Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dariaus Vaičekausko parodoje „Dekonstrukcija“ – Lietuvos fotografijos istorijos klastojimas

Gruodžio 28 d. 17.30 val. fotografijos mėgėjai kviečiami į Dariaus Vaičekausko fotografijos parodos „Dekonstrukcija“ atidarymą „Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius).
Dekonstruota Ugniaus Gelgudos fotografija
Dekonstruota Ugniaus Gelgudos fotografija / Dariaus Vaičekausko nuotr.
Temos: 1 Klastojimas

Dariaus Vaičekausko dekonstruotos kitų autorių fotografijos gali būti aptariamos keliais aspektais, ryškiai pastebimais šiandienės vizualios kultūros lauke.

Pirma. Autorius atsisako pačio fotografavimo veiksmo, taip kvestionuodamas savo, kaip fotomenininko funkciją. Bet dirbdamas su fotografiniu atvaizdu jis neleidžia priimti vienareikšmiško sprendimo. Be to, gerai žinome, jog amerikiečio Richardo Prince'o dekonstruoti amerikietiški archetipai netgi yra trečioje vietoje pagal brangiausių fotografijų sąrašus.

Antra. Autentiškos autorystės vertės devalvacija. Juolab Darius visada prie savo darbų nurodo ir „medžiagos“ autorių. Ši problema, eskaluota dar postmodernizmo priešaušryje, nūdienos Lietuvoje išlieka viena opiausių.

Trečia. Ir bene įdomiausia projekto dalis – Lietuvos fotografijos istorijos klastojimas. Kad ir suraižydamas ir modifikuodamas autorių darbus, D.Vaičekauskas kartu dirba ir kaip fotografijos istorijos analitikas. Nežinia kokiu būdu autorius atsirenka fotografijas, kurios paklius po jo skalpeliu, bet tai kartu parodo, kas, bent jau jam, yra svarbu ir įdomu lietuviškoje fotografijoje. Naikindamas fotografinį archyvą Darius kartu sukuria ir naują hierarchiją. Čia tarp klasikinės mokyklos atstovų įsiterpia nekonformistiniai nuobodulio atstovai, pasirodo vienas kitas jaunesnis autorius. Ir dar daugiau – visos fotografijos anksčiau spausdintos daugiau nei vieno egzemplioriaus tiražu, po Dariaus prisilietimo tampa vienetinėmis.

Paroda veiks iki 2012 m. sausio 14 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius