Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalis „Jauni. Alkani“ pristato ypatingą kino seansą kartu su režisieriumi Gyčiu Lukšu

Šį trečiadienį, rugpjūčio 5 dieną. 21 val.30 min. Mokytojų namų kiemelyje (Vilniaus g. 39/6) matysite 1974 metų filmą pavadinimu „Žvangutis“.
Festivalio „Jauni. Alkani“ žiūrovai
Festivalio „Jauni. Alkani“ žiūrovai / Organizatorių nuotr.

Seansas kitoks ir ypatingas, nes rusų kalba įgarsintą filmą peržiūros metu gyvai ir tiesiogiai į lietuvių kalbą išvers pats režisierius Gytis Lukšas. Prieš peržiūrą autorių kalbins UAB „Lietuvos kinas“ direktorė Aušra Duobienė.

Šį kartą festivalis kelia iššūkį pats sau. 80 minučių tiesioginio gyvo kino filmo vertimo Mokytojų namų kiemelis turbūt niekada negirdėjo.

Šį kartą festivalis kelia iššūkį pats sau. 80 minučių tiesioginio gyvo kino filmo vertimo Mokytojų namų kiemelis turbūt niekada negirdėjo. Arba tai buvo taip seniai, kad mažai kas bepamena. Ir ne tik šis kiemas. Jau kuris laikas visi filmų vertimai nebyliai bėga žalia eilute virš ar po kino ekranu. Tuo tarpu režisieriui Gyčiui Lukšui tai jokia naujovė – pirmąjį rugpjūčio trečiadienį vyksiančios peržiūros metu pasisiūlęs gyvai išversti rusų kalba įgarsintą savo debiutinį filmą, organizatorių nerimą kino kūrėjas numalšino prisipažinimu, jog tai darė daugiau nei šimtą kartų. O įgarsinimas rusų kalba neatsitiktinis – kaip ir daugelis to meto filmų, „Žvangutis“ sukurtas pagal užsakymą, šiuo atveju atkeliavusį iš Centrinės televizijos Maskvoje.

Viename susitikime su Kauno apskrities viešosios bibliotekos kino klubo „Penkios žvaigždutės“ nariais, kalbėdamas apie darbo su ekranizacijomis subtilybes, režisierius prasitarė dažniausiai dirbąs su tekstais, kurie leidžia filmo autoriui išsakyti savo požiūrį į rašytojų išreikštas idėjas. Galima būtų spėti, jog tokį santykį su savaip interpretuojamais literatūros kūriniais pradėjo formuoti jau pats pirmas, jaunajai kino mėgėjų kartai mažai žinomas, filmas „Žvangutis“, pastatytas pagal to paties pavadinimo pasaką, kurios autoriui rašytojui Kaziui Sajai šis darbas taip pat tapo kino debiutu. Kartu su jais filme debiutavo aktoriai Juozas Kisielius, Viktoras Šinkariukas

Apie debiutus, kūrybą pagal užsakymą ir darbą su ekranizacijomis su režisieriumi kalbės kino žinovė Aušra Duobienė.

Vasaros kino festivalis „Jauni. Alkani“ pritariamai linkčioja ir toliau kviečia dalintis. Geru kinu, vertingomis patirtimis, atviromis nuomonėmis. Trečiadieniais Vilniaus mokytojų namų kieme nėra triukšmo. Tik kinas ir pokalbiai apie jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius