Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalio „Insanitus“ meno programa – nuo Žmogaus teisių deklaracijos iki išmaniosios tekstilės

Ypatingą vienuoliktų metų vienuolikto mėnesio vienuoliktą dieną Kaune įvyksiančio festivalio „Insanitus“ šūkis – „Kai nuvažiuoja stogas, atsiveria dangus“.
„Insanitus“ renginio nuotrauka
„Insanitus“ renginio nuotrauka / Organizatorių nuotr.

Nebeveikiančio avalynės fabriko „Lituanica“ pastato stogą penktadienį plėš ne tik penkiose muzikinėse erdvėse vos tilpsiantys atlikėjai, bet ir visa apimanti meninė programa, kurią ruošia keliasdešimties kūrėjų, į kasdienybę siekiančių pažvelgti kitaip, o įprastus objektus atrasti iš naujo, komanda.

Meninė trečiąkart rengiamo festivalio programa atsispiria nuo urbanistinės miesto kultūros ir yra tiesioginis jos produktas, tuo pačiu miestą ir jo gyventojus – taip pat ir festivalio lankytojus – įkvepia kurti ir ieškoti. Performansų, instaliacijų ir dirbtuvių rengėjai laikinai apsigyveno keturiuose fabriko aukštuose ir „Insanitus“ dalyviams pateiks daugiau nei dvidešimt idėjiškai artimų, bet vienas į kitą nepanašių veiksmų.

Vos pakilus laiptais ryšį tarp medijos ir kūno stiprins performansas „TEST/data.txt“, sukurtas remiantis fizikos dėsniais bei ambient ir glitch žanrų sąlyčio taškais. Asmenybę lėle, žaidžiančia apleistuose prisiminimuose, čia vers fotofilmas „Entropiški žaidimai“.

Dirbtuvių „Esi tai, ką vartoji, vartoji tai, kas esi“ lankytojai daugiau sužinos apie vartojamus produktus ir jų poveikį organizmui, „Išmaniosios tekstilės“ stende išmoks įjungti šviesą savo rankinėse, o „Daiktų teatre“ stebės, kaip susidraugauja plaktukas ir žnyplės.

Čia pat tilps ir laiko mašina „Penkmečio planas“, padėsianti įsivaizduoti, kas fabrike vyko tuo metu, kai jis vadinosi „Raudonasis spalis“. Prieš lipant aukščiau „Insanitus“ jėgas atgauti kvies „FLUXUS“ bare – netikėtoje žaidimų erdvėje.

Tikrovės būtinumą galimumu filosofiškai vers ir žiūrovo sąmonę kutens televizorių migloje ir „tikrą“ šokėją pasitelkę ketvirtame „Lituanika“ aukšte įsitaisę performanso „Galbūt“ kūrėjai. Po viešnagės pas juos instaliacija „be pavadinimo“ pasakos minimalistinę istoriją apie betonines miesto džiungles ir plastinius jų kontrastus.

Gerokai stipresnę temą greta laikinosios fotostudijos nagrinės instaliacija „Nėra namų be dūmų“ – čia bus prisimenama ir iš naujo peržiūrima visuotinė žmogaus teisių deklaracija ir jos svarba.

„Insanitus“ su penkiomis muzikinėmis erdvėmis ir keturiais meno aukštais fabrike „Lituanika“ Kaune –  jau lapkričio 11-ąją, penktadienį. Trokštantiems, kad nuvažiuotų stogas ir atsivertų dangus, padės „Bilietų pasaulis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius