Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 30

„Gaudeamus“ vėl sujungė Baltijos šalių studentus

Vėlų birželio 29 vakarą Estijos, Latvijos ir Lietuvos studentų koncertu Daugpilyje (Latvija) baigėsi XXVII Baltijos šalių studentų dainų ir šokių festivalis „Gaudeamus“.
„Gaudeamus“
„Gaudeamus“ / Z.Ripinskio nuotr.

Lietuvai šioje šventėje atstovavo per 1600 studentų iš visos Lietuvos. „Gaudeamus“ šventės tradicija, gimusi 1956 m. Tartu, sėkmingai gyvuoja iki šiol. 2011 metais iš Vilniaus perėmusi estafetę šventę surengė Latvija. Tris festivalio dienas Baltijos šalių akademinio jaunimo sostine buvo Daugpilis: čia vyko trijų Baltijos šalių studentų chorų, šokių kolektyvų, liaudiškos muzikos ansamblių ir pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertai, vakaronės ir įspūdingos dalyvių eitynės su fakelais. Festivalio metu Daugpilio Marko Rotko meno centre buvo atidaryta trijų Baltijos šalių meno akademijų rektorių darbų paroda, o miesto kultūros centre surengtas simfoninės muzikos koncertas, kuriame grojo Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikos akademijų rektoriai. 

Lietuvos delegacijos koordinatorė Gražina Kasperavičiūtė sako, kad šventė pavyko gerai, jai rengtis Lietuvos kolektyvams nebuvo sunku, nes tuo pačiu buvo ruoštasi ir šią savaitę Vilniuje prasidedančiai jubiliejinei Lietuvos dainų šventei. Vis dėlto Lietuvos delegacijos koordinatorė pažymėjo, kad šį kartą Lietuvos delegacija buvo šiek tiek mažesnė.

Mūsų studentų gretos praretėjo dėl to, kad nemaža dalis studentų vasarą dirba arba dalyvauja vasaros praktikose Lietuvoje ir užsienyje. Dirbantiems studentams yra sunku dalyvauti viena po kitos vykstančiose „Gaudeamus“ ir Lietuvių dainų šventėse, – sakė G. Kasperavičiūtė.

„Gaudeamus“ šventėje dalyvavo studentų meno kolektyvai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Klaipėdos universitetų, taip pat iš kai kurių Lietuvos kolegijų. Mūsų studentų gretos praretėjo dėl to, kad nemaža dalis studentų vasarą dirba arba dalyvauja vasaros praktikose Lietuvoje ir užsienyje. Dirbantiems studentams yra sunku dalyvauti viena po kitos vykstančiose „Gaudeamus“ ir Lietuvių dainų šventėse,“ – sakė G. Kasperavičiūtė.

Šventės metu Daugpilio olimpiniame centre įspūdingą jungtinį koncertą surengė Estijos, Latvijos ir Lietuvos šalių šokių kolektyvai. Kiekviena šalis pademonstravo savo šalies tautinių šokių tradiciją, spalvingus kostiumus, o finale susijungė į bendrą šokio sukūrį.

Festivalio programoje išsiskyrė ir trijų Baltijos šalių koncertai prie Daugpilio universiteto, kur koncertavo tautinės muzikos ansambliai, kapelos ir solistai. Lietuvos ansamblių koncerto meno vadovė Jolanta Kisielytė-Sadauskienė džiaugėsi ne tik puikiu saulėtu oru, nesutrukdžiusiu surengti koncertą lauke, bet ir Lietuvos kolektyvų programa. „Koncertui atrinkome tokius kūrinius, kurie padėtų atskleisti Lietuvos tradicinės muzikos įvairovę, leistų pademonstruoti lietuvių liaudies instrumentus,“ – po koncerto sakė J. Kisielytė-Sadauskienė.

Koncerte jungtiniam liaudies instrumentų orkestrui ir kapeloms dirigavęs Šiaulių universieto liaudiškos muzikos ansamblio „Saulė“ meno vadovas Darius Daknys pasidžiaugė, kad buvo galimybė pristatyti du naujus savo kūrinius, kurie, skambės ir Lietuvos dainų šventės Ansamblių vakaro metu. 

„Gaudeamus“ šventė baigėsi jungtiniu chorų, pučiamųjų instrumentų orkestrų ir šokių kolektyvų koncertu Daugpilio vasaro estradoje. Koncerto pabaigoje tradicinį šventės fakelą Latvijos studijų ir mokslo ministrė Ina Druvietė perdavė Estijos studijų ir mokslo ministerijos generaliniam sekretoriui Janarui Holmai – 2018 metais „Gaudeamus“ šventė sugrįš į savo gimtąją vietą – Estiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius