengtas minėjimas.
Paminklas
Paminklas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Kita stotelė – Taraso Ševčenkos“, – Vilniaus viešajame transporte dažnai girdimi žodžiai, tačiau jų prasmė suprantama ne visiems, o ypač jaunajai kartai. Tais pačiais žodžiais pavadintas ir vizualinis projektas, skirtas vienam garsiausių Ukrainos poetų ir dalininkų T. Ševčenkai pristatyti ir atminti. Šiemet minimos 200-osios menininko gimimo metinės, o jo istorija ir kūryba gyva dar ir šiandien.

„Politinė situacija ir laikmetis, kuriuo jis gyveno, draudė rašyti, kurti poeziją ir piešti. Jis beveik visą savo gyvenimą praleido tremtyje, kalėjimuose [...]. Bet jam pavyko tokiomis sudėtingomis gyvenimo sąlygomis rašyti ir kurti ugningas eiles, kurios uždegė Ukrainos tautą, kurios buvo patriotiškos ir gyvuoja iki šiol“, – sako animacinių filmų režisierė ir dailininkė Jūratė Leikaitė.

Per renginį buvo pristatyti T. Ševčenkos eilių fragmentai, piešiniai. Kita renginio dalis – vizualinis projektas, per kurį J. Leikaitės rankomis ukrainiečių poeto mintys nuo popieriaus persikėlė į didžiulį ekraną.

T. Ševčenka yra aktualus amžinai. Jis kalba apie universalias vertybes

„Galvojau, kad reikėtų surasti tokį poetą, kuris yra aktualus visiems laikams, ne tik savo laikmečiui. Ir būtent T. Ševčenka yra aktualus amžinai. Jis kalba apie universalias vertybes. Pagrindinis [vizualinio projekto] akcentas – čia pat rašomi, skaitomi T. Ševčenkos eilėraščiai ir čia pat gali matyti jų animacijų atsiradimą – kiekvieno žodžio, kaip stebuklo, kaip burto“, – pasakoja J. Leikaitė.

Renginyje viešėjo ir Vilniaus ukrainiečių bendrija. Jos nariai neslėpė džiaugsmo dėl lietuvių iniciatyvos T. Ševčenkai atminti. Jie taip pat dalijosi pačių prisiminimais ir mintimis apie poetą.

„Man, kaip ir visiems ukrainiečiams, tai yra neeilinis įvykis. T. Ševčenkos vardas yra labai brangus kiekvienam ukrainiečiui. T. Ševčenkos kūryboje, poezijoje yra tiek daug pavyzdžių, kuriuos drąsiai galima pritaikyti ir dabarčiai. Jis labai daug rašė apie Ukrainą, labai daug išgyveno dėl jos ateities, dėl žmonių. Skaitant dabar, galima pagalvoti, kad tie žodžiai buvo rašomi vakar ir šiandien“, – teigia Vilniaus ukrainiečių bendrijos pirmininkė Natalija Šertvytienė.

Renginys vyko Vilniuje, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Ten vis dar eksponuojama ir J. Leikaitės piešinių, skirtų T. Ševčenkos kūrybai, paroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius