-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 13

Paskutinį vasaros savaitgalį – pirmojo Lietuvoje džiazo festivalio improvizacijos

1968 m. gimęs ir 2008-aisiais kultūros entuziastų dėka atgaivintas pirmasis Lietuvoje džiazo festivalis „Jaunystė“ rugpjūčio 30 d. melomanus vėl kvies padžiazuoti Elektrėnuose. Nemokamame renginyje, vyksiančiame Elektrėnų kultūros centro aikštėje, kartu su jaunais ir pripažintais džiazo kolektyvais šįkart improvizuos ir unikalūs džiazo bei susijusių muzikos stilių atlikėjų projektai.
Rūta Švipaitė
Rūta Švipaitė / Festivalio organizatorių nuotrauka

 „Jaunystė“, atgimusi po 40 metų pertraukos 2008 metais, kasmet paskutinį vasaros savaitgalį primena, jog Elektrėnai Lietuvai padovanojo ne tik dieną naktį šviečiančius žiburius, bet ir džiazo festivalius. Šiemetiniame renginyje džiazo gerbėjų laukia nauja pažintis su žinomais džiazo solistais bei kolektyvais, taip pat su specialiai šiam festivaliui ruošiama atlikėjų jungtinių projektų programa“, – sakė festivalio „Jaunystė“ organizatorius Vitas Umbrasas.

Festivalio „Jaunystė 2014“ koncerte pasirodys ir vienas reikšmingiausių Lietuvos džiazo kolektyvų – Dainiaus Pulausko grupė.

Festivalio koncertinę programą 15 valandą pradės Lietuvos meno gimnazijų muzikantai. Po jų pasirodys Eugenijaus Vedecko vadovaujamas kolektyvas „The Magic Time Orchestra”, jau tapęs atgimusio „Jaunystės“ festivalio simboliu. Kasmet ši grupė klausytojams pateikia daugybę staigmenų.

Vėliau prie „The Magic Time Orchestra” scenoje prisijungs du puikūs solo atlikėjai. Pirmasis – klarneto, saksofono ir birbynės virtuozas Pranciškus Narušis. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto profesorius P. Narušis savo muzikinės karjeros pradžioje grojo su įvairiais orkestrais, tačiau iki šiol įspūdingiausi ir savičiausi tebėra jo soliniai koncertai. E. Vedecko kolektyvą taip pat papildys Reda Striškaitė, kurią kai kurie gerbėjai prisimena dar kaip legendinio Klaipėdos vaikų šokių kolektyvo „Žiogelis“ solistę. Jau beveik du dešimtmečius R. Striškaitė aktyviai koncertuoja su įvairiais tarptautiniais džiazo bei roko projektais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio festivalių scenose.

Festivalio „Jaunystė 2014“ koncerte pasirodys ir vienas reikšmingiausių Lietuvos džiazo kolektyvų – Dainiaus Pulausko grupė. Per savo gyvavimo metus nuo veiklos pradžios 1996 m. grupė dalyvavo daugelyje prestižinių Europos, Azijos, Afrikos ir Šiaurės Amerikos džiazo festivalių, o po pasirodymo „Jaunystėje“ iškart vyks į Japonijoje vyksiantį tarptautinį džiazo festivalį. „D. Pulausko unikalus sekstetas savo muzika užsitikrina išskirtinę vietą progresyvaus Europos „fusion“ džiazo scenoje“, teigia džiazo kritikas Jan Patterson.

Po Lietuvos džiazo korifėjų festivalio scenoje pasirodys projektas „Rasa Serra & Trio“. Solistė dainininkė bei vokalo pedagogė Rasa Serra yra ne vieno šalies muzikos kolektyvo balsas, jos liaudies dainos bei jų motyvai skamba Lietuvos bei užsienio šiuolaikinės elektroninės muzikos kūrėjų „Enigma“, „Donis“, „Exem“, „Filtered Tools“ kompozicijose. Kartu su vokaliste koncertuos multiinstrumentalistas Saulius Petreikis (pučiamieji), improvizacijos ir kūrybiškumo proveržiais žaižaruojantis tiek solinių pasirodymų, tiek bendrų projektų su folkloro, džiazo, populiariosios muzikos atlikėjais metu, taip pat Tomas Dičiūnas (elektronika, klavišiniai), Andrius Kairys (mušamieji, perkusija).

Šiemetinį festivalį „Jaunystė“ užbaigs dar vienas žinomų atlikėjų projektas – Rūta Švipaitė ir „Subtilu-Z”.

Šį projektą festivalio scenoje pakeis „r. a. d. d.” – ambicingas ir perspektyvus džiazo kvartetas. Nors grupė gyvuoja dar neilgai, savo bagaže jau turi laimėtą „Grand Prix“ konkurse „Jazz young power 2013”.

Šiemetinį festivalį „Jaunystė“ užbaigs dar vienas žinomų atlikėjų projektas – Rūta Švipaitė ir „Subtilu-Z”. Rūta yra naujos kartos Lietuvos džiazo dainininkė, išsiskirianti švelniu, lyriniu tembru, aktorine išraiška, žinoma kaip grupės „The Ditties” narė, džiazo dueto „Social CALL” įkūrėja, autorinių dainų skleidėja su grupe „Red Root”. „Subtilu-Z“ – keturių profesionalų komanda, kurių atliekamą muziką jau išgirdo ir įvertino Lietuvos bei užsienio instrumentinės muzikos gerbėjai. Šį kartą menininkai nusprendė susijungti kartu ir padovanoti klausytojams kelionę po džiazo pasaulį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius