Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministras Šarūnas Birutis 2018-ųjų Dainų šventei prašys papildomai 6 mln. eurų

Kultūros ministras Šarūnas Birutis 2018-ųjų Dainų šventei prašys papildomai numatyti 6 mln. eurų. Ministras spaudos konferencijoje Seime pabrėžė, jog kita Dainų šventė – ypatingos reikšmės, vyks Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmečio sukaktį.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Karolinos Pansevič nuotr.

„Šiandien teiksiu Vyriausybei priimti siūlymą padidinti Kultūros ministerijos asignavimus 2016 ir 2017 metams po vieną milijoną eurų, o 2018-iems – 4 mln. eurų, Dainų švenčių tradicijų tęstinumo užtikrinimui ir Lietuvos dainų šventei surengti“, – sakė Š.Birutis.

Ministras pažymėjo, kad Lietuvos dainų šventės biudžetas – mažesnis nei Latvijos ir Estijos, nors gyventojų šiose šalyse mažiau, o nepakankama valstybės parama skurdina mėgėjų meno kolektyvų, etnokultūros sektorių.

Mėgėjų meno, etninės kultūros srityje stebimas aiškus nuopolis, – Š.Birutis.

„Ekonominės krizės metais lėšos pasirengimui Dainų šventei buvo sumažintos ir iki šiol negrąžintos. Mėgėjų meno, etninės kultūros srityje stebimas aiškus nuopolis. Jauni žmonės vis mažiau renkasi su tuo susijusias specialybes, į regionus neatvyksta nauji mėgėjų meno kolektyvų vadovai, nesikuria nauji kolektyvai, o jų skaičius mažėja“, – kalbėjo ministras.

Ministras pateikė duomenis, kad šiek tiek daugiau kaip milijoną gyventojų turinti Estija savo šventei ir pasirengimui skiria per 2,5 mln. eurų į metus, Latvija su daugiau kaip 2 mln. gyventojų – per 1,7 mln. eurų, Lietuva tuo tarpu – 545 tūkst. eurų.

„Tai yra daugiau nei tris kartus mažiau negu Latvija ir beveik penkis kartus mažiau negu Estija“, – pabrėžė Š.Birutis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šarūnas Birutis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šarūnas Birutis

Lietuvos dainų šventė, kartu su Estijos ir Latvijos dainų šventėmis, yra įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Pirmojoje Dainų šventėje  1924 metais Kaune dalyvavo 86 chorai – apie 3 tūkst. atlikėjų. Lietuvoje vyksta dvi dainų  šventės  – suaugusiųjų bei moksleivių dainų  šventės.

Dalyvavo kas 7 lietuvis

Praėjusioje Dainų šventėje  dalyvavo kas septintas lietuvis, bent kartą tapę atlikėjais Dainų  šventėje  buvo 15 proc. apklaustųjų, rodo reprezentatyvus tyrimas. Šis rodiklis, palyginti su bendru gyventojų įsitraukimu į kultūrinę veiklą Lietuvoje, yra gana aukštas, bet lietuviai pagal aktyvumą Dainų šventėje gerokai atsilieka nuo kaimyninių Baltijos valstybių, kur renginiuose dalyvavę nurodo apie pusė visų respondentų.

Pernykštės Dainų šventės bendras biudžetas siekė apie 2,3 mln. eurų, joje pasirodė apie 37 tūkst. atlikėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius