Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2012 06 05

Thomo Manno muziejuje – drąsios M.K.Čiurlionio kūrinių interpretacijos džiazo ritmu

Trečiadienį, birželio 6 d., 18 val. M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas ir Rašytojo Thomo Manno memorialinis muziejus, minėdami Nobelio literatūros premijos laureato Thomo Manno 137-ąsias gimimo metines, organizuoja programos „Čiurlionis kitaiP“ (M.K. Čiurlionio kūrinių citatos džiazo ritmu) pristatymą Rašytojo Thomo Manno memorialiniame muziejuje, Skruzdynės g. 17, Neringoje.
Programą „Čiurlionis kitaiP“ pristatys Druskininkų džiazo kolektyvas.
Programą „Čiurlionis kitaiP“ pristatys Druskininkų džiazo kolektyvas. / Koncerto afiša

Programą, kurioje M. K. Čiurlionio kūrinių citatos ataidi džiazo ritmu, Druskininkų džiazo kolektyvas jau yra pristatęs Druskininkuose, Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Zyplių dvaro sodyboje Šakių rajone bei Rietavo dvare, dabartiniame Oginskių kultūros istorijos muziejuje,o šįkart šią programą bus galima išgirsti ir Nidoje.

Druskininkiečių sumanymas – gana drąsus ir rizikingas. Kur gi matyta – ne fortepijonu, ne orkestro ar choro, o džiazo grupės atliekama M.K.Čiurlionio muzika! Bet atrodo, kad publika vis lieka sužavėta.

„Tai buvo tikrų profesionalų muzikavimas. Ypač smagu, kad jie kompozitoriaus kraštiečiai, neabejingi tam, ką groja“, – pasipylė atsiliepimai po pirmųjų koncertų. Ypač tai akcentavo Kaune, Teatro klube, klausiusieji šios programos. O po paskutinio pasirodymo Rietave Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkaukas stebėjosi ir džiaugėsi, kad jaunas Druskininkų džiazo kolektyvas M. K. Čiurlionio kūrinių aranžuotes sugebėjo pateikti ne tik įtaigiai, bet ir pakankamai subtiliai.

Projekto „Čiurlionis kitaiP“ idėja kilo, rengiant druskininkiečio muzikanto L.Bankausko autorinį koncertą pernai pavasarį. Repeticijos vyko kurorto M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus patalpose ir, kaip „duoklę“ tiems namams, buvo nuspręsta atlikti vieną M. K. Čiurlionio miniatiūrą – preliudą F-moll. Rengėjų manymu ir pagal žiūrovų reakciją bei autoritetingų svečių vertinimus, premjera pavyko. Tad muzikantai nutarė sudaryti ir parengti valandos trukmės M. K. Čiurlionio miniatiūrų programą „Čiurlionis KitaiP“ – t.y. kompozitoriaus temas groti džiazo stiliumi, jas praplečiant improvizacijomis. Pasak atlikėjų, M. K. Čiurlionio preliudų ir styginių kvarteto temos, jų citatos yra palankios plėtoti improvizuojant.

Koncerto programoje – septynių M. K. Čiurlionio preliudų aranžuotės, tarp jų – ir iš Druskininkų kūrybos periodo, styginių kvarteto temų ir ekspromto citatos aranžuotės. Iš viso – devynios pjesės.

O štai ką mano prof. Giedrius Kuprevičius apie druskininkiečių improvizacijas: „M. K. Čiurlionis yra universalus ir įkvepiantis netikėtiems sprendimams kūrėjas. Todėl visai nenustebau, kai išgirdau jaunus džiazo muzikantus interpretuojančius žinomus M. K. Čiurlionio motyvus. Išgirdome jautrias improvizacijas, kurios mano klausai galėtų būti drąsesnės ir įvairesnės ritmų ar tempų atžvilgiais, tačiau ir tai, kaip ansamblis skamba dabar – verta dėmesio ir padrąsinimo. Tikiuosi, kad kils ne tik gebėjimai tvirčiau valdyti improvizacijų formą, bet ir meistrystė, be kurios ateityje gali būti labai keblu atskleisti itin gilų ir įvairų M. K. Čiurlionio muzikos pasaulio turinį. Šiandien sakau – gražu, ryt, tikiuosi, sakysiu – puiku.“

Programą „Čiurlionis kitaiP“ pristatys Druskininkų džiazo kolektyvas: Linas Bankauskas (aranžuotojas ir gitaristas), Tomas Čiukauskas (tenorinis saksofonas), Ričardas Meškerys (bosinė gitara), Valdas Meškerys (mušamieji), Briuselio karališkosios konservatorijos bakalauras Lukas Zinkevičius (gitara). Renginys vyks Thomo Manno gimimo dieną, birželio 6 d. 18 val. Rašytojo Thomo Manno memorialiniame muziejuje. Įėjimas į renginį - nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius