-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 25

Knygynas su edukaciniais tikslais: kokia muzika dera su F.Kafka, o ką skaityti skambant džiazui?

Džiaziškiausio knygyno titulą turintis Rūdninkų knygynas siekia Lietuvos muzikos mylėtojams pristatyti kuo daugiau įdomios, naujos muzikos įrašų. Vienas iš knygyno įkūrėjų Deimantas Vainilka teigia, jog investavimas į save – meninis lavinimasis – yra labai svarbus.
Deimantas Vainilka Rūdninkų knygyne
Deimantas Vainilka Rūdninkų knygyne / Nikitos Voitovo nuotr.

– Rūdninkų knygynas muzikos mylėtojams žinomas kaip viena iš retų vietų Lietuvoje, kurioje galima įsigyti legalios muzikos iš įvairiausių pasaulio leidyklų. Papasakokite, kaip kilo mintis knygas sujungti su visai kita meno sritimi – muzika? 

– Rūdninkų knygynas atvėrė duris 2000 m. (šiemet liepą švęsime garbingą 15 m. jubiliejų) kaip knygų ir kanceliarijos parduotuvė. Bėgant metams supratome, kad vien knygų nepakanka – nenorėjome būti tik „dar viena“ vieta, nuo sienos iki sienos užkrauta naujomis ir senomis knygomis. Taip pamažu knygyno lentynose pradėjo rikiuotis muzikos įrašai – iš pradžių daug gyvenimo mačiusios dėvėtos plokštelės, vėliau (iki pat dabar) – vien tik nauji vinilo, kompaktinių plokštelių leidiniai.

Kalbant apie šių dviejų meno sričių sujungimą, man atrodo, kad muzika ir literatūra yra gana glaudžiai susiję menai: abu veikia nuotaiką, padeda susikaupti (ir kartu to susikaupimo reikalauja), lavina žmogų emociškai, įkvepia.

Dėl to dažnas knygyno lankytojas, perkantis muzikos įrašus, nepraeina ir pro knygų skyrių: per ilgus darbo metus pamatėme, kad Johno Coltrane'o saksofonas puikiai dera su Franzo Kafkos „Pasakojimais“, „Depeche Mode“ skamba skaitant Charleso Bukowskio poeziją, o Franko Sinatros gerbėjai mėgsta Kęstutį Navaką.

– Greičiausiai nesuklysiu teigdama, kad džiazas – bene didžiausią dėmesį knygyne turintis muzikos žanras.

Johno Coltrane'o saksofonas puikiai dera su Franzo Kafkos „Pasakojimais“, „Depeche Mode“ skamba skaitant Charleso Bukowskio poeziją, o Franko Sinatros gerbėjai mėgsta Kęstutį Navaką.

– Taip, džiazo turime daug! Kasdien jo klausomės, ieškome naujų įdomių atlikėjų ir grupių, dalyvaujame džiazo festivaliuose, be to, patys organizuojame džiazo koncertus.

Nors knygyno erdvė – tikrai nedidelė, ir į pasirodymus telpa vos daugiau nei 30 žmonių, pas mus nuo pernai metų sugrojo bene visi žymiausi Lietuvos džiazo scenos muzikantai – pradedant laisvojo džiazo ambasadoriais Liudu Mockūnu ir Juozu Milašiumi bei baigiant lyriškaisiais Kęstučiu Vaiginiu ir Giedre Kilčiauskiene. Intymi aplinka, maža erdvė, koncertų metu net girdisi, kaip atlikėjai kvėpuoja! Vėliau, po pasirodymo, žmonės dažnai lieka su muzikantais šnektelti, pasidalinti įspūdžiais.

Nepaisant to, tikrai neapleidžiame ir kitų muzikos žanrų: lankytojams siūlome įvairiausių muzikinių variacijų – pradedant moderniąja klasika ir baigiant sunkiuoju metalu. 

Mindaugo Jokubausko nuotr./Deimantas Vainilka Rūdninkų knygyne
Mindaugo Jokubausko nuotr./Deimantas Vainilka Rūdninkų knygyne

– O vis dėlto – kaip prasidėjo draugystė su džiazu? Ar anksčiau ši muzika buvo jūsų favoritų sąraše?

– Tiesą sakant, rimtai domėtis džiazu pradėjau prieš porą metų, kai ėmėmės darbo su džiazo ir klasikinės muzikos leidykla „ECM Records“. Matai, prie šios muzikos reikia priaugti, reikia įdėti daug darbo, kad suvoktum visą milžinišką džiazo pasaulio horizontą. Tai – muzika, kuri gali nustebinti sulig kiekviena nata, o ką jau kalbėti apie laisvojo džiazo improvizacijas!

Matai, prie šios muzikos reikia priaugti, reikia įdėti daug darbo, kad suvoktum visą milžinišką džiazo pasaulio horizontą.

– Nepaisant to, kad lankytojams siūlote įvairiausių pasaulio leidyklų albumus tiek vinilo plokštelių, tiek CD, SACD, DVD ir Blu-ray formatais, dar oficialiai atstovaujate trims Vokietijos džiazo leidykloms – „ECM Records“, „ACT Music“ bei „Winter & Winter“. Koks tai yra darbas?

– Taip, Rūdninkų knygynas yra oficialus šių Vokietijos leidyklų atstovas Lietuvoje. Tai – aukščiausios klasės džiazo ir klasikinės muzikos įrašus leidžiančios leidyklos, klausytojams siūlančios susipažinti su itin įdomiais atlikėjais iš viso pasaulio. 

Koks yra darbas atstovauti leidyklas? Na, manyčiau, svarbiausias čia yra edukacinis aspektas – šviečiame žmones ir kviečiame juos sužinoti, išgirsti naujų, dar negirdėtų melodijų. Visos trys leidyklos – „ECM Records“, „ACT Music“ bei „Winter & Winter“ leidžia ne tik garsius vardus, bet ir jaunų, kylančių atlikėjų muziką. 

– Žinoma, sudėtinga platų Vilniaus senamiesčio vaikštinėtojų spektrą suspausti į vieną kategoriją, tačiau vis dėlto – ar galite pabandyti bendrais bruožais apibūdinti Rūdninkų knygyno svečius, džiazo mylėtojus? 

– Demografiniais požymiais, manau, lankytojų tikrai neverta skirstyti. Pasakysiu tik tiek: besilankantieji Rūdninkų knygyne – nepaprastai įdomūs žmonės, tikros asmenybės. Jie „gaišta“ laiką investuodami į save, tobulindamiesi, mėgaudamiesi menu. Bemaž su kiekvienu iš jų galima padiskutuoti, neskubant pamąstyti ar kartu išgerti kavos. Ir, žinoma, jie skaito geras knygas ir klauso puikios muzikos!

Ryčio Šeškaičio nuotr./Deimantas Vainilka Rūdninkų knygyne
Ryčio Šeškaičio nuotr./Deimantas Vainilka Rūdninkų knygyne

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius