Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sidabrės miestas supleškės kaip ir prieš 725 metus

Šeštadienį, rugsėjo 27 dieną, šalia Joniškio bus uždegta iš šiaudų suręsta Sidabrės miesto pilis. Už kelių kilometrų nuo dabartinio Joniškio, Kalnelio kaime, bus minimas Sidabrės miesto 725 metų jubiliejus. Istorikų teigimu, iš Sidabrės gimė ir pats Joniškis. Pilies sudeginimu minimas ir žiemgalių narsumas kovose su Kryžiuočių ordinu.
Sidabrės miesto pilies sudeginimas – 725
Sidabrės miesto pilies sudeginimas – 725 / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Mintis surengti Sidabrės jubiliejaus minėjimo šventę kilo Kalnelio kaimo bendruomenei „Sidabrė“. Vilkiaušio ir Sidabrės upelių santakoje vyks žiemgalių istorinės ir kultūrinės atminties atgaivinimo dabartyje renginys – Sidabrės miesto sudeginimas.

Bendruomenės pirmininkė Virgita Tuminienė teigia, kad šiuo minėjimu stengiamasi pavaizduoti vieną istorinių lūžių Lietuvoje. Vietiniai archeologai prieš keletą metų ant Sidabrės piliakalnio aptiko įdomų radinį – rąstinės tvoros likučius. Tokių niekur neeksponuosi, tačiau tai akivaizdus įrodymas, jog čia buvo gynybinė pilis.

Vietiniai žmonės, kasdami bulves, kartu su talkininkais dažnai priima ir archeologus, kurie tarpvagiuose randa įvairių XIII amžiaus radinių. 

Vietiniai žmonės, kasdami bulves, kartu su talkininkais dažnai sulaukia ir archeologų, kurie tarpvagiuose randa įvairių X–XIII amžiaus radinių.

Sidabrės bendruomenės simbolikoje taip pat yra ant pilies kalno rastos sagės siluetas.

„Iš tiesų Sidabrės pilis buvo ant kito piliakalnio – ne ten, kur pastatyta šiaudinė imitacija. Dabar ant tikrojo kalno yra gyvenvietės kapinės. Šiaudinę pilį nusprendėme pastatyti kitoje miestelio pusėje, ant kito kalno“, – sakė bendruomenės pirmininkė.

Sidabrės miesto pilies sudeginimas minimas eiliuotojoje Livonijos kronikoje. Jis įvyko XIII amžiuje, jau po Saulės mūšio. Kronika mini žiaurų kryžiuočių susidorojimą su vietiniais žmonėmis, miesto sudeginimą ir skerdynes. Taip pat – atvirą džiaugsmą ir padėkas dievui už suteiktą grobį.

„Broliai prie vartų prieiti negalėjo per tą liaudį, kol visų jų neišžudė. Brolis, vėliavos nešėjas, ją vienoj rankoj turėjo, su antra ranka kapojo, kas jam pakeliui pakliuvo. Nieks gyvas neištrūko.“

Triūso ir jėgų į šventės organizavimą įdėta nemažai. Ūkininkai presavo šiaudus, du istorijos klubai statė pilį. Ugniagesiai tyrė situaciją, kad deganti pilis nekeltų pavojaus aplinkiniams pastatams. Jie budės viso renginio metu.

Šventėje dalyvaus istorijos ir amatų klubai iš visos Lietuvos. Šventės pradžia – 17 valandą. Saulei nusileidus, kai jau lauke stos prietema, ant Sidabrės piliakalnio užsiliepsnos šiaudinė pilis. Šventėje koncertuos Šiaulių universiteto folkloro ansamblis „Vaiguva“ ir grupė „Žalvarinis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius