-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 24

Festivalyje „Dainos iš tremties“ Lietuvos moksleiviai prisimins masinį Baltijos šalių gyventojų trėmimą 1949 metais

Antradienį Vilniaus Viršuliškių mokykloje įvyks moksleivių dainų festivalis „Dainos iš tremties“, skirtas paminėti 1949 metų kovo 25–28 d. vykusio masinio Lietuvos gyventojų trėmimo 65-ąsias metines. Okupantų ir vietinių kolaborantų vykdyta operacija „Bangų muša“ („Priboj“) buvo didžiausia masinių trėmimų akcija Baltijos valstybėse. Jos metu per kelias dienas buvo ištremta virš 100 000 žmonių, vien iš Lietuvos apie 32 000 žmonių.
Trėmimai Lietuvoje. Danielių šeimos ištrėmimas.  Ažytėnų k., Kėdainių r., 1949 07 09
Trėmimai Lietuvoje. Danielių šeimos ištrėmimas. Ažytėnų k., Kėdainių r., 1949 07 09 / Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro archyvo nuotr.
Temos: 1 Tremtiniai

Paminėti šią skaudžią sukaktį, puoselėti istorinę atmintį ir pagerbti represijų aukas į dainų festivalį atvyks vyresniųjų klasių moksleiviai iš 20 Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigų: Vilniaus, Kauno, Alytaus, Utenos, Prienų ir Trakų rajonų. Mokiniai dainuos tremtinių dainas. Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iniciatyva panašūs renginiai, skirti prisiminti masinius trėmimus, vyks visoje Lietuvoje: Varėnoje ir Kuršėnuose moksleiviai rinksis į regioninius dainų festivalius, kitose Lietuvos mokyklose vyks filmų tremties tematika peržiūros, susitikimai su tremtiniais ir politiniais kaliniais bei kitos mokyklinės iniciatyvos.

Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktoriaus Ronaldo Račinsko nuomone, tinkamai puoselėjama tautos istorinė atmintis yra galingas socialinio ir politinio bendruomeniškumo šaltinis, todėl būtina formuoti žiniomis paremtą objektyvų ir kritišką, bet tuo pačiu metu žmogiškai jautrų, netgi emocionalų ir vertybiškai orientuotą santykį su savo šalies istorija.

Ruošdamiesi festivaliui mokiniai domėjosi tremtyje skambėjusiomis dainomis bei tremtinių, dainavusių šias dainas, gyvenimo istorijomis. Organizatoriai tikisi, kad mokinių pasirengimas ir dalyvavimas festivalyje ne tik atskleis meninius gebėjimus, bet bus gyva istorijos pamoka apie Lietuvos gyventojų tremtį, sąlygas, kuriose žmonės turėjo išgyventi, tarpusavio santykius, viltis ir svajones. Ruošiantis dainų festivaliui buvo mezgamas kartų ryšys tarp išgyvenusių tremties sąlygomis ir jaunosios kartos.

Festivalyje dalyvaus politinių kalinių ir tremtinių organizacijų vadovai, Seimo nariai, Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai.

Festivalio „Dainos iš tremties“ iniciatoriai ir organizatoriai yra Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir Viršuliškių mokyklos tolerancijos ugdymo centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius