-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 30

Dešimtmetį švenčiančiam Baltijos gitarų kvartetui – „Grammy“ laureatų liaupsės

Visame pasaulyje Lietuvą garsinantis Baltijos gitarų kvartetas šiais metais švenčia kūrybinės veiklos dešimtmetį. Šia proga gitaristai esamus ir būsimus klausytojus kviečia į išskirtinius koncertus, kuriuose klasikinės gitaros spalvos atsiskleis kartu su smuiko virtuozu Vilhelmu Čepinskiu, multiinstrumentininku Sauliumi Petreikiu, flamenko šokėja Sandra Muningyte, tenoru Edmundu Seiliumi ir kitais kviestiniais atlikėjais. Koncertai spalio 7–11 d. vyks Klaipėdoje, Šiauliuose, Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje.
Baltijos gitarų kvartetas
Baltijos gitarų kvartetas / Mariaus Žičiaus nuotr.
Temos: 2 Muzika Kultūra

Baltijos gitarų kvartetas, grojantis specialiai jiems pagamintomis ispanų meistro Manuel Contreras gitaromis, per dešimt metų aplankęs daugiau nei dvidešimt Europos ir Azijos šalių, muzikos kritikų vis garsiau yra giriamas ne tik dėl virtuoziško grojimo, bet ir originalumo. 

Neseniai dėmesio kvartetas sulaukė ir iš žymiųjų užjūrio kolegų – Los Andželo gitarų kvarteto. Šio kvarteto narys Williamas Kanengiseris, neslėpdamas susižavėjimo Baltijos gitarų kvarteto atliekama programa, ypač Chriso Ruebenso kūryba, niekaip negalėjo suprasti, kaip gitaristams iš Lietuvos pavyko išgauti vieną garsą, skambantį kvarteto nario Zigmo Čepulėno aranžuotoje „Gogolio siuitoje“ (A. Schnittke): „Neįtikėtina. Nuostabus kūrinys, viena iš geriausių mano kada nors girdėtų aranžuočių. Labiausiai patiko dalis „Balius“, bet koks ten garsas? Kažkas švilpauja? Pjūklas? Puiku!“, – liaupsių kvartetui iš Lietuvos negailėjo vienintelio pasaulyje klasikinės gitaros kvarteto, pelniusio „Grammy“ apdovanojimą, narys Williamas Kanengiseris.

„Esame patenkinti, kad sulaukėme labai gerų vertinimų iš garsiausių pasaulio atlikėjų. Williamas mūsų teiravosi, ar nenorėtume surengti koncertų Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau paskui juokaudamas išsidavė, kad gal ir nebūtinai reikėtų – juk tai būtų didelė konkurencija Los Andželo gitarų kvartetui“, – įspūdžiais iš susitikimo su vienu žymiausių klasikinės gitaros kvartetu dalinosi muzikantai.

VIDEO: Baltijos gitarų kvartetas

Kol Jungtinės Amerikos Valstijos dar laukia Baltijos gitarų kvarteto pasirodymų, Lietuvos publika dešimtmečio koncertuose išgirs ne tik „Gogolio siuitą“, bet ir klausytojų ypač mėgstamą kvarteto nario Chriso Ruebenso kūrinį „Summer dance“ (liet. vasaros šokis). Pastarasis kompozitoriaus darbas šįkart skambės dar kitaip – klasikinių gitarų balsus papildys multiinstrumentininkas Saulius Petreikis su indiška fleita bansuri ir bosistas Vytis Nivinskas. Programoje taip pat skambės ir solistų Edmundo Seiliaus ir Ritos Novikaitės atliekamos dainos. Su Vilhelmu Čepinskiu kvartetas gros A. Vivaldžio koncertą „Žiema“ iš ciklo „Metų laikai“. Koncertus ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

„Neįtikėtina. Nuostabus kūrinys, viena iš geriausių mano kada nors girdėtų aranžuočių. Labiausiai patiko dalis „Balius“, bet koks ten garsas? Kažkas švilpauja? Pjūklas? Puiku!“, – liaupsių kvartetui iš Lietuvos negailėjo vienintelio pasaulyje klasikinės gitaros kvarteto, pelniusio „Grammy“ apdovanojimą, narys Williamas Kanengiseris.

„Mūsų dešimtmečio koncertuose simboliškai dera kelios kvarteto kūrybinės veiklos linijos – liekame ištikimi tradicijai, bet kartu visada siekiame naujovių – tiek koncertuodami su skirtingais atlikėjais, tiek į programas įtraukdami tik mūsų kvartetui skirtų kūrinių ir jų aranžuočių“, – sako ypač už originalumą vertinamo kvarteto narys Sergejus Krinicinas. 

Neslėpdami, kad surengti šventinius koncertus ir pakviesti tiek atlikėjų jiems buvo šioks toks iššūkis, muzikantai visgi sako nekantriai laukiantys, kada galės šią programą pristatyti savo klausytojams: „Esame dėkingi, kad visi mūsų kviesti atlikėjai noriai sutiko dalyvauti šventiniuose koncertuose. Mums tai didelis įvertinimas ir garbė“, – sako kvarteto narys Saulius S. Lipčius. 

Baltijos gitarų kvarteto dešimtmečio koncertus iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

VIDEO: Baltijos gitarų kvartetas

Apie Baltijos gitarų kvartetą 

Jaunų ir talentingų klasikinės gitaros atlikėjų iniciatyva 2004 m. susibūręs Baltijos gitarų kvartetas yra garsiausias tokios sudėties ir muzikavimo žanro ansamblis Baltijos šalyse. Dabartinės sudėties kvartetas susiformavo 2008 m., kai prie Zigmo Čepulėno, Sergėjaus Krinicino ir Sauliaus S. Lipčiaus prisijungė belgas Chrisas Ruebensas. Gitaristai yra koncertavę įvairiuose festivaliuose, prestižinėse koncertų salėse daugiau nei dvidešimtyje Europos ir Azijos šalių. Muzikantai groja specialiai kvartetui pagamintomis žymiojo ispanų meistro Manuel Contreras gitaromis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius