Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Cirque du Soleil“ į Lietuvą atsivežė ne tik savo virėjus, bet ir skalbimo mašinas

Ketvirtadienį garsus kanadiečių cirkas „Cirque du Soleil“ atvėrė užkulisių duris. Penkis įspūdingus spektaklius „Saltimbanco“ Vilniuje, „Siemens“ arenoje, surengsiančio cirko artistai šiuo metu pluša paskutinėse repeticijose ir nekantrauja lietuviams papasakoti intriguojančią istoriją.
Cirkas „Cirque du Soleil“ ruošiasi pasirodymui Vilniuje.
Cirkas „Cirque du Soleil“ ruošiasi pasirodymui Vilniuje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1992 metais sukurtas šou „Saltimbanco“ yra vienas iš seniausių ir techniškai sudėtingiausių „Cirque du Soleil“ kūrinių. Jame pasakojama apie įvairių kultūrų ir skirtingų patirčių žmonių susitikimą miesto aikštėje. Šiame šou dalyvauja ir gyvai grojantys muzikantai bei dainininkai, atliekantys kūrinius išgalvota kalba.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Repeticijos akimirka
Repeticijos akimirka

Margą istoriją pateiks itin marga trupė – net 51 artistas iš 20-ies skirtingų valstybių: Vokietijos, Rusijos, Ukrainos, Kanados, Jungtinių Amerikos Valstijų, Pietų Afrikos Respublikos ir kt. Pasak cirko atstovės spaudai Amelie Hamel, artistai tarpusavyje susikalba angliškai, tačiau užkulisiuose galima girdėti ir grupelėmis prancūzų, rusų ar ispanų kalba besišnekučiuojančių žmonių.

„Kai kurie šio spektaklio artistai jame dirba dešimt metų, kai kurie prie jo prisijungė tik šiemet. Mes keliaujame su šiuo spektakliu po visą pasaulį, per pertraukas tarp pasirodymų trupės nariai grįžta pas savo šeimas“, – teigė A.Hamel. Pasak cirko atstovės, spektaklis „Saltimbanco“ per metus pademonstruojamas maždaug 300 kartų.

Vienas cirko artistas vaidina viename spektaklyje – be „Saltimbanco“ „Cirque du Soleil“ savo programoje turi dar 21 spektaklį.

„Jei artistas nusprendžia pereiti į kitą projektą, mes kasmet suteikiame galimybę atnaujinti kontraktą ir prisidėti prie kito šou“, – tvirtino A.Hamel.

Cirko artistai – sportiški aktoriai

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Dmitrijus Kalininas
Dmitrijus Kalininas

„Svarbiausias dalykas mūsų spektaklyje yra tai, kaip mes pateikiame istoriją žiūrovams. Tai labai graži, įdomi istorija. Kiekvienas žiūrovas ją supras šiek tiek kitaip ir suras joje kažką sau. Šis šou yra labai spalvingas, džiugus ir dinamiškas“, – patikino „Cirque du Soleil“ artistų treneris Dmitrijus Kalininas.

D.Kalininas savo karjerą šiame cirke prieš 16 metų pradėjo kaip artistas, o prieš šešis mėnesius tapo pagrindiniu treneriu.

Pasak D.Kalinino, norint tapti „Cirque du Soleil“ artistu, vien fizinių duomenų nepakanka – šio teatro pasirodymuose sportas sujungtas su teatru, todėl cirko artistas privalo būti ir gabus aktorius. Treneris patikino, kad prieš patekdamas į cirko sceną artistas turi daug ir sunkiai dirbti, kad pasirodymas atrodytų nepriekaištingai.

D.Kalinino teigimu, spektaklyje „Saltimbanco“ žiūrovai galės išvysti itin pavojingą numerį „Rusiškos sūpuoklės“, kuriame artistai naudoja mažiau saugos priemonių.

Triukus ant trapecijų atliekantys „Cirque du Soleil“ artistai paprastai segi apsauginius lynus, o kitų triukų metu juos nuo traumų saugo ant žemės patiesti čiužiniai.

VIDEO: 15min.lt - „Cirque du Soleil" cirko repeticija ir užkulisiai

Atsiveža net skalbimo mašinas

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Amelie Hamel
Amelie Hamel

Kelionės po cirko užkulisius metu A.Hamel atskleidė, kad po pasaulį keliaujantis cirkas su savimi kartu vežasi visus reikalingus dalykus: kartu su trupe vyksta virėjai, siuvėjai, techninis personalas. Cirkas į svečią šalį atsigabena net nedidelę sporto salę, siuvimo ir skalbimo mašinas. Brangiausio pasaulyje cirko personalas ne tik atsakingai rūpinasi savo inventoriumi, bet ir nestokoja šmaikštumo – po pasirodymo artistų drabužius plauna antikos dievų vardais pavadintos skalbimo mašinos – šie vardai priklijuoti ant kiekvienos iš mašinų. Senutė „Singer“ mašina, kuria taisomi aktorių drabužiai, taip pat ne bevardė – keturios siuvėjos jai išrinko Lordo Victoro vardą.

Užkulisiuose prieš pasirodymą kiekvienas artistas sau pasidaro ryškų, spalvingą makiažą ir apsivelka sceninį kostiumą, pabrėžiantį jo personažo charakterį.

Pasak A.Hamel, prieš pasirodymus artistams nėra jokių apribojimų – kiekvienas stresą gali nuvyti sau patinkančiais būdais: užkandžiauti, sportuoti ar žaisti loginius žaidimus. Cirko artistų racionas nėra griežtai apibrėžiamas – per pasirodymus jie sudegina daug kalorijų, todėl gali valgyti ką panorėję.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Cirko užkulisiuose sceniniai kostiumai čia pat taisomi, skalbiami ir džiovinami
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Cirko užkulisiuose sceniniai kostiumai čia pat taisomi, skalbiami ir džiovinami

Apie cirką „Cirque du Soleil“

Kanados cirko „Cirque du Soleil“ istorija prasidėjo 1984 m., kuomet jo įkūrėjo Guy Laliberte'o bei 20 gatvės artistų komanda surengė pasirodymą 450-ąsias Kanados atradimo metines švenčiančiame Kvebeko mieste. „Cirque du Soleil“ iš viso turi 5 tūkst. darbuotojų, iš kurių daugiau nei 1 200 yra cirko artistai iš beveik 50 skirtingų valstybių. Cirko artistai kalba 25 skirtingomis kalbomis.

„Cirque du Soleil“ kuriamus stebuklingus pasirodymus 300 pasaulio miestų šešiuose kontinentuose jau matė daugiau nei 100 mln. žiūrovų. 2010-aisiais metais „Cirque du Soleil“ skirtinguose pasaulio kampeliuose demonstravo 21 skirtingą pasirodymą, kurį pamatė apie 15 mln. planetos gyventojų.

Cirke demonstruojamos tik žmogaus galimybės – nuo pat susikūrimo pasirodymuose nedalyvauja gyvūnai.

Cirko įkūrėjas, buvęs ugnies fakyras G.Laliberte'as – vienas turtingiausių Kanados žmonių: jo turtas siekia apie 6 mlrd. litų. G.Laliberte'as aktyviai užsiima labdara, rūpinasi švaraus geriamojo vandens tiekimu visame pasaulyje. Siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, jis prieš kelerius metus tapo vienu pirmųjų „kosmoso turistų“ ir pakilo į kosmosą.

Tradiciškai kiekviename „Cirque du Soleil“ spektaklyje G.Laliberte'ui paliekama laisva kėdė – cirko įkūrėjas bet kuriuo metu gali sugalvoti atvykti pasižiūrėti spektaklio.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Repeticijos akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Repeticijos akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius