Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balandžio mėnesį J.Miltinio dramos teatre – „Pulsuojanti ekologija“

Minint 30-ąsias Černobylio katastrofos metines J.Miltinio dramos teatro inicijuoto socialinio-kultūrinio projekto „Panevėžys vienija ir taškas!”, kuris vyks šešis mėnesius (tris pavasarį ir tris rudenį), balandžio mėnesio renginių ciklas „Pulsuojanti ekologija“ dedikuojamas ekologijos klausimams.
Juozo Miltinio dramos teatre pristatomas spektaklis „Černobylio malda“
Juozo Miltinio dramos teatre pristatomas spektaklis „Černobylio malda“ / Černobylio malda, juozo miltinio dramos teatras

„Pulsuojanti ekologija“ – tai bandymas kalbėti apie ekologiją plačiąja prasme, svarstyti apie žmogaus ir jį supančios aplinkos santykius, individo situaciją politinių – ekologinių katastrofų kontekste.

„Pulsuojančios ekologijos“ kulminacija – spektaklio „Černobylio malda“ (rež. Linas Marijus Zaikauskas) pagal Nobelio literatūros premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič dokumentinę apysaką „Černobylio malda: ateities kronika“ premjera.

Balandžio 30 d. S.Aleksijevič lankysis Panevėžyje, vyks vieši susitikimai – diskusijos: 11 val. J.Masiulio knygyne susitikimas su S.Aleksijevič ir Europos parlamento žaliųjų frakcijos pirmininke Rebecca Harms; 18 val. spektaklio premjera „Černobylio malda“ J.Miltinio dramos teatre, po spektaklio susitikimas S.Aleksijevič ir žiūrovais, kurį moderuos Ginas Dabašinskas.

Švedijos akademija, skelbdama S.Aleksijevič Nobelio premijos laureate „už savo polifoninius veikalus, kurie yra paminklas kančioms ir drąsai mūsų laikais“, įvardijo rašytoją kaip sukūrusią naują literatūros žanrą.

Nuolatinė akademijos sekretorė Sara Danius Aleksijevič darbus apibūdino kaip „emocijų istoriją – sielos istoriją, jei norite.“ S.Aleksijevič yra viena iš kelių autorių, gavusių Nobelio premiją ne už grožinę literatūrą, o už kitokio tipo veikalus. S.Aleksijevič rašo dokumentinę prozą, kurią pati vadina „Didžiosios Utopijos kronika“. Tai knygos, analizuojančios istorines krizes – Antrąjį pasaulinį karą, Afganistano karą, Černobylio katastrofą, Sovietų Sąjungos griūtį – per paprastų žmonių balsų koliažą.

„Aleksijevič pasakoja kažką apie mus ir apie žmones, kuriais mes galime ar galėjome būti, apie žmones ant istorijos krašto. Ji pasakoja emocijų istoriją, kurią slegia viena nelaimė po kitos, apie kenčiančių individų jausmų plotį, o ypač apie meilę, desperatišką meilę tiems, su kuriais kadaise mes buvome artimi, vaikams, kuriuos praradome, vyrui ar žmonai, giminaičiams, žaizdotą meilę visiems žmonėms, kurių nebėra su mumis“, – teigia S.Danius.

Renginių ciklo „Pulsuojanti ekologija“ metu taip pat vyks edukaciniai renginiai moksleiviams, paskaitos, seminarai, kino peržiūros, parodos ir ekologinės akcijos. „Pulsuojančios ekologijos“ organizatoriai siekia aktualizuoti ekologinės savimonės ir bioetikos klausimus, skatinti nepriklausomų pilietinių iniciatyvų radimąsi ir kitus procesus svarbius tiek Panevėžio bendruomenei, tiek kiekvienai šiuolaikinei visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius