Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 28

Į Lietuvą atvyksta pasaulinio garso žvaigždės – smuikininkas C.Altenburgeris ir altininkas C.Schilleris

Pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis šveicarų altininkas Christophas Schilleris ir jau antrą kartą mūsų krašte pasirodysiantis austrų smuikininkas Christianas Altenburgeris spalio 3 dieną, šeštadienį, 18 val. Vilniaus rotušėje grieš kartu su lietuvių jaunosios kartos atlikėjais smuikininke Dalia Dėdinskaite, violončelininku Gleb Pyšniak ir pianiste Simona Zajančauskaite.
Smuikininkas C. Altenburgeris ir altininkas C. Schilleris grieš kartu su lietuvių jaunosios kartos atlikėjais smuikininke Dalia Dėdinskaite, violončelininku Gleb Pyšniak ir pianiste Simona Zajančauskaite
smuikininkas C. Altenburgeris ir altininkas C. Schilleris grieš kartu su lietuvių jaunosios kartos atlikėjais smuikininke Dalia Dėdinskaite, violončelininku Gleb Pyšniak ir pianiste Simona Zajančauskaite / Autoriaus nuotr.

Ypatingo grožio muzikinės kelionės metu į XIX a. vidurio romantiką klausytojus muzikai lydės atlikdami R. Schumanno bei J. Brahmso fortepijoninius kvintetus.

Austrijoje „super žvaigžde“ tituluojamas prof. C. Altenburgeris teigė, kad viename koncerte groti J. Brahmso ir R. Schumanno kvintetus – nepaprastai žavinga. „Juk J. Brahmsas ir R. Schumannas buvo ne tik artimi draugai – jie abu darė labai stiprią įtaką visai romantizmo epochos muzikai. Šių kompozitorių fortepijoniniai kvintetai yra, ko gero, populiariausi, bet kartu ir sudėtingiausi kūriniai, parašyti šiam sąstatui“, – pasakojo smuikininkas.

Viename koncerte atliksime net du kvintetus – tai puiki galimybė patiems atlikėjams ir klausytojams atrasti abiejų kompozitorių stilistinius panašumus ir skirtumus

Anot šveicarų altininko, Lietuvoje pirmą kartą pasirodysiančio prof. C. Schillerio, šių dviejų kompozitorių muzika ypatinga ne tik skambesiu, bet ir savo istorija. „R. Schumannas mezgė itin glaudų ryšį su J. Brahmsu ir palaikė jį̇ nuo pat karjeros pradžios. J. Brahmsui buvo labai svarbi R. Schumanno žmonos – Claros Schumann – nuomonė apie kūrinį op. 34, kuris buvo pradėtas rašyti styginių kvintetui (dviem smuikams, altui ir dviem violončelėms), tačiau šis variantas yra dingęs. Vėliau kūrinys buvo perdarytas į sonatą dviem fortepijonams, ši versija atliekama ir šiandien, o galutinis kūrinio variantas yra fortepijoninis kvintetas. Viename koncerte atliksime net du kvintetus – tai puiki galimybė patiems atlikėjams ir klausytojams atrasti abiejų kompozitorių stilistinius panašumus ir skirtumus“, – istoriją priminė C. Schilleris.

Vilniaus rotušėje spalio 3 dieną 18 val. scenoje su lietuvių atlikėjais pasirodysiantys pasaulinio garso muzikai neslepia, kad mūsų tautiečiai turi savitą ir jautrų muzikos suvokimą. „Šiuo metu mano klasėje Vienoje studijuoja keturi labai talentingi muzikai iš Lietuvos. Kartu koncertuoti stengiamės kuo dažniau. Kai kartu atliekame kamerinę muziką, visuomet pastebiu lietuvių jautrų muzikos suvokimą ir interpretaciją, tačiau taip pat – profesionalų muzikos atlikimą“, – pagyrų lietuviams negailėjo C. Altenburgeris.

Altininkas C. Schilleris ir smuikininkas C. Altenburegeris Lietuvoje ne tik koncertuos, bet ir dalinsis savo patirtimi su jaunaisiais Lietuvos talentais meistriškumo kursuose „Artistico“.

Paklaustas apie debiutinį pasirodymą Lietuvoje, C. Schilleris pripažino, kad nekantriai laukia pažinties su Lietuva: „Man labai smalsu daugiau sužinoti apie Lietuvos istoriją ir, žinoma, nekantriai laukiu, kol pas jus svečiuosiuosi ir tapsiu Lietuvos muzikinio gyvenimo dalimi“.

Antrą kartą į Lietuvą atvyksiantis smuikininkas C. Altenburgeris tikina, kad jį labiausiai žavi lietuvių atvirumas ir svetingumas. „Nekantrauju čia vėl apsilankyti“, - pridūrė jis.

Koncertas „Didieji romantikai“ vyks spalio 3 dieną, šeštadienį, 18 val. Vilniaus rotušėje. Bilietus platina: bilietai.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius