Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15-asis „Naujasis Baltijos šokis“ patieks ir prieštaringos erotikos

Gegužės 2–7 dienomis Vilnius taps šiuolaikinio šokio gerbėjų susibūrimo vieta – čia vyks jubiliejinis 15-asis festivalis „Naujasis Baltijos šokis ‘11“. Festivalio programa bus rodoma „Menų spaustuvėje“ ir Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.
Morgano Nardi spektaklio „a one m(org)an show“ akimirka
Morgano Nardi spektaklio „a one m(org)an show“ akimirka / Eckhardo Schonlau nuotr.

„Naujojo Baltijos šokio ‘11“ pristatymo metu netrūko kalbų apie festivalio svečius, numatomas premjeras ir sunkią Lietuvos šokio ir jį propaguojančių žmonių finansinę padėtį.

„Jubiliejų nelabai mėgstu, bet tai turi prasmę. Ar bus dar 15 festivalių, nepažadu, bet džiaugiuosi, kad 15-ą jau padaryti. Situacija sudėtinga. Dėl finansinių priežasčių, buvo kaip niekada sunku surinkti šių metų programą, pakviesti to paties kalibro šokėjus, kokie lankėsi prieš 4-5 metus, nes finansavimas tėra pusė vertės to, ką turėjome 2007-aisiais. Sulauksime svečių iš Danijos, Vokietijos, Norvegijos, Islandijos, Prancūzijos. Taip pat laukia lietuviškos choreografių Birutės Letukaitės ir Agnijos Šeiko premjeros“, – kalbą pradėjo Lietuvos šokio informacijos centro direktorius Audronis Imbrasas.

Anot jo, šiemet atsiras naujų akcentų – kiekvieną dieną bus mėginama daryti spektaklių aptarimus, vyks rašymo apie šokį projektas. „Šiai naujovei vadovaus Ingrida Gerbutavičiūtė, vienintelė diplomuota šokio kritikė, baigusi mokslus Berlyne. Rašymo apie šokį, šokio kritikos skatinimas vyksta ir kitos Baltijos, Šiaurės šalyse“, – sakė A.Imbrasas. Jis pridūrė, kad 15 metų gyvuojančio „Naujojo Baltijos šokio“ tikslas – aktyvinti šiuolaikinį šokį Lietuvoje, leisti jam gimti ir stiprėti Baltijos šalyse. Nors, A.Imbraso teigimu, „tie kamuoliukai, kurie buvo paleisti prieš 15 metų, jau juda savarankiškai“.

Buvo kaip niekada sunku surinkti šių metų programą, pakviesti to paties kalibro šokėjus, kokie lankėsi prieš 4-5 metus, nes finansavimas tėra pusė vertės to, ką turėjome 2007-aisiais.„Vilniaus festivalių“ direktorius Remigijus Merkelys teigė, kad gera žinia ta, jog Vilniaus miesto savivaldybė žengė mažą žingsnį didesnio finansavimo link. „Praėjusiais metais vienam festivaliui iš 9-ių „Vilniaus festivalių“ rengiamų teko 32 tūkst. Lt. Šiemet – jau 54 tūkst. Lt. Visi mokesčių įstatymai buvo pakeisti ir ypač smogė scenos menų festivaliams. Dėl to džiaugiamės, kad jie apskritai gali įvykti, kad išsilaikėme. Kada turinys pasieks 2006–2008 metų lygį? Tikėkimės, per kelerius metus“, – kalbėjo R.Merkelys.

Lietuviai aptars moterų ir vyrų pasaulius

Festivalio metu premjerą „Medėjos“ pristatys Kauno šokio teatro „Aura“ vadovė Birutė Letukaitė. „Antikoje buvo viena Medėja. Šiame spektaklyje noriu kalbėti apie šiuolaikines medėjas. Kodėl spektaklį taip pavadinau? Jis apie motinas, nužudžiusias savo vaikus“, – pasakojo choreografė. Ji pateikė skaičius, esą Lietuvoje per metus yra nužudomi 6–8 kūdikiai, o negimusių kūdikių (daromi abortai, – aut. past.) – 10–20 kartų daugiau. „Pirmą kartą pakvietėme kartu pasirodyti vokalistę, sopraną Sandrą Jančaitę. Ji pagelbės su prologu, įkūnys antikinę Medėją. Antroje dalyje atsiskleis šių dienų pasaulis – vaikystė, paauglystė. Kelsime klausimus, ar tos moterys – aukos ar žudikės? Galbūt kalta visuomenė? Kiekviena turi savas  priežastis, bet ar gali būti pateisinimas, kai atimama gyvybė? Noriu, kad spektaklis būtų jautrus, bet ne banalus“, – sakė B.Letukaitė, prasitardama, kad spektaklis yra dar kuriamas. Beje, „Medėjų“ šokėjai parodys ir savo balsus, o muziką specialiai spektakliui kuria kompozitorius Antanas Jasenka.

Choreografė Agnija Šeiko drauge su kompozitoriumi Jonu Sakalausku ruošia projektą „Dykra“, kuriame kalbėti ketina apie vyrus. „Sunku apibūdinti žanrą, vadiname jį šokio opera, nors tokio apibrėžimo nėra. Tai nebus daina, kuriai pritariama šokiu, dirbame su šokėjais, kad jie galėtų parodyti balsus. Nors „Dykra“ – dykynė, joje visko tiek daug, kad neįmanoma gyventi. Mane įkvėpė per Lotynų amerikos kino festivalį rodytas filmas „Vidinė dykuma“, kai vyras visą šeimą nuveda į pražūtį“, – pasakojo A.Šeiko.

Svečiai džiugins ir šokiruos

Pasak A.Imbraso, šiemet „Naujajame Baltijos šokyje“ pasirodys dalis visiškai naujų dalyvių, o kita – bus tarsi jau matytų priminimas. „Danas Palle Granhojus, yra buvęs du ar tris kartus Lietuvoje. Jis grįš su spektakliu, kurį rugpjūtį gerai priėmė Vokietijos šokio mugė. Pasirodymo metu naudojamos paties choreografo darytos nuotraukos, gyvi muzikantai. Tai šokio, muzikos, teatro ir optinių apgaulių cirko spektaklis. Dar žiūrovas išvys, koks įdomus gali būti 50-mečio kūnas. Man jo „Dance me to the end on/off love“ įdomus tuo, kad galima jį priimti kaip pramogą, gražius vaizdus, bet yra ir daug paslėptų dalykų“, – pasakojo vienas festivalio rengėjų.

Po daugiau kaip 10-ies metų į Lietuvą vėl užsuks ir vengrų kilmės choreografas Palas Frenakas. „Jis – vengras, padaręs baleto karjerą, prieš du dešimtmečius išvykęs gyventi į Prancūziją. Jo spektaklyje daug erotiškumo, intymumo temų. Pavadinimą išvertėme „Vyrų paslaptys“, nors galima buvo vadinti ir „Tamsiąja vyrų puse“. Manau, žiūrovai priims šį kūrinį prieštaringai. Bus ir erotinių vaizdų, tik nesipiktinkit. Viskas gražu, estetiška“, – tikino A.Imbrasas.

Vokiečių choreografas Morganas Nardi pristatys „a one m(org)an show“, kurio metu žiūrovas išvys, ką galima pasiimti iš monospektaklio su tekstu ir su prasmėm. Dėmesio vertas ir norvegų svečias. Viena kylančių skandinavų šokio žvaigždžių norvegų choreografas Alanas Lucienas Oyenas spektaklio „Ydingieji“ metu pats pasirodys scenoje, o tai laikoma gana retu reiškiniu.

„Kviss Bumm Bang“ pasivadinasi Islandijos trupė spektaklyje „Safaris“ pamėgins surengti šou, kurio metu aiškins, kaip reikia elgtis festivaliuose, ką daryti norint susipažinti didelių konferencijų metu ir kitus nuotaikingus dalykus. A.Imbraso teigimu, „Safario“ metu reikėtų nusišypsoti, mat tai bus šviesi festivalio pabaiga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius