-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 06

Vilniaus gospelo muzikos festivalio organizatoriai: „Gospelo muzikos šventė skirta visiems“

Ketvirtadienį, lapkričio 8 dieną, Vilniuje prasideda jubiliejinis – dešimtasis – Vilniaus gospelo muzikos festivalis. Gospelo muzikos gerbėjus organizatoriai kviečia net į keturis koncertus sostinėje, kuriuos vainikuos tradicinės gospelo mišios Vilniaus Šv.Jonų bažnyčioje.
Vilniaus gospelo muzikos festivalio dalyviai
Vilniaus gospelo muzikos festivalio dalyviai / M. Kundroto nuotr.

Renginio sumanytojai džiaugiasi, kad per dešimt metų mūsų šalyje prigijo ne tik festivalio tradicija, bet ir pati gospelo muzikos kultūra – vis daugiau Lietuvos muzikos kolektyvų į savo repertuarą įtraukia ir atlieka šio stiliaus kūrinių.

Apie dešimtį Gospelo muzikos festivalio metų pasakoja organizatoriai – asociacijos Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjunga (LJKS) vadovas, festivalio iniciatorius Algirdas Čiukšys ir programų koordinatorė Natalija Verbickienė.

- Kokia Vilniaus Gospel muzikos festivalio atsiradimo priešistorė?

- A.Čiukšys: 2000 metais Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjungos vadovai lankėsi Švedijoje – Stokholmo gospelo chorų festivalyje ir susipažino su „Stockholm Gospel Festival“ rengėjais. LJKS veikloje dalyvauja daug muzikos, chorų vadovų, tad kilo idėja suorganizuoti panašų muzikos renginį Vilniuje ir populiarinti gospelo kultūrą Lietuvoje.

Po metų LJKS pakvietė švedų kolegas į Lietuvą organizuoti pažintinį gospelo muzikos seminarą ir koncertinį pasirodymą būsimiems vadovams. Nuo to laiko prasidėjo ir iki šiol tęsiasi graži draugystė su švedų muzikais, o LJKS kasmet rengia gospelo muzikai skirtus festivalius, supažindinančius su šios kultūros tradicijomis ir programomis.
Dabar kasmet lapkričio mėnesį Vilniuje vykstantis Gospelo muzikos festivalis yra vienas didžiausių ir žinomiausių chorinės muzikos projektų.

- Žvelgiant iš dešimties metų perspektyvos, pirmasis jūsų surengtas festivalis ir festivaliai dabar: kas pasikeitė?

- A.Čiukšys: Pirmajame Gospelo festivalyje – mažiau dainininkų, mažiau įgūdžių ir ne toks gilus supratimas, kas yra gospelo muzika, apie ką ir kaip giedama. Kita vertus, choristams buvo didžiulis įspūdis pirmą kartą dideliame jungtiniame kelių šimtų dalyvių chore atlikti tokią muziką, kurią anksčiau girdėjo tik iš muzikos įrašų.

Per festivalio gyvavimo laiką gospelo muziką atliekančių Lietuvos menininkų profesionalumas nepaprastai išaugo. Suvokdami gospelo turinį ir prasmę, dainininkai gieda labiau užtikrintai, muzikantai atlieka gospelo kūrinius labiau pasitikėdami savimi. Vis daugiau dalyvaujančiųjų festivalyje atsiskleidžia kaip ypatingi talentai.

Per dešimt metų labai išaugo festivalio dalyvių skaičius: nuo 200 choristų net iki 600 – tiek jų giedos Vilniuje šiais metais. Rengiama vis daugiau gospelo programos mokymų – paskaitų ir praktinių muzikos užsiėmimų, kuriuos veda pedagogai iš JAV, Švedijos ir Lietuvos. Festivalis suburia norinčius dainuoti žmones, po kiekvieno Gospelo festivalio Lietuvoje atsiranda vis daugiau šią muziką atliekančių kolektyvų – jau ne vien didmiesčiuose, bet ir mažuose miesteliuose.

N.Verbickienė: Džiaugiuosi, kad ši gospelo muzikos šventė skirta visiems – ir profesionalams, ir tiesiog norintiems išmokti muzikuoti drauge. Per dešimtmetį vienas dalykas nepasikeitė – išliko stipri festivalio rengėjų – LJKS – muzikos entuziastų ir savanorių komanda. Nuostabu, kad per tiek metų neblėsta begalinis organizatorių atsidavimas ir noras kiekvienais metais parengti visuomenei vis gražesnę gospelo muzikos šventę.

- Kaip per tą laiką vystėsi pati gospelo kultūra Lietuvoje?

- A.Čiukšys: Gospelo muzika šiandien tampa populiariu žanru Lietuvos muzikinėje kultūroje. Vilniuje ir kituose miestuose įsikuria vis daugiau gospelo chorų, bažnyčiose vyksta jaunimo mišios, kurių metu skamba gospelo giesmės, šio stiliaus giesmes į savo repertuaro programas dažniau įtraukia vaikų chorai. Vis daugiau muzikos vadovų vyksta mokytis ir tobulintis į kitas gospelo kultūrą puoselėjančias šalis.

N.Verbickienė: Gospelo muzikos atlikėjai pradėjo giliau suvokti muzikavimo prasmę. Gospelas – ne tik smagiai atliekamas kūrinys, bet kartu tai ir gerosios naujienos perteikimas. Juk dauguma giesmių žodžių (ypatingai spiričiuelių) yra parašyti Evangelijos tekstais – kiekvienoje giesmėje perteikiama ne tik muzikinė, bet ir tikėjimo žinia.

- Kuo ypatingas šių metų jubiliejinis festivalis?

- N.Verbickienė: Šių metų programa yra ypatinga – klausytojų laukia įdomių, gražių kūrinių gausa, įkvepiantys atlikėjų iš užsienio ir Lietuvos pasirodymai. Festivalio jungtinį gospelo chorą sudarys dvigubai daugiau dalyvių iš visos Lietuvos nei prieš tai buvusiais metais, Vilniaus Kongresų rūmų salėje klausytojai išgirs daugiau nei 600 dainininkų balsus.

Prasiplėtė ir festivalio geografija: šiemet atvyksta chorai, ansambliai ir pavieniai dalyviai iš Gargždų, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Druskininkų, Kaišiadorių, Marijampolės, Ukmergės, Utenos, Kauno, bei iš kitų miestų ir miestelių. Be to, į jubiliejinį festivalį atvyksta žiūrovų pamėgti svečiai – Jay T. Hairston iš JAV, Monica Tornqvist ir Jonas Engstrom iš Švedijos. Visko nenupasakosi – reikia patiems išgirsti ir pamatyti!

- Kokiomis nuotaikomis pradedate jubiliejinį Vilniaus gospelo muzikos festivalį?

- N.Verbickienė: Šiemet yra jubiliejus! Vien jau šis faktas džiugiai ir pakiliai nuteikia. Taip pat – dar daugiau jaudulio ir atsakomybės už kiekvieną detalę.

A.Čiukšys: Tikrai daugiau organizacinių rūpesčių ir darbų, daugiau atsakomybės ir laiko trūkumo organizatoriams. Manau, kad ir festivalio klausytojai turi didesnių lūkesčių.

Džiugu, kad didžiulę pagalbą festivaliui šiemet suteikė užsienio fondai ir ypač JAV ambasada Lietuvoje, kurie parėmė užsienio svečių atvykimą į Lietuvą.

JAV ambasados dovana – į Vilnių atvykstantis gospelo muzikos profesionalas Jay T. Hairston savo seminare pasidalins ne tik šios JAV gimusios muzikos atlikimo subtilybėmis, bet pristatys vadovams ir verslumo gospelo programose galimybes.

- Žvilgsnis į ateitį: ar sulauksime 20-tojo jubiliejaus?

- A.Čiukšys: Gospelo festivalių programa, kaip chorinės muzikos sklaida ir forma, jau yra įleidusi šaknis Lietuvos kultūroje. Tikimės, kad LJKS organizatoriams ir savanoriams užteks energijos, pasišventimo, noro puoselėti šį unikalų festivalį, o Lietuvos kultūros prižiūrėtojams – meilės gospel muzikai.

Tikimės, kad gospelo muzikos programa ir mokymų sistema sėkmingai augs ir plėtosis – bus naudojama Lietuvos neformalaus švietimo sistemoje, taip pat rengėjų bus pasiūlyta kaip pasirenkamoji programa Lietuvos mokyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius